Η CES (Consumer Electronic Show) αποτελεί όπως λέει και το όνομα της ένα πραγματικό σόου της βιομηχανίας των ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων το οποίο εξαιτίας της παγκόσμιας λάμψης που έχει αποκτήσει υποδέχεται τα τελευταία χρόνια την αιχμή της τεχνολογίας και άλλων κλάδων πλην των hi-end οικιακών συσκευών, όπως, λόγου χάρη, της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η πρώτη CES πραγματοποιήθηκε το 1967 με 200 συμμετέχουσες εταιρείες και 17 χιλιάδες επισκέπτες. Τις πρώτες δεκαετίες η έκθεση πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ αλλά για διαφόρους λόγους επιλέχθηκε η μονιμοποίηση της στο Λας Βέγκας το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Το 2020, στην αρχή της πανδημίας, η CES πραγματοποιήθηκε κανονικά και σε αυτή συμμετείχαν περισσότερες από 4.000 εταιρείες από όλο τον κόσμο, περίπου 200.000 επισκέπτες και 7.000 δημοσιογράφοι. Το 2021, όπως ήταν αναμενόμενο, μετατράπηκε σε ένα αποκλειστικά online γεγονός αλλά οι διοργανωτές ευελπιστούσαν ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί κανονικά και όλα προχωρούσαν φυσιολογικά όσον αφορά τις συμμετοχές εταιρειών και προσέλευσης επισκεπτών.
Ομως η ξαφνική εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον ανέτρεψε την όλη κατάσταση αφού αρκετές μεγάλες εταιρείες όλων των τομέων της βιομηχανίας της τεχνολογίας ακύρωσαν την δια ζώσης συμμετοχή τους ενώ οι διοργανωτές υποχρεώθηκαν τελικά να μικρύνουν την διάρκεια της έκθεσης κατά μια μέρα και θα πραγματοποιηθεί τελικά από τις 5-7 Ιανουαρίου. Ο αριθμός των εταιρειών που θα συμμετάσχουν στην ανέρχεται σε περίπου 2.200 ενώ οι επισκέπτες δεν θα ξεπεράσουν τους 50 χιλιάδες.
Οσον αφορά τους φετινούς πρωταγωνιστές αυτοί αναμένεται να είναι, όπως πάντα, τα νέα εντυπωσιακά μοντέλα τηλεοράσεων και οθονών κάθε είδους, οι επεξεργαστές, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων παραγωγής τους που εμφανίστηκαν την τελευταία διετία, τα νέας γενιάς οικιακά ρομπότ αλλά και διάφορα οικιακά gadgets και συσκευές.
Aς ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα από αυτά…
Τηλεοράσεις που… κόβονται και ράβονται
Η τεχνολογία MicroLED αποτελεί την νέα επανάσταση στον τομέα των οθονών και ειδικά αυτών που χρησιμοποιούνται στις τηλεοράσεις. Οπως είναι ευνόητο η τεχνολογία αυτή προσφέρει καλύτερη ανάλυση, μεγαλύτερο βάθος και τη μέγιστη δυνατή φωτεινότητα. Αφαιρεί τα πλαίσια δημιουργώντας ένα φινίρισμα που εναρμονίζεται σε πολλών ειδών επιφάνειες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα microLED αποτελούνται από πάνελ τα οποία μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους αυξομειώνοντας το μέγεθος μιας τηλεόρασης ανάλογα με τον χώρο τον οποίο θα τοποθετηθούν ή το μέγεθος που επιθυμεί ο χρήστης της συσκευής. Η Samsung είναι πρωτοπόρος σε αυτή την τεχνολογία έχοντας παρουσιάσει τηλεοράσεις microLED από 89-110 ίντσες. Στη φετινή CES ο νοτιοκορεατικός βιομηχανικός γίγαντας θα παρουσιάσει μια τηλεόραση microLED 178 ιντσών που είναι πιθανότατα ένα μοντέλο των 110 ιντσών στο οποίο έγινε προσθήκη από πάνελ.
Ζυγαριά για… τσεκ απ
Το Body Scan μοιάζει με μια κοινή οικιακή ζυγαριά αλλά η μέτρηση του βάρους είναι μια από τις πολλές δυνατότητες της συσκευής. Καταγράφει τον καρδιακό ρυθμό και μετρήσεις παρόμοιες με αυτές που κάνει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Καταγράφει επίσης τις αντιδράσεις των νεύρων του χρήστη και κάνει μετρήσεις των αγγείων του. Η συσκευή μετράει ακόμη τον δείκτη μάζας σώματος, το σπλαχνικό λίπος, τη μυϊκή και οστεϊκή μάζα και κάνει ειδικές μετρήσεις σε συγκεκριμένα όργανα προσφέροντας έτσι ένα ολοκληρωμένο ιατρικό έλεγχο στον χρήστη της.
To έξυπνο ντους
To RainStick Shower διαθέτει τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης (Wi-Fi) με την οποία μπορεί να φιλτράρει το νερό χρησιμοποιώντας μια διαδικασία τριών σταδίων όπου περιλαμβάνεται η χρήση τεχνολογίας υπεριώδους ακτινοβολίας (UV-LED) για να εξολοθρεύονται τα βακτήρια. Επιπλέον διαθέτει σύστημα έξυπνης λειτουργίας ώστε να περιορίζεται, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η κατανάλωση νερού και ενέργειας σε ποσοστό ως και 80%.
Ενα αγρόκτημα μέσα στο σπίτι
Η LG δημιούργησε το Tiiun, μια συσκευή εσωτερικού χώρου μέσα στην οποία μπορεί κάποιος να καλλιεργεί φυτά και βότανα και να έχει την δική του παραγωγή τροφίμων. Η συσκευή έχει μέγεθος ενός μικρού ψυγείου και είναι σχεδιασμένη για να λειτουργεί μέσα σε διαμερίσματα. Ενσωματώνει διαφόρων ειδών τεχνολογίες ανάπτυξης των φυτών και με μια εφαρμογή μπορεί ο κάτοχος της να παρακολουθεί στο κινητό του τηλέφωνο όπου και αν βρίσκεται την πορεία της καλλιέργειας.
Καθαρίζει τη βρωμιά και τον κορονοϊό
Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους ρομποτικές σκούπες οι οποίες έχουν την ικανότητα να κινούνται μόνες τους μέσα στο σπίτι και να καθαρίζουν τις σκόνες, ψίχουλα κ.α. έχοντας την ικανότητα να αποφεύγουν μόνες τους τα έπιπλα και τα εμπόδια που συναντούν στο δρόμο τους. Ομως η Bona BV351AA Robot Vacuum Cleaner, ακολουθώντας τη συγκυρία της εποχής, εκτός από καθάρισμα χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία στα σημεία από όπου περνά αποστειρώνοντας τα και εξολοθρεύοντας ιούς, βακτήρια μικρόβια και κάθε μικροοργανισμό που μπορεί να αποτελέσει πιθανή απειλή για την υγεία των κατοίκων του σπιτιού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News