254
Ο Νίκος Δένδιας και ο Σεργκέι Λαβρόφ σε παλαιότερη συνάντησή τους | Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Λαβρόφ για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2022, 16:20
Ο Νίκος Δένδιας και ο Σεργκέι Λαβρόφ σε παλαιότερη συνάντησή τους
|Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Λαβρόφ για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2022, 16:20

Εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ είχε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο κ. Δένδιας, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, επανέλαβε στον ρώσο ομόλογό του τις πάγιες ελληνικές θέσεις, ενώ συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στο Καζακστάν, τη Λιβύη και τη Συρία.

Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε ότι την πρωτοβουλία για την επικοινωνία είχε η ελληνική πλευρά.

Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, στις 8 Δεκεμβρίου, και της τηλεφωνικής επικοινωνίας των πρωθυπουργών των δύο χωρών που ακολούθησε, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών «συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα της διμερούς ημερήσιας διάταξης» και «επιβεβαιώθηκε η διάθεση ενίσχυσης των πολιτιστικών-ανθρωπιστικών σχέσεων στο πλαίσιο του κοινού Ετους Ιστορίας, που διοργανώνεται κατά τα έτη 2021-2022», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου.

«Εξετάστηκαν οι προοπτικές συνεργασίας μέσω των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, διεθνή και περιφερειακά προβλήματα. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις συναντήσεις στη Γενεύη (ενν. μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας) και στις Βρυξέλλες (ενν. μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας) για τις εγγυήσεις ασφάλειας στην Ευρώπη.

»Από ρωσικής πλευράς αποτιμήθηκε εκτενώς η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, οι οδοί ομαλοποίησής της “στη βάση της άνευ όρων εκπλήρωσης του πακέτου μέτρων του Μινσκ”, ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ ενημέρωσε τον έλληνα ομόλογό του “για την πορεία της ειρηνευτικής επιχείρησης του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας στο Καζακστάν, έπειτα από αίτημα του προέδρου της χώρας Ζ. Τοκάεφ”», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και για τη διευθέτηση στη Λιβύη και τη Συρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...