Θα μπορούσε κανείς να προβλέψει στα τέλη του 2020 ότι το 2021 θα άλλαζε όνομα το Facebook, θα υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις στην παραγωγή των επεξεργαστών ή ότι θα πωλούνταν για δεκάδες εκατoμμύρια δολάρια κάποιες δημιουργίες σε υπολογιστή που βαφτίστηκαν ψηφιακά έργα τέχνης; Δεν υπάρχει μαγική σφαίρα που να προβλέπει τι είδους τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες θα γίνουν δημοφιλή στο άμεσο μέλλον. Παρόλα αυτά τέτοιες ημέρες πολλοί ειδικοί και όχι μόνο κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις και ανάμεσα τους είναι οι αρθρογράφοι της εφημερίδας Wall Street Journal που καταγράφουν τις δικές τους τεχνολογικές προβλέψεις για τη χρονιά που έρχεται
Ηλεκτρική αυτοκίνηση
Οι επιλογές για όποιον θέλει να αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο το 2022 δεν θα είναι περιορισμένες όπως μέχρι σήμερα. Μέχρι το τέλος του 2022 περισσότερα από 100 διαφορετικά μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην αγορά. Πολλά από αυτά θα έχουν τιμές κατά πολύ χαμηλότερες από αυτές των σημερινών μοντέλων έτσι ώστε να μπορούν να τα αποκτήσουν ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι υψηλές τιμές είναι ο βασικός παράγοντας που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν αποκτούν ιδιαίτερη δυναμική στην αγορά. Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας που εμποδίζει τους καταναλωτές στο να επιλέξουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ότι ακόμη και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ οι υποδομές υποστήριξης, όπως σταθμοί φόρτισης, βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
Βιώσιμα gadgets
Η Microsoft κατασκεύασε ένα ποντίκι από πλαστικά σκουπίδια που συλλέχθηκαν από τους ωκεανούς. Τα τελευταία μοντέλα κινητών τηλεφώνων και tablet της Apple αποτελούνται σε σημαντικό ποσοστό από ανακυκλωμένα πλαστικά. O ψηφιακός οικιακός βοηθός της Amazon, το Echo, αποτελείται από ανακυκλωμένα πλαστικά και είναι ενεργειακά αποδοτικός. Το 2022 αναμένεται να κατακλύσουν την αγορά ηλεκτρονικά προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά και ειδικά εκείνα που χρησιμοποιούμε περισσότερο στην καθημερινότητα μας όπως κινητά τηλέφωνα, tablets και υπολογιστές ώστε να τα κρατάμε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στην κατοχή μας και να μην τα αλλάζουμε συνεχώς με τις προηγούμενες συσκευές να καταλήγουν στα σκουπίδια. Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα της έννοιας της βιωσιμότητας.
Social media ασφαλή για τα παιδιά
To 2021 επιβεβαιώθηκε με σειρά αποκαλύψεων η υποψία που υπήρχε διάχυτη πως οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης δεν ασχολούνται με τη δημιουργία προστατευτικών μέτρων για το τι βλέπουν οι ανήλικοι χρήστες και ειδικά τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Το 2022 αναμένεται να γίνουν πιο οργανωμένες προσπάθειες προστασίας των ανήλικων χρηστών στα social media τόσο από τους νομοθέτες όσο και από τις ίδιες τις εταιρείες.
Ηδη το Instagram έχει υποσχεθεί παροχή επιπλέον επιλογών ελέγχου των γονέων στη χρήση της πλατφόρμας από τα παιδιά τους, όπως ρυθμίσεις χρονικών περιορισμών κ.α.
Το TikTok έχει ανακοινώσει ότι έχει ξεκινήσει αλλαγές στους αλγορίθμους που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα ώστε οι χρήστες να μην έρχονται σε επαφή με υλικό που σχετίζεται με διατροφικές διαταραχές, τη κατάθλιψη και άλλα θέματα που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τους χρήστες. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε επίσης ότι το περιεχόμενο θα κατηγοριοποιείται ανά ηλικία και θα δοθούν διάφορα εργαλεία ελέγχου στους γονείς των ανήλικων χρηστών.
