295
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Τον στηρίζουν για μια δεύτερη θητεία πέντε από τα επτά κόμματα της Μπούντεσταγκ | Michael Sohn/Pool via REUTERS

Ο πρόεδρος που ενώνει: Και ο συνασπισμός CDU/CSU υπέρ της επανεκλογής του Σταϊνμάγερ

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2022, 14:44
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Τον στηρίζουν για μια δεύτερη θητεία πέντε από τα επτά κόμματα της Μπούντεσταγκ
|Michael Sohn/Pool via REUTERS

Ο πρόεδρος που ενώνει: Και ο συνασπισμός CDU/CSU υπέρ της επανεκλογής του Σταϊνμάγερ

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2022, 14:44

Βέβαιη θεωρείται πλέον η επανεκλογή του σοσιαλδημοκράτη Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην προεδρία της Γερμανίας. Μετά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP), και ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του 66ετους πολιτικού στο ύπατο αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας.

Ο απερχόμενος ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Αρμιν Λάσετ και ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης την απόφασή τους. Μια ημέρα νωρίτερα είχαν ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους οι Πράσινοι, ενώ το SPD και το FDP είχαν τοποθετηθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Η 13η Φεβρουαρίου, όταν θα γίνει η ψηφοφορία στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση – αποτελείται από τα 736 μέλη της Μπούντεσταγκ και άλλους τόσους εκλέκτορες που ορίζονται από τα 16 κρατιδιακά κοινοβούλια–, αποκτά πλέον τυπικό και πανηγυρικό χαρακτήρα για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ο οποίος θα ανανεώσει με μεγάλη πλειοψηφία τη θητεία του στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue.

Στη συζήτηση για την πανδημία, η οποία δίχασε τη χώρα με πολλούς τρόπους, «βιώνουμε κοινωνικές φυγόκεντρες δυνάμεις», είπε ο Αρμιν Λάσετ για να τονίσει την «ανάγκη για μια αξιόπιστη φωνή του αρχηγού του κράτους, η οποία θα ενώνει τους ανθρώπους και τις διαφορετικές απόψεις». Ο Λάσετ περιέγραψε τον πρόεδρο Σταϊνμάγερ ως ένα πρόσωπο που «διαθέτει υψηλό επίπεδο πολιτικής αναγνώρισης στο εσωτερικό και εξαιρετικές ικανότητες εξωτερικής πολιτικής».

Οπως επεσήμανε η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ Φαίη Καραβίτη, μέχρι και την Τετάρτη τα κόμματα της γερμανικής Δεξιάς είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνουν άλλον υποψήφιο για τη θέση, πιθανότατα μία γυναίκα, αλλά φαίνεται ότι επικράτησε η λογική της μη σύγκρουσης.

Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση θα ψηφίσει για την εκλογή του προέδρου στις 13 Φεβρουαρίου. Με την στήριξη των πέντε από τα επτά κόμματα της Μπούντεσταγκ, η υποψηφιότητα του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ συγκεντρώνει θεωρητικά 1.222 ψήφους, επί συνόλου 1.472. Η θητεία του προέδρου είναι πενταετής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...