Παρά την ανοησία του Χίτλερ να επιτεθεί στη χώρα του Στάλιν και, έτσι, Γερμανοί και Ρώσοι να καταγραφούν μεταπολεμικώς σαν ορκισμένοι εχθροί, η Ιστορία άλλα λέει. Κατά καιρούς μια χαρά συνεργάστηκαν και βοήθησαν οι μεν τους δε, σε επίπεδο κρατών αλλά και προσώπων: το 1922 η Συνθήκη του Ραπάλο και το μυστικό παράρτημά της έδωσαν τη δυνατότητα στον στρατό της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης να εκπαιδευτεί στη Σοβιετική Ενωση και να παρακάμψει τις απαγορεύσεις της Συνθήκης των Βερσαλλιών, το 1938 το Σύμφωνο Μολότοφ- Ρίμπεντροπ με το μυστικό πρωτόκολλό του περιποιήθηκε την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, το 1990 ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συγκατένευσε να ενωθεί και πάλι η Γερμανία, κατόπιν οι αγωγοί μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream απέβησαν έργο ζωής των γερμανών σοσιαλδημοκρατών, κ.ά. Οι γερμανορωσικοί δεσμοί, λοιπόν, είναι δεδομένη ιστορική παράμετρος – και οι Αμερικανοί δεν την υποτιμούν.
Σήμερα, που η Δύση (ΗΠΑ και ΝΑΤΟ) υποτίθεται ότι σφάζεται στα διπλωματικά αλώνια με τους Ρώσους για την Ουκρανία, οι Αμερικανοί στριμώχνουν τους Γερμανούς με αφορμή ένα ιδιωτικό ρωσικό τζετ που σταθμεύει επί δύο έτη στο βερολινέζικο αεροδρόμιο «Σένεφελντ», όμως οι Γερμανοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν Αγγλικά και σφυρίζουν αδιάφορα. Στο περιθώριο, λοιπόν, του «Ουκρανικού», οι Αμερικανοί πιέζουν τους Γερμανούς να προβούν σε άμεση κατάσχεση του τζετ του άλλοτε «μάγειρα του Πούτιν» Εβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος σήμερα τυγχάνει Κροίσος μεν, ωστόσο παραμένει άνθρωπος του Κρεμλίνου, αν και καταζητείται από το FBI με την κατηγορία της απόπειρας παρεμπόδισης των προεδρικών εκλογών του 2016 ως ύποπτος συνωμοσίας και χρηματοδότησης των γνωστών ηλεκτρονικών επιθέσεων. Ο Πριγκόζιν είναι και ο ιδιοκτήτης της γνωστής από τη δράση της, στη Λιβύη κυρίως, μισθοφορικής ομάδας «Βάγκνερ», η οποία εκτελεί πολεμικές εργολαβίες στο εξωτερικό για λογαριασμό της Ρωσίας.
Στην υπόθεση του τζετ και της γερμανικής απροθυμίας δεν έχει πέσει πολύ φως, ακριβώς επειδή η συγκυρία απαιτεί ομόνοια στο στρατόπεδο των Δυτικών. Ομως η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit έκανε κάποιες αποκαλύψεις γράφοντας ότι πριν από δύο μήνες η Ουάσινγκτον θύμισε στο Βερολίνο ότι το όνομα του Πριγκόζιν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων οι οποίες επεβλήθησαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας (κυρώσεις που στη συνέχεια εμπλουτίστηκαν και με την υπόθεση Ναβάλνι). Οσοι αναφέρονται ονομαστικώς σε αυτόν τον κατάλογο, όπως ο «μάγειρας», δεν μπορούν να εισέρχονται στην Ευρώπη, ενώ τυχόν περιουσιακά τους στοιχεία επί ευρωπαϊκού εδάφους κατάσχονται. Ε, αυτό ακριβώς ζήτησε η αμερικανική κυβέρνηση από τη γερμανική για το τζετ του «Σένεφελντ», αλλά μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.
Πρόκειται για αεροπλάνο που η εμπορική αξία του εκτιμάται στα 2 εκατ. ευρώ. Είναι ένα πολυτελές Hawker 800XP, το οποίο προσγειώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2020 στο βερολινέζικο αεροδρόμιο και έκτοτε παραμένει εκεί. Η Γερμανία, παρά την πολιτική απροθυμία που εκδηλώνει για το ζήτημα του τζετ, σε επίπεδο υπηρεσιών ασφαλείας έχει κινητοποιηθεί εδώ και καιρό για τον Πριγκόζιν. Σε μυστική έκθεσή τους, οι γερμανοί πράκτορες χρεώνουν στον ιδιοκτήτη του τζετ παρασκηνιακές πράξεις στο Ιντερνετ. Κρυπτόμενος πίσω από μία «υπηρεσία διαδικτυακών ερευνών», ο Πριγκόζιν έχει στήσει ένα «εργοστάσιο τρολ» το οποίο παράγει και διασπείρει fake news και αντιδυτική προπαγάνδα στα σόσιαλ μίντια. Αλλά μέχρις εκεί. Ο ρώσος «μάγειρας του Πούτιν» μπορεί στα χαρτιά να απειλείται από τους Γερμανούς, στην πράξη όμως φαίνεται ότι έχει κάποιες άκρες στην «κουζίνα» τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News