Οικιακά ρομπότ
Τους ψηφιακούς οικιακούς βοηθούς που εισήλθαν δυναμικά σε πολλά νοικοκυριά κυρίως των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων αναπτυγμένων χωρών αναμένεται να διαδεχθούν το 2022 τα οικιακά ρομπότ. Πρόκειται για ρομπότ που ενσωματώνουν τις ίδιες δυνατότητες με τους ψηφιακούς οικιακούς βοηθούς (παροχή ψυχαγωγικών υπηρεσιών, σύνδεση με το Διαδίκτυο και παροχή κάθε είδους πληροφοριών κ.α.) αλλά μπορούν να εκτελούν διάφορες αποστολές μέσα στο σπίτι. Διαθέτουν αισθητήρες και κάμερες με τις οποίες μπορούν να ασκούν καθήκοντα ελέγχου και φύλαξης είτε της κατοικίας είτε κάποιων ατόμων που μπορεί να χρειαστούν βοήθεια μέσα σε αυτό όπως μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.
Τόσο μεγάλες εταιρείες, όπως η Amazon, όσο και μικρότερες ή start-up, κατασκευάζουν τέτοια ρομποτάκια κάποια εκ των οποίων έχουν δυνατότητα σύνδεσης με τους ψηφιακούς βοηθούς που υπάρχουν στο σπίτι για να παρέχουν πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες.
Μικτή πραγματικότητα
Τα τελευταία χρόνια έγιναν άλματα στην τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας ενώ έκανε δυναμικά την εμφάνιση της η τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας η οποία προβάλλει στον χρήστη οπτικό υλικό με τρόπο που του επιτρέπει να συνεχίζει να έχει επαφή και με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Ομως το 2022 είναι η σειρά της αποκαλούμενης μικτής πραγματικότητας, η οποία θα συνδυάζει τα χαρακτηριστικά της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, δημιουργώντας μια νέα μοναδική εμπειρία στους χρήστες της. Παράλληλα οι κάσκες και τα συστήματα αυτών των εικονικών κόσμων θα ενσωματώνουν περισσότερους αισθητήρες και τεχνολογίες που θα προσομοιώνουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις αισθήσεις του φυσικού κόσμου. Ετσι ο χρήστης θα νιώθει το κρύο, την ζέστη ή ακόμη δυσφορία ή πόνο ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ή τι κάνει εκεί. Η Apple αναμένεται να είναι η πρώτη που θα παρουσιάσει μια κάσκα μικτής πραγματικότητας.
Παρακολούθηση της υγείας μας
Οι συσκευές καταγραφής των ζωτικών μας λειτουργιών και άλλων ιατρικών δεδομένων που τοποθετούνται συνήθως στους καρπούς των χεριών μας «απελευθερώνονται» και νέες τεχνολογίες τους επιτρέπουν να εμφυτεύονται σε ενδύματα ή να τοποθετούνται σε διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά για πολλές ώρες όπως για παράδειγμα, σε στρώματα κρεβατιών ώστε να παρακολουθούν τα μοτίβα του ύπνου μας. Η Apple εξετάζει την προοπτική δημιουργίας ακουστικών που θα πραγματοποιούν ιατρικούς ελέγχους (θερμομέτρηση κ.α.) στο χρήστη τους. Η εταιρεία αναπτύσσει και μια εφαρμογή η οποία επιτρέπει στα κινητά τηλέφωνα να ελέγχουν τον κάτοχο τους για συμπτώματα κατάθλιψης.
Φωτεινές οθόνες
Τα τελευταίας γενιάς κινητά τηλέφωνα έχουν πιο φωτεινή οθόνη από αυτή των υπολογιστών, των τηλεοράσεων και των ταμπλό των οθονών στα ταμπλό των αυτοκινήτων. Αυτό επιτυγχάνεται χάρις σε οργανικές φωτοδιόδους (OLED) που αναπτύχθηκαν πρόσφατα και επιτρέπουν την δημιουργία πιο λεπτών αλλά πιο φωτεινών και ενεργειακά αποδοτικών οθονών. Τα OLED δεν είναι καινούργια λύση αλλά τον τελευταίο ένα χρόνο βελτιώθηκε η τεχνολογία τους ενώ παράγονται πλέον με σημαντικά μειωμένο κόστος, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την ευρύτερη αξιοποίηση τους. Σε εξέλιξη βρίσκεται μάλιστα η ανάπτυξη των διαδόχων των φωτοδιόδων OLED που είναι τα MicroLED, μικροσκοπικά αυτοφωτιζόμενα εικονοστοιχεία (pixel). Η Samsung χρησιμοποιεί MicroLED σε videowalls. Η εταιρεία Vuzix αναμένεται να παρουσιάσει σε λίγες ημέρες ένα ζευγάρι επαυξημένης πραγματικότητας που θα βασίζονται σε συστήματα προβολής με MicroLED.
