Η συνταγματική τάξη έχει σε μεγάλο βαθμό «αποκατασταθεί» στη χώρα μετά τις ταραχές των τελευταίων ημερών, δήλωσε την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ.
Τουλάχιστον 42 είναι οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες, από τις συγκρούσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο διευκρίνισε ότι σκοτώθηκαν 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» και 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Περισσότερα από 3.000 άτομα συνελήφθησαν από τότε που ξέσπασαν οι ταραχές, τις οποίες προκάλεσε η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου. Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, σε μια χώρα με δριμύ ψύχος, ήταν πάντως η αφορμή, καθώς ο λαός στενάζει σε ένα καθεστώς που με δυσκολία μπορεί να θεωρηθεί δημοκρατικό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλα τα κυβερνητικά κτίρια έχουν «απελευθερωθεί και τεθεί υπό αυξημένη προστασία», ενώ έχουν στηθεί 70 σημεία ελέγχου στη χώρα.
Στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου οι ταραχές ήταν οι πιο βίαιες, «οι δυνάμεις της τάξης και οι ένοπλες και συναφείς δυνάμεις εγγυώνται την δημόσια τάξη, την προστασία των στρατηγικών υποδομών και τον καθαρισμό των δρόμων», επισήμανε στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο την Πέμπτη, είχε ανακοινώσει ότι οι τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας ανέρχονταν σε 748.
«Οι δυνάμεις της τάξης εργάζονται σκληρά. Η συνταγματική τάξη έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας», σημείωσε παράλληλα ο πρόεδρος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης θα συνεχιστούν «μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή των μαχητών».
«Τα τοπικά όργανα έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά οι τρομοκράτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν όπλα και να προκαλούν ζημιές στα αγαθά των πολιτών», σημείωσε.
Η παρέμβαση της Μόσχας
Δυνάμεις της Ρωσίας κι άλλων συμμαχικών χωρών της Μόσχας, έφτασαν την Πέμπτη στο Καζακστάν για να υποστηρίξουν τις αρχές σε μια «ειρηνευτική» όπως χαρακτηρίστηκε αποστολή.
Λίγοι όμως είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία θα τερματιστεί μετά το τέλος των ταραχών. «Αφού μπήκαν δύσκολο θα βγουν» ανέφερε για τους Ρώσους, αναλυτής.
Η Ρωσία έχει τεράστια συμφέροντα στο Καζακστάν, όπου διαμένουν περίπου δύο εκατομμύρια Ρώσοι και εδρεύει το πασίγνωστο κοσμοδρόμιο στο Μπαϊκονούρ. Επίσης το Καζακστάν «κάθεται» επάνω στα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου στον κόσμο.
Η Ρωσία είναι «βέβαιη» ότι το Καζακστάν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, δήλωσε την Παρασκευή ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γκρουσκό.
Η Ρωσία κι άλλα πρώην σοβιετικά κράτη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, «στέκονται στο πλευρό του Καζακστάν και κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν οι σύμμαχοι».
Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες μεταφέρονται αεροπορικώς στο Καζακστάν «όλο το 24ωρο» και ελέγχουν το αεροδρόμιο του Αλμάτι, που είχε καταληφθεί από ομάδα διαδηλωτών την Τετάρτη.
Τα βίαια επεισόδια, στα οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, συνεχίστηκαν και την Πέμπτη.
Την Παρασκευή, στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι υπήρχαν θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιωτικοί. Την Πέμπτη, στο ίδιο σημείο, στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών.
Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, ανταποκριτές του Reuters είδαν ένα πτώμα μέσα σε ένα αυτοκίνητο που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ σε άλλο μέρος της πόλης είδαν λεηλατημένο κατάστημα πώλησης όπλων και πυρομαχικών. Οι ίδιοι μετέδωσαν ότι σε άλλη πλατεία του Αλμάτι είδαν επίσης στρατιωτικά οχήματα και περίπου 100 ένστολους στρατιωτικούς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News