564
| CreativeProtagon

Πόσο «slut shaming» χωράει στα ελληνικά ριάλιτι;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 8 Ιανουαρίου 2022, 20:20
|CreativeProtagon

Πόσο «slut shaming» χωράει στα ελληνικά ριάλιτι;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 8 Ιανουαρίου 2022, 20:20

Slut shaming. Σε ελληνική μετάφραση, να ταπεινώνεις και να διαπομπεύεις μια γυναίκα για τη σεξουαλική συμπεριφορά της. Και αφού εξήγησα τι σημαίνει ο όρος, απαντώ αμέσως στην ερώτηση που έθεσα στον τίτλο: Οσο επιτρέπει το κάστινγκ και το μοντάζ, τόσο slut shaming χωράει στα ριάλιτι. 

Το μεν κάστινγκ είναι μάλλον αποφασισμένο να βρίσκει υποψήφιους παίκτες οι οποίοι μπορούν να κατεβάζουν το IQ του τηλεθεατή στα τάρταρα και να τον πηγαίνουν σαράντα χρόνια πίσω – και λίγα λέω. Οσο για το μοντάζ, μοιάζει να μη θέλει να αποτρέψει αυτό το πισωγύρισμα, αλλά μάλλον να το αναδεικνύει, όπου το εντοπίζει. 

Να ξεκινήσω από το «Survivor» (ΣΚΑΪ). Ο Βαλάντης, ο τραγουδιστής, καβγαδίζει με τη Μυριέλλα, την ηθοποιό και συμπαίκτριά του, για ένα μυστικό που, υποτίθεται, της είπε και εκείνη το φανέρωσε. Και μέσα στις κατηγορίες του, τις οποίες εκτοξεύει για αρκετά λεπτά με το θυμικό του στο βαθύ κόκκινο, της πετάει κι ένα «έχεις γκόμενο έξω και χαλβαδιάζεις εδώ μέσα». 

Να σας πάω τώρα στην άλλη μεγάλη επιτυχία, στη «Φάρμα» (ANT1). Ενας κάποιος Γρηγόρης τσακώθηκε με μία Χριστιάνα, και από τη μικρή οθόνη ακούστηκαν φράσεις, όπως «Αντε βρε γυναικάκι, άντε ρε γύναιο», «φτύσε τα μπούτια σου…» και μερικά άλλα που προτιμώ να μην τα γράψω. 

Υπήρξε και μια ακόμα στιγμή χυδαίου χαρακτηρισμού με σεξουαλική τοποθέτηση, στο «Greece’s Next Top Model» (Star), που πλέον έχει ρίξει αυλαία. Μια παίκτρια αποκάλεσε μια άλλη με τη λέξη που αρχίζει από «π…» και της είπε «να πάει να …». Οι λέξεις έσκασαν στα αφτιά μας αναπάντεχα, ήταν ένα βράδυ καθημερινής στην ελληνική τηλεόραση και δεν άνοιξε ρουθούνι. Οπως γενικώς δεν ανοίγει ρουθούνι σε όλες τις βρισιές και τις σεξιστικές και χυδαίες κουβέντες που ακούει ο τηλεθεατής σε αυτές τις εκπομπές. 

Οσο για το «μπιπ» που μπαίνει από πάνω τους (όπου μπαίνει), δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει τον αντίκτυπό τους. Θα έλεγα ότι μάλλον λειτουργεί αντίστροφα, δίνοντας περισσότερη έμφαση τελικά σε ό,τι λέγεται. Κανείς μας δεν είναι τόσο ηλίθιος ώστε να μην καταλαβαίνει τι κρύβουν τα «μπιπ» τού μοντάζ. Το θέμα είναι να κοβόταν εντελώς εκείνο που υπάρχει από κάτω τους, όπως και όλα τα σημεία που επικοινωνούν έναν ακραίο μισογυνισμό στον τηλεθεατή. 

Αυτό, δυστυχώς, δεν γίνεται ποτέ. Γιατί, προφανώς, δεν θέλουν να τα κόψουν. Και δεν θέλουν να τα κόψουν γιατί τα θεωρούν απαραίτητο συστατικό για να γίνεται ντόρος και να προσελκύουν την προσοχή στο προϊόν τους. 

Το θέμα είναι, βέβαια, ότι δεν τους τα κόβει και κανένας άλλος. Κανένα Ραδιοτηλεοπτικό, ας πούμε. Είναι απορίας άξιο γιατί στοιβάζονται τόσες κακές στιγμές σεξισμού και μισογυνισμού στα ελληνικά ριάλιτι, τόσο ανεμπόδιστα. Στιγμές που πολλές φορές εκφράζονται τόσο απροκάλυπτα και προσβλητικά, που είναι σαν να σου λένε «έλα και ρίξε μας πρόστιμο, τώρα». 

Και μετά, έρχονται τα πάνελ. Και η σεξουαλική συμπεριφορά μιας γυναίκας που κάποιος διαπόμπευσε στο ριάλιτι μπαίνει στη σκαλέτα και γίνεται θέμα προς ανάλυση. Φλερτάρει η Μυριέλλα με συμπαίκτη της ενώ έχει σχέση εκτός παιχνιδιού; Ας βρούμε τον σύντροφό της να ρωτήσουμε τη γνώμη του. Τη θεωρεί κι αυτός άτιμη ή όχι;

Να βγάλουμε κι έναν παίκτη που αποχώρησε από τη «Φάρμα», να μας πει ότι στο παιχνίδι γίνονται χειρότερα πράγματα απ’ αυτά που βλέπουμε. Ποια είναι τα χειρότερα που μας είπε; Οτι μια παίκτρια στο ριάλιτι έχει ερωτικές σχέσεις χωρίς συναίσθημα. Ακούτε άνθρωποι; Μια γυναίκα κάνει σεξ, χωρίς συναίσθημα. Βρε την άτιμη. Ντροπή και αίσχος. 

ΥΓ. Ντροπή και αίσχος που στην ελληνική τηλεόραση ακούμε τέτοια πράγματα, εν έτει 2022. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...