Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναρωτιέται γιατί ο Τζο Μπάιντεν θεωρείται ηγέτης στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Οπως δήλωσε η 18χρονη ακτιβίστρια στην Washington Post, δεν συμφωνεί ότι ο Μπάιντεν λαμβάνει αρκετά μέτρα για το κλίμα. «Είναι περίεργο που ο κόσμος θεωρεί ότι Μπάιντεν είναι ηγέτης στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής, όταν βλέπεις τι κάνει η κυβέρνησή του. Οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα επεκτείνουν τις υποδομές ορυκτών καυσίμων».
Η ίδια αναρωτήθηκε, «για ποιο λόγο το κάνουν αυτό οι ΗΠΑ; Δεν θα έπρεπε να είναι δουλειά των ακτιβιστών και των εφήβων που απλά θέλουν να πάνε σχολείο, να ενημερώνουν και να ευαισθητοποιούν τον κόσμο ότι πραγματικά αντιμετωπίζουμε μία επείγουσα κατάσταση», τόνισε.
Στην ερώτηση τι θα ήθελε η ίδια να κάνει ο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι πολιτικοί, απάντησε: «Πρώτα από όλα, πρέπει να καταλάβουμε τι είναι η επείγουσα κατάσταση. Προσπαθούμε να βρούμε λύση σε μία κρίση, την οποία δεν καταλαβαίνουμε. Εξαρτάται από το αφήγημα. Εξαρτάται από το τι ακριβώς προσπαθούμε να επιλύσουμε; Είναι αυτή η κρίση, είναι εκείνη η κρίση;», είπε, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί δεν εξηγούν, όπως πρέπει, το μέγεθος του προβλήματος στους πολίτες.
Τον Νοέμβριο, η Τούνμπεργκ χαρακτήρισε τη διεθνή σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, Cop26, ως «αποτυχία», κάνοντας λόγο για «εκδήλωση δημοσίων σχέσεων, στην οποία οι ηγέτες δεν έκαναν τίποτα, εκτός από το να εφευρίσκουν “παραθυράκια”, ώστε να εξακολουθούν να πλουτίζουν από ένα καταστροφικό σύστημα».
Οσο για το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου, το αποκάλεσε «κατόρθωμα», αλλά πρέπει να ακολουθήσουν οι πράξεις και δράσεις των κυβερνήσεων.
Ενα από αυτά που αποκάλυψε η Cop26, είπε η σουηδή ακτιβίστρια, είναι ότι, «υπό αυτές τις συνθήκες και αυτά τα συστήματα, δεν θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, εκτός αν υπάρξει τεράστια πίεση από έξω».
Στη Γλασκώβη, ο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί να αποτελέσουν οι ΗΠΑ το παράδειγμα στη μάχη εναντίον της υπερθέρμανσης της Γης. Υποσχέθηκε επίσης, να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου και να σταματήσει η αποψίλωση των δασών.
Ομως, από τη λίστα των 40 χωρών, που υποσχέθηκαν να σταματήσουν την εξόρυξη άνθρακα, οι ΗΠΑ ήταν απούσες.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα 20 χρόνια, διπλασιάζοντας την παραγωγή ορυκτών καυσίμων το 2030, κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση 1,5 βαθμού Κελσίου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Αυτό είναι και το όριο συναγερμού για τον πλανήτη.
Στις ΗΠΑ, η αντίστοιχη αύξηση θα είναι 17% και 12% έως το 2030.
Παρά την φιλική-προς-το-περιβάλλον εντύπωση που έχει δώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Guardian, έχει εκδώσει 3.091 νέες άδειες γεωτρήσεων σε δημόσιες εκτάσεις, ή 223 τον μήνα, νούμερο μεγαλύτερο από την κυβέρνηση Τραμπ.
Τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ έβγαλαν στο σφυρί 325 εκατ. στρέμματα στον βυθό του Κόλπου του Μεξικού, με την άδεια γεώτρησης πετρελαίου και αερίου.
«Αυτό που μας κρατά πίσω είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης», είπε χαρακτηριστικά η Τούνμπεργκ.
«Στόχος μας είναι να βρούμε μία λύση που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε (στο μέλλον) σα να είναι σήμερα. Αλλά η άβολη αλήθεια είναι ότι έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ για αυτό. Ή μάλλον, οι παγκόσιοι ηγέτες έχουν καθυστερήσει τρομερά. Πρέπει να αλλάξουμε δραστικά τις κοινωνίες μας τώρα. Αν είχαμε ξεκινήσει πριν 30 χρόνια, θα ήταν ευκολότερο. Ομως, πλέον, η κατάσταση έχει αλλάξει», κατέληξε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News