539
Ενα χρυσό δαχτυλίδι με το σύμβολο του Ιησού | REUTERS/Ronen Zvulun

Ισραήλ: Δαχτυλίδι με αναπαράσταση του «Καλού Ποιμένα» σε αρχαίο ναυάγιο

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2021, 14:06
Ενα χρυσό δαχτυλίδι με το σύμβολο του Ιησού
|REUTERS/Ronen Zvulun

Ισραήλ: Δαχτυλίδι με αναπαράσταση του «Καλού Ποιμένα» σε αρχαίο ναυάγιο

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2021, 14:06

Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκαν δύο ναυάγια με πολύτιμα φορτία. Τα αρχαία πλοία είχαν βυθιστεί στα ανοιχτά των ισραηλινών ακτών με διαφορά σχεδόν 1.000 ετών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz, ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν θησαυρό με έργα Ρωμαίων και Μαμελούκων, που βρέθηκαν σε δύο αρχαία ναυάγια στις ακτές της αρχαίας πόλης της Παράλιας Καισάρειας.

Οπως ανέφερε η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, ο θησαυρός βρέθηκε σκορπισμένος στον πυθμένα, τέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στα υπολείμματα από τα κατεστραμμένα κύτη των πλοίων, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκατοντάδες χρυσά νομίσματα, ένα χοντρό χρυσό δαχτυλίδι, στο οποίο είναι  χαραγμένη η φιγούρα του «Καλού Ποιμένα» -ένα πολύ γνωστό σύμβολο του Ιησού στην παλαιοχριστιανική τέχνη- και ένα χάλκινο ειδώλιο με τη μορφή αετού, που συμβολίζει τη ρωμαϊκή κυριαρχία.

Ενα ρωμαϊκό ειδώλιο από μάσκα παντομίμας βρέθηκε μεταξύ άλλων στο αρχαίο ναυάγιο (REUTERS/Ronen Zvulun)

Τα πλοία, τα οποία χρονολογούνται περίπου πριν από 1.700 και 600 χρόνια, αντίστοιχα, «πιθανότατα ήταν αγκυροβολημένα εκεί κοντά και ναυάγησαν κατά τη διάρκεια καταιγίδας», δήλωσαν οι Γιάκομπ Σάρβιτ και Ντρορ Πλάνερ, από την Μονάδα Θαλάσσιας Αρχαιολογίας της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

«Μπορεί να είχαν αγκυροβολήσει στην ανοικτή θάλασσα έχοντας αντιμετωπίσει δυσκολίες ή επειδή φοβόντουσαν τις θυελλώδεις καιρικές συνθήκες, δεδομένου ότι οι ναυτικοί γνώριζαν καλά πως το να αγκυροβολήσουν σε ρηχά, ανοιχτά νερά έξω από ένα λιμάνι είναι επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή», δήλωσαν οι ισραηλινοί αρχαιολόγοι.

Εκατοντάδες χρυσά νομίσματα βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας κοντά στα ναυάγια (Dafna Gazit/Israel Antiquities Authority)

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται επίσης ένα ειδώλιο ρωμαϊκής παντομίμας σε μια κωμική μάσκα, πολυάριθμες χάλκινες καμπάνες, οι οποίες προορίζονταν, μεταξύ άλλων, να διώχνουν τα κακά πνεύματα, αγγεία, καθώς και δεκάδες μεγάλα χάλκινα καρφιά, μολύβδινοι σωλήνες από μια αντλία νερού, και μια μεγάλη σιδερένια άγκυρα σπασμένη.

Ιδιαίτερης σημασίας, ανέφερε η Αρχή Αρχαιοτήτων, ήταν τα προσωπικά αντικείμενα, που βρέθηκαν στα συντρίμμια, μεταξύ των οποίων «ένα χοντρό, οκταγωνικό χρυσό δαχτυλίδι με έναν πράσινο πολύτιμο λίθο σκαλισμένο με τη φιγούρα ενός νεαρού βοσκού» και ένα δαχτυλίδι με έναν κόκκινο πολύτιμο λίθο σκαλισμένο με μια λύρα, το αρχαίο όργανο που η Βίβλος λέει ότι έπαιζε ο Δαβίδ για να καταπραΰνει τον βασιλιά Σαούλ.

«Οι ακτές του Ισραήλ είναι πλούσιες σε αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα εξαιρετικά μεγάλης αξίας για το έθνος, που αποτελούν επίσης διεθνή πολιτιστική κληρονομιά», αναφέρει δελτίο τύπου του διευθυντή της Αρχής Αρχαιοτήτων Ελι Εσκοζίντο σημειώνοντας τη «μεγάλη σημασία της Καισάρειας στη χριστιανική παράδοση».

Κόκκινος πολύτιμος λίθος σκαλισμένος με μια λύρα ((Dafna Gazit/Israel Antiquities Authority)

Τα ευρήματα «είναι εξαιρετικά ευάλωτα, γι’ αυτό η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ διεξάγει υποβρύχιες έρευνες για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τη διάσωση τυχόν αρχαιοτήτων», λέει, προτρέποντας τους ανθρώπους να αναφέρουν τυχόν αρχαία ευρήματα που μπορεί να συναντήσουν ενώ ασχολούνται με θαλάσσια σπορ.

Να σημειωθεί ότι η Παράλιος Καισάρεια (Λατ. Caesarea Maritima), ήταν πόλη λιμάνι που χτίστηκε από τον Ηρώδη τον Μέγα μεταξύ των ετών 25-13π.Χ. Υπήρξε ένα από τα πρώτα κέντρα του Χριστιανισμού και έδρα μιας από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες. Και σήμερα δίπλα στα ερείπιά της, ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και στη Χάιφα, βρίσκεται η σύγχρονη πόλη Κεσαρίγια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...