Δωρεάν, σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, θα γίνονται τα rapid tests στους μαθητές, όταν βρεθεί κρούσμα στο τμήμα τους. Αυτό διαβεβαίωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πεύρης.
Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις που έκανε νωρίτερα το πρωί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως –που ξεκαθάρισε ότι τα προβλεπόμενα rapid tests σε περίπτωση κρούσματος θα είναι δωρεάν–, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι οι δομές αφορούν νοσοκομεία, κέντρα υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ με βεβαίωση του διευθυντή του σχολείου, ενώ θα υπάρξει και επέκταση των σημείων για τα τεστ.
Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι το 80% των κρουσμάτων στα σχολεία έχουν εντοπιστεί από τα σελφ τεστ.
Οπως ανέφερε, κατά τα άλλα, αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 600 διασωληνωμένους με κορονοϊό, με τους 550 να είναι ανεμβολίαστοι.
«Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, θα είχαμε κάτω από 200 διασωληνωμένους» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.
Σημείωσε ακόμα ότι αν προχωρήσουμε σε επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, θα έχει και πάλι ηλικιακά κριτήρια και είπε ότι αναμένονται στις επόμενες ημέρες οι ρυθμίσεις για την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες από τη δεύτερη δόση.
Ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε επίσης τη λειτουργία και τηλεσυμβουλευτικής, όπου μέσω πλατφόρμας, διαδικτυακά, οι γιατροί θα δίνουν συμβουλές σε ασθενείς με κορονοϊό.
Ακολούθως ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε και στην τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ. Μιλώντας στους «Αταίριαστους» αναφέρθηκε στην πορεία των κρουσμάτων, προαναγγέλλοντας έναν αριθμό κοντά στο ρεκόρ της Τρίτης (50.126 περιστατικά μολύνσεων). «Από την εικόνα που είδα, την πρωινή, πιθανολογώ ότι θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο, λίγο περισσότερο λίγο λιγότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασθενής διασωληνωμένος με τη μετάλλαξη Ομικρον, παρ’ όλο που είναι στη χώρα μας από τις 20 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων από μόνη της δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για το άνοιγμα των σχολείων.
«Εχουμε ένα πρωτόκολλο πιο αυστηρό από αυτό που είχαμε στην πιο νοσηρή Δέλτα, ακριβώς γιατί η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη. Δεν είμαστε σε γενικό lockdown, αν ήμασταν, θα μπορούσες να πιθανολογήσεις ότι τα παιδιά θα παραμείνουν σπίτι τους… Αυτή τη στιγμή τα παιδιά, ειδικά του Γυμνασίου και του Λυκείου, και κλειστά να ήταν τα σχολεία, θα κυκλοφορούσαν όπως κυκλοφορούν και η μεταδοτικότητα θα ήταν μεγαλύτερη» δήλωσε.
Ο κ. Πλεύρης είπε ότι τα σελφ τεστ «θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς όπως γίνεται έως τώρα, και όπου χρειαστεί ράπιντ, θα γίνονται στις δημόσιες δομές, και προς τούτο μάλιστα, γιατί μπορεί να υπάρχει αναμονή στις δημόσιες δομές, είμαστε σε συνεννόηση και να αυξήσουμε τα σημεία που θα ανακοινώσουμε, αλλά να υπάρχει και προτεραιότητα στους μαθητές που θα κάνουν ράπιντ».
Ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι «από τον Σεπτέμβριο δεν κλείσαμε τα σχολεία, λειτούργησε ένα πρωτόκολλο, τη στιγμή που η επικρατούσα μετάλλαξη στη χώρα μας ήταν η μετάλλαξη Δέλτα, της οποίας η νοσηρότητα ήταν πολύ πιο ισχυρή από της Ομικρον, άρα η επιλογή από τον Σεπτέμβριο ήταν ανοιχτά σχολεία».
«Με βάση το πρωτόκολλο που λειτούργησε, η διασπορά ήταν μικρότερη απ’ ό,τι είχαμε εκτιμήσει. Η Ομικρον έχει μια ιδιαιτερότητα… Τα κρούσματα είναι πολύ ψηλά είναι κάτι το οποίο το περιμένουμε, στον βαθμό όμως που αυτά τα κρούσματα δεν μεταφέρονται σε πολύ παραπάνω πίεση στο ΕΣΥ, θεωρούμε ότι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με αυτή τη διαχειριστική προσέγγιση. Θα πιεστεί το ΕΣΥ; Ναι, θα πιεστεί. Το βλέπουμε».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News