Η αρχή του τέλους των κωδικών πρόσβασης
Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να διατηρεί κυριολεκτικά δεκάδες κωδικούς πρόσβασης για τις κάθε είδους τραπεζικές κάρτες που χρησιμοποιεί αλλά και την πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο, τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και τις διάφορες online υπηρεσίες και εφαρμογές που χρησιμοποιεί. Κωδικοί χρειάζονται επίσης για τη λειτουργία διαφόρων συστημάτων καθημερινής χρήσης όπως, για παράδειγμα, ο συναγερμός στο σπίτι. Από τη μια πλευρά είναι αδύνατο να θυμάται κάποιος τόσους κωδικούς ενώ παράλληλα οι κωδικοί αποτελούν μόνιμο στόχο των χάκερ.
Πολλές εταιρείες, online υπηρεσίες και ιστότοποι έχουν αρχίσει να προσφέρουν στους χρήστες ένα εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης αποστέλλοντας ένα ψηφιακό αρχείο (π.χ ένα link ή ένα κλειδί ασφαλείας) με το οποίο μπορεί ο χρήστης να εισέλθει στην υπηρεσία χωρίς να χρειάζεται να βάζει κάποιο κωδικό. Σε πρόσφατη έρευνα σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε να χρησιμοποιεί κάποιο σύστημα βιομετρικής αναγνώρισης αντί για χρήση passwords. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι ένα 35% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι θα προτιμούσε να χρησιμοποιεί υπηρεσίες χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση κάποιου κωδικού πρόσβασης.
Η ταχύτητα που απαιτεί η εποχή μας
Τα συστήματα 4G θα αρχίσουν να δίνουν το 2022 την θέση τους στα συστήματα 5G. Ολες οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν σχεδιάσει να ξεκινήσουν μαζικά την μετάβαση αυτή τους επόμενους μήνες στις πιο αναπτυγμένες οικονομικά και τεχνολογικά χώρες και αυτό θα συμπαρασύρει σύντομα και τον υπόλοιπο κόσμο στην εισαγωγή των συστημάτων 5G στις υποδομές τους.
Η κρυπτο-οικονομία γίνεται λιγότερη κρυφή
Το 2021 το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε ως επίσημο νόμισμα της χώρας το bitcoin. Διάφορες χώρες δίνουν κίνητρα σε όσους ασχολούνται με την παραγωγή των κρυπτονομισμάτων, την περίφημη «εξόρυξη» η οποία απαιτεί πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Παράλληλα, μεγάλες εταιρείες όπως η Tesla ανακοίνωσαν ότι θα αποδέχονται πληρωμές σε κρυπτονομίσματα. Τα βήματα εισόδου των κρυπτονομισμάτων στη πραγματική οικονομία αναμένεται να επιταχυνθούν το 2022.
Ντελίβερι εξ ουρανού
Το 2021 υπήρξε μια έκρηξη σε παγκόσμιο επίπεδο στη χρήση drones για την παράδοση παραγγελιών κάθε είδους. Τα αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα παραδίδουν στους καταναλωτές τον πρωϊνό τους καφέ που έχουν παραγγείλει από κάποια καφετέρια, διάφορα προϊόντα που έχουν αγοράσει online από καταστήματα και φυσικά παραγγελίες φαγητών. Αναμένεται να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η χρήση των drones για παραδόσεις και να κάνουν την εμφάνιση τους ειδικά για την περίσταση αυτή ιπτάμενα οχήματα που θα μεταφέρουν γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια τα φορτία τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News