830
Συσκευασία με κάψουλες από το πρώτο αντιικό χάπι για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Οι 11 ερωταπαντήσεις για το πρώτο αντιικό χάπι του κορονοϊού που κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 14 Ιανουαρίου 2022, 20:05
Συσκευασία με κάψουλες από το πρώτο αντιικό χάπι για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Οι 11 ερωταπαντήσεις για το πρώτο αντιικό χάπι του κορονοϊού που κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 14 Ιανουαρίου 2022, 20:05

Σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για βαριά νόσηση και θάνατο από τη λοίμωξη Covid-19, και κυρίως σε άτομα με συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα και όχι σε άτομα μεγάλης ηλικίας, θα χορηγηθούν τα πρώτα 10.000 αντιικά χάπια για τον κορονοϊό που από σήμερα διατίθενται και στη χώρα μας.

Το σκεπτικό πίσω από τον αποκλεισμό των υγιών ηλικιωμένων, είναι ότι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και να προφυλαχτούν από τη λοίμωξη Covid-19, ενώ τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο.

Μάλιστα, οι ασθενείς που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, είτε καρκινοπαθείς, είτε μεταμοσχευμένοι, δεν ανταποκρίνονται καλά ούτε στα εμβόλιο, γι’ αυτό άλλωστε και έχει εγκριθεί γι’ αυτούς και τέταρτη δόση.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, το αντιικό χάπι με τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη που μπορούν οι ασθενείς να λάβουν είτε στο σπίτι, είτε στο νοσοκομείο, «οι γιατροί θα το συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών που λάμβαναν μέχρι τώρα τα μονοκλωνικά αντισώματα».

Ποιες είναι οι ομάδες ασθενών που δικαιούνται το αντιικό

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στη λίστα των δικαιούχων βρίσκονται:

  • Ασθενείς με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Ατομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
  • Οσοι κάνουν αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
  • Ασθενείς με κυστική ίνωση
  • Ατομα με καρκίνο συμπαγών οργάνων που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
  • Με αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
  • Με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες και δευτεροπαθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες
  • Ατομα με λοίμωξη HIV (με CD4 λιγότερα από 200)
  • Σε φάση επιδημικής άξαρσης, τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, είναι άνω των 65 ετών και είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα
  • Ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο
  • Ατομα με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
  • Ασθενείς με ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
  • Ατομα με διαβήτη υπό θεραπεία
  • Οσοι έχουν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥Class II)
  • Χρόνια ηπατική νόσο
  • Καρδιαγγειακή αρτηριακή υπέρταση υπό θεραπεία
  • Θαλασσαιμία
  • Ατομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Βέβαια, οι έγκυοι που μπορούσαν να πάρουν μονοκλωνικά αντισώματα, δεν μπορούν να λάβουν το χάπι της MSD (Merck στις ΗΠΑ).

Μάλιστα, σύμφωνα με το φύλλο οδηγιών χορήγησης του φαρμάκου που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA), οι γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη, θα πρέπει να λαμβάνουν αντισυλληπτικά έως και τέσσερις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της φαρμακευτικής αγωγής.

Αναφορικά με τον θηλασμό, οι οδηγίες προτείνουν τη διακοπή του καθόλη τη διάρκεια λήψης της θεραπείας και την επανέναρξή του πέντε ημέρες μετά την ολοκλήρωση.

Πώς θα συνταγογραφείται

Το άτομο που θα διαγνωστεί θετικό στον κορονοϊό (απαιτείται PCR τεστ) και ανήκει στις ομάδες ασθενών τις οποίες αναφέρει το υπουργείο Υγείας, θα επικοινωνεί με τον θεράπον ιατρό του, ο οποίος θα κάνει αίτημα προς την ειδική επιτροπή.

Είναι σημαντικό ο γιατρός που παρακολουθεί τον ασθενή να ενημερωθεί άμεσα, καθώς το φάρμακο θα πρέπει να ληφθεί τις πρώτες ημέρες από τη διάγνωση και πριν ξεκινήσει η εξέλιξη των συμπτωμάτων.

Η επιτροπή αποφασίζει και εγκρίνει το φάρμακο ακόμη και την ίδια ημέρα και ο ασθενής το λαμβάνει από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Πότε εγκρίθηκε

Το φάρμακο δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), ούτε βέβαια και από τον ΕΟΦ.

Γι’ αυτό, για να χορηγηθεί σε κάποιον, θα πρέπει να υπογράψει ότι το λαμβάνει με δική του ευθύνη.

Πόσο κοστίζει

Το φάρμακο θα χορηγείται δωρεάν. Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 10.000 θεραπείες και αναμένεται σύντομα να παραλάβει ακόμη 10.000 από το ίδιο φάρμακο.

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης του

Η μολνοπιραβίρη είναι ένα αντιικό φάρμακο το οποίο αναστέλλει την ανάπτυξη και εξάπλωση του κορονοϊού στον οργανισμό, «σπάζοντας» το γενετικό του υλικό (RNA). Συνιστάται για τη θεραπεία της πρώιμης λοίμωξης Covid-19 και βοηθά στην πρόληψη εκδήλωσης των σοβαρών συμπτωμάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε διασωλήνωση ή θάνατο.

Πότε πρέπει να λαμβάνεται

Εντός πέντε ημερών από τη μέρα που θα τεθεί η διάγνωση με θετικό PCR τεστ. Εχει αποδειχθεί, μάλιστα, ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται μέσα στις τρεις πρώτες μέρες. Δηλαδή όσο νωρίτερα το πάρει ο ασθενής, τόσο πιο γρήγορα σταματά τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού στον οργανισμό του.

Πόσο αποτελεσματικό είναι

Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητά του φτάνει στο 50%, όμως, πλέον το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί.

Στην τελική ανάλυση όλων των περιστατικών από τις κλινικές μελέτες, η συγκεντρωτική αποτελεσματικότητα μειώθηκε και έπεσε στο 30%.

Σε ποιους δεν πρέπει να χορηγείται

Εκτός από τις έγκυες, δεν μπορούν να το λάβουν άτομα κάτω των 18 ετών, και άτομα που έχουν αλλεργία στη δραστική του ουσία, τη μολνοπιραβίρη.

Πώς λαμβάνεται

Το φάρμακο διατίθεται σε κάψουλες των 200 mg. Η χορηγούμενη δόση είναι στα 800 mg την ημέρα, δηλαδή τέσσερις κάψουλες δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) επί πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, ακόμα κι αν ο ασθενής αρχίσει να αισθάνεστε καλύτερα, θα πρέπει να ολοκληρώσει τη θεραπεία του.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Οπως όλα τα φάρμακα, έτσι και η μολνοπιραβίρη, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε ορισμένα άτομα.

Οι πιο συχνές παρενέργειες που έχουν εμφανιστεί στις κλινικές μελέτες, σε περισσότερα από 1 στα 100 άτομα, περιλαμβάνουν αίσθημα ζάλης, ναυτία, έμετο και πονοκεφάλους.

Υπάρχουν άλλα αντιικά χάπια

Οι αντιιικές κάψουλες της MSD (Merck), είναι η πρώτη αντιιική θεραπεία κατά της λοίμωξης Covid-19, ενώ η δεύτερη της εταιρείας Pfizer, που αναμένεται να λάβει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), αναμένεται στη χώρα μας τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...