255
| Intime

Τι θα ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού εργαζομένων με παιδί που νοσεί από κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2022, 22:50
|Intime

Τι θα ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού εργαζομένων με παιδί που νοσεί από κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2022, 22:50

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας προχωρούν άμεσα στην επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την άδεια ειδικού σκοπού, την οποία μπορούν να λάβουν εργαζόμενοι γονείς όταν το παιδί τους νοσεί από κορονοϊό.

Το μέτρο αφορά τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και εναρμονίζεται με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι σχετικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, η άδεια θα έχει διάρκεια πέντε ημερών, αντίστοιχα με την καραντίνα των πέντε ημερών για όσους νοσούν. Ωστόσο, θα υπάρχει δυνατότητα παράτασης, αν το τεστ του παιδιού είναι θετικό ή αν επιμένουν τα συμπτώματα και ο γιατρός συστήσει παραμονή στο σπίτι.

Εκκρεμεί, πάντως, το πώς θα υπολογίζεται η άδεια. Στον δημόσιο τομέα ισχύει σήμερα το 3+1 δηλαδή, κάλυψη τριών ημερών από το Δημόσιο και μία ημέρα από την άδεια του εργαζομένου.

Επιπλέον, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα ισχύει από κοινού το ότι η άδεια θα χορηγείται στον γονέα με μοναδική προϋπόθεση τη νόσηση του τέκνου, ανεξάρτητα από την αναστολή λειτουργίας του τμήματος ή του σχολείου όπου φοιτά το παιδί. Η σύνδεση της άδειας με το κλείσιμο του σχολείου είχε προβλεφθεί την περίοδο του lockdown, όταν είχε ανασταλεί η διά ζώσης εκπαίδευση, σήμερα όμως είναι ανεπίκαιρη. H νόσηση του παιδιού θα πιστοποιείται με rapid test, το οποίο αναρτάται ούτως ή άλλως από τα φαρμακεία στην πλατφόρμα του gov.gr.

Τέλος, για την κάλυψη των αποδοχών των γονέων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξακολουθήσει το ίδιο καθεστώς στον δημόσιο τομέα (εξ ολοκλήρου από το κράτος) και στον ιδιωτικό τομέα (2/3 από τον εργοδότη και 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...