670
Πείτε τον και μποναμά: να το κουτί με τα δολάρια που έφθασε ταχυδρομικώς στο City College για τις σπουδές των απόρων | City College

Νέα Υόρκη: Αγνωστος ταχυδρόμησε κούτα με 180.000 δολάρια στο City College!

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2021, 17:29
Πείτε τον και μποναμά: να το κουτί με τα δολάρια που έφθασε ταχυδρομικώς στο City College για τις σπουδές των απόρων
|City College

Νέα Υόρκη: Αγνωστος ταχυδρόμησε κούτα με 180.000 δολάρια στο City College!

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2021, 17:29

Πρόκειται για απίστευτη ιστορία, από αυτές