Λίγες ημέρες αφότου άνοιξαν τα σχολεία στη Γαλλία, τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, το υπουργείο Παιδείας υπό τις επικρίσεις από τα σωματεία εκπαιδευτικών, αποφάσισε να χαλαρώσει το υγειονομικό πρωτόκολλο.
Στην ενημερωμένη έκδοση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, υπάρχουν διευκρινίσεις για το πότε οι μαθητές πρέπει να κάνουν τεστ έπειτα από την εμφάνιση κρουσμάτων στην τάξη.
Ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ είχε παραδεχτεί εξάλλου ότι είναι ένα πρωτόκολλο με το οποίο είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να ζήσουν οι οικογένειες. Το κλείσιμο των σχολείων, είπε ακόμη, θα ήταν απλώς μια «εύκολη λύση».
Ετσι, όταν εμφανιστεί έστω και ένα κρούσμα Covid σε μια τάξη, δεν είναι πλέον υποχρεωτικό για άλλους μαθητές να κάνουν τα τρία τεστ (την ίδια ημέρα, έπειτα από δύο και έπειτα από τέσσερις), αρκεί να μην εμφανιστεί άλλο κρούσμα εντός επτά ημερών. Αυτό σημαίνει ότι η «ημέρα μηδέν» δεν είναι η ημέρα που εντοπίζεται το κρούσμα, αλλά υπάρχει ένα ευέλικτο διάστημα μίας εβδομάδας.
Επιπλέον, τα παιδιά που έχουν ήδη νοσήσει με Covid-19 το τελευταίο δίμηνο δεν απαιτείται να υποβληθούν σε τεστ εάν δεν έχουν συμπτώματα.
Μέχρι στιγμής, κατά το υπουργείο Παιδείας, έχουν σταματήσει τα μαθήματα σε περίπου 9.000 από τις 527.000 τάξεις στη Γαλλία, ο υψηλότερος αριθμός από την άνοιξη του 2021. Το υπουργείο ανακοίνωσε την Πέμπτη 47.453 δηλωμένες περιπτώσεις μόλυνσης μαθητών (έναντι 50.052 στις 16 Δεκεμβρίου) και 5.631 περιπτώσεις στο προσωπικό (έναντι 2.599 στις 16 Δεκεμβρίου). Αυτή τη στιγμή το 8% των εκπαιδευτικών νοσούν με Covid, ποσοστό που ίσως φτάσει το 15%, φέρνοντας στα όρια της τη δυνατότητα αναπληρώσεων.
Πάντως δεν λείπουν οι αντιδράσεις ακόμη και τώρα, γράφει ο Monde. Η ένωση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κάλεσε σε απεργία την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου καταγγέλλοντας «απερίγραπτο χάος» από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, «έντονο αίσθημα εγκατάλειψης και θυμού μεταξύ του προσωπικού» και έναν υπουργό που κωφεύει στα αιτήματα των εκπαιδευτικών.
Το σωματείο ζήτησε επιστροφή στον κανόνα «θετικό κρούσμα – κλείσιμο της τάξης» και συστηματικά εβδομαδιαία τεστ. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των αιθουσών, το προσωπικό «πρέπει να είναι εξοπλισμένο τώρα με χειρουργικές μάσκες και FFP2, για όσους το επιθυμούν, πρέπει να προβλέπονται αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι και αίθουσες διδασκαλίας με αισθητήρες CO2».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News