417
|

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, λόγω κρουσμάτων, στο Δημόσιο – πώς θα λειτουργήσει

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2022, 12:59

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, λόγω κρουσμάτων, στο Δημόσιο – πώς θα λειτουργήσει

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2022, 12:59

Εναλλακτικό σχέδιο λειτουργίας για κάθε υπηρεσία αιχμής καλούνται να συντάξουν μέχρι την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022, οι φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο συρροής κρουσμάτων λόγω Ομικρον και κατ’ επέκταση μεγάλου αριθμού αναρρωτικών αδειών.

Με αφορμή το σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών για «έκτακτο πλάνο» στο Δημόσιο λόγω της  πανδημίας, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μίλησε για σχέδιο συγκέντρωσης κρίσιμων υπηρεσιών που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό (και στις οποίες δεν μπορεί να  εφαρμοστεί το μέτρο της τηλεργασίας).

Το επείγον έγγραφο, με καταληκτική ημερομηνία για τη σύνταξη του εναλλακτικού σχεδίου για κάθε υπηρεσία την Τετάρτη, έχει αποσταλεί εν όψει του κινδύνου να αποδεκατιστούν από υπαλλήλους νευραλγικές για τη λειτουργία του Δημοσίου υπηρεσίες λόγω αυξημένης διασποράς κορονοϊού. Ανάλογο έγγραφο είχε εκδοθεί και στις 16.3.2020, όταν φάνταζε πιθανό το σενάριο να χρειαστεί να «κλείσει» όλος ο δημόσιος τομέας προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Οπως γράφει η «Καθημερινή», ζητείται ο αρμόδιος προϊστάμενος να εξασφαλίσει και να προσδιορίσει το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα, το οποίο είναι κατ’ ελάχιστο απαιτούμενο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υπηρεσία αιχμής.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα σε υπηρεσία του Δημοσίου (με τη μετάλλαξη Όμικρον) στο οποίο δημιουργείται ακραία δυσλειτουργία εξαιτίας των νοσήσεων» διαβεβαίωσε ο Μάκης Βορίδης σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Πρόκειται, διευκρίνισε, για μια προληπτική άσκηση προκειμένου να μάς προσδιορίσουν τις υπηρεσίες που είναι κρίσιμες για τη λειτουργία τους ώστε να υπάρξει μεγιστοποίηση της ασφάλειας και της προστασίας και πώς θα εφαρμοστούν υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οπως επισημαίνουν πηγές του ΥΠΕΣ, υπάρχουν υπηρεσίες που δεν μπορούν να μείνουν χωρίς υπαλλήλους (για παράδειγμα στο υπουργείο Εσωτερικών το τμήμα Πειθαρχικής Ευθύνης και Δεοντολογίας, αρμόδιο για την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων) οπότε σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων, θα πρέπει να μεταφερθούν υπάλληλοι από άλλη υπηρεσία η οποία για κάποιο χρονικό διάστημα θα μπορεί να επιβραδύνει ή και να αναστείλει τη λειτουργία της. Διευκρινίζεται πάντως ότι μεταφορά υπαλλήλων από υπουργείο σε υπουργείο δεν είναι εφικτή.

Αντίστοιχη πρόνοια πρέπει να υπάρξει και στους δήμους. «Οι διοικητικές υπηρεσίες ενός δήμου μπορούν να λειτουργήσουν για λίγες ημέρες με λιγότερο προσωπικό, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν υπάλληλοι στο τμήμα ηλεκτροφωτισμού ή στην αποκομιδή απορριμμάτων», ανέφεραν ενδεικτικά οι ίδιες πηγές.

Οσον αφορά τον αριθμό των απαραίτητων υπαλλήλων σε κάθε υπηρεσία, αυτός ορίζεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο που γνωρίζει τις ανάγκες που υπάρχουν και τι θεωρείται «κρίσιμη λειτουργία». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σε αυτή τη φάση οι ημέρες καραντίνας –και άρα αναρρωτικής άδειας που προβλέπονται για το Δημόσιο– είναι μόλις πέντε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...