Πώς μπορούμε, χωρίς να είμαστε γιατροί, να αναγνωρίσουμε μια ύποπτη ελιά και τι θα πρέπει να κάνουμε για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος; Οι New York Times (ΝΥΤ), με αφορμή το περιστατικό της φοιτήτριας Ιατρικής, η οποία στην πραγματικότητα διέγνωσε από απόσταση την κακοήθη ελιά στον προπονητή της αντίπαλης ομάδας (εδώ), δίνουν τέσσερις πρακτικές συμβουλές, για να προλάβουμε έναν από τους πιο επικίνδυνους και απειλητικούς για τη ζωή καρκίνους.
Κι αυτό διότι εάν ο καρκίνος του δέρματος βρεθεί κρυμμένος σε μία ελιά στα πρώτα στάδιά του, τότε κατά πάσα πιθανότητα ο ασθενής θα θεραπευτεί.
Παρατηρήστε οτιδήποτε περίεργο στο δέρμα σας
Εάν παρατηρήσετε στο δέρμα σας κάτι καινούργιο, κάποια αλλαγή σε μία ελιά (για παράδειγμα αν μεγαλώνει ή αν αλλάζει σχήμα), επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας. «Αν απλώς είναι κάτι στο δέρμα που είναι τελείως διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο, επισκεφτείτε ένα γιατρό», εξηγεί στους NYT o Αλαν Χάλπερν, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος για τον Καρκίνο του Δέρματος των ΗΠΑ.
Το Ιδρυμα προτείνει να ελέγχουμε τακτικά το δέρμα μας για αλλαγές και να παρατηρούμε τις ελιές αν εμφανίζουν διαφορά στη συμμετρία (δηλαδή αν η μισή ελιά είναι διαφορετική από την άλλη μισή), αν τα όριά της δεν είναι σαφή, δηλαδή έχει ακανόνιστο περίγραμμα, για διαφορετικό χρώμα μεταξύ των ελιών, για αύξηση της διαμέτρου και φυσικά για την εξέλιξή της, αν δούμε ότι αλλάζει.
Προγραμματίστε ετήσιο ραντεβού για χαρτογράφηση σπίλων
Υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί, όπως δερματολόγοι και κλινικοί παθολογοανατόμοι, οι οποίοι κάνουν χαρτογράφηση σπίλων (ελιών).
Πρόκειται για μία εξέταση κατά την οποία ο γιατρός ελέγχει όλες τις ελιές στο σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, και τις καταγράφει. Η επανεξέταση, αν όλα είναι φυσιολογικά, γίνεται έπειτα από έναν χρόνο.
Μάλιστα, κάθε χρόνο περί τα τέλη Απριλίου, γίνεται πανελλαδική καμπάνια με δωρεάν χαρτογράφηση σπίλων, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την ενημέρωση και πρόληψη του μελανώματος, του πιο συχνού επιθετικού καρκίνου του δέρματος. Λίγες ημέρες πριν, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύουν τις λίστες με τα δημόσια νοσοκομεία και τους ιδιώτες γιατρούς σε όλη την Ελλάδα, όπου μπορούν οι πολίτες να κλείσουν το ραντεβού τους.
Κάνε το με τον (την) σύντροφό σου
Πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παντρεμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άγαμους να εξεταστούν και να έχουν έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
Αυτό, σύμφωνα με τους NYT, ενδέχεται να οφείλεται στο ότι έχουν κάποιον άλλον να βλέπει καθημερινά το δέρμα τους και να το επισημαίνει όταν δει κάτι ασυνήθιστο. Οι σύζυγοι μπορεί επίσης να παροτρύνουν ο ένας τον άλλον για να επισκεφθούν γιατρό. Καλό είναι αυτό να συμβαίνει και μεταξύ ερωτικών συντρόφων, φίλων ή συγκατοίκων, συμβουλεύουν οι ειδικοί.
Μάθετε για τους παράγοντες κινδύνου
Τόσο ο τύπος του δέρματος όσο και το οικογενειακό ιστορικό επηρεάζουν τη συχνότητα που πρέπει να ελέγχετε το δέρμα σας. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν κάποιον συγγενή που εκδήλωσε μελάνωμα, θα πρέπει να ελέγχουν πιο συχνά τις ελιές τους.
«Αν, πάλι, έχετε καεί από τον ήλιο έως πέντε φορές μέχρι την ηλικία των 18 ετών, με σοβαρό έγκαυμα με φουσκάλες και έντονη κοκκινίλα ή έχετε χρησιμοποιήσει σολάριουμ, τότε υπάρχει και πάλι υπάρχει υψηλός κίνδυνος για μελάνωμα», εξηγεί η δρ Ντέμπορα Σάρνοφ, πρόεδρος του Ιδρύματος Καρκίνου του Δέρματος των ΗΠΑ.
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το χρώμα του δέρματος. Ατομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, μπλε μάτια ή πολλές φακίδες και κρεατοελιές είναι πιο επιρρεπή στο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.
Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος έχουν άμεση σχέση με την έκθεση στον ήλιο και τα πιο σκούρα δέρματα, λόγω περισσότερης μελανίνης, είναι πιο προστατευμένα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News