282
Ασθενής με Covid και γιατροί σε νοσοκομείο στην Πολωνία | REUTERS/Kacper Pempel

Eurostat: Λιγότερα εμβόλια, περισσότεροι θάνατοι…

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2022, 17:59
Ασθενής με Covid και γιατροί σε νοσοκομείο στην Πολωνία
|REUTERS/Kacper Pempel

Eurostat: Λιγότερα εμβόλια, περισσότεροι θάνατοι…

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2022, 17:59

Περίπου 27% περισσότεροι άνθρωποι από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών πέθαναν τον Νοέμβριο του 2021 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν ένα νέο κύμα της Covid-19 σάρωσε την περιοχή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφηκε από τις αρχές του 2021.

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα, δηλαδή η αύξηση του συνολικού αριθμού των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με την ίδια περίοδο προηγούμενων ετών, εξακολουθεί να ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά τον Νοέμβριο με την υπερβάλλουσα θνησιμότητα να φθάνει το 88% και το 84% αντίστοιχα (σε σχέση με τον μέσο όρο των ετών 2016-2019), ενώ η Ιταλία είδε 4% περισσότερους θανάτους.

Το ποσοστό των Βουλγάρων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως είναι περίπου 30%, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, ενώ η Ρουμανία είναι η χώρα με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, με περίπου το 40% του πληθυσμού να έχει κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού.

Για την Ελλάδα, η Eurostat δεν δημοσίευσε στοιχεία για τον Νοέμβριο. Τον Οκτώβριο η υπερβάλλουσα θνησιμότητα ήταν 25,3%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ εκείνο τον μήνα ήταν στο 17,7%.

Η Σουηδία, που απέφυγε τα αυστηρά lockdown στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, είναι η μοναδική χώρα η οποία δεν είδε αύξηση των επιπλέον θανάτων τον Νοέμβριο. Αντίθετα κατέγραψε μείωση 0,5%.

Το υψηλότερο επίπεδο υπερβάλλουσας θνησιμότητας στην ΕΕ, αφότου ξεκίνησε η πανδημία, καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2020 και ήταν 40%. Στην Ελλάδα τον ίδιο μήνα ήταν 28%, ενώ το μέγιστο που καταγράφηκε στη χώρα μας ήταν τον Αύγουστο του 2021 με 34,1%.

Ενώ οι μεγάλες αυξήσεις στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με εξάρσεις της Covid-19, η Eurostat δεν διαχωρίζει τους αριθμούς ανάλογα με την αιτία θανάτου, το φύλο ή την ηλικία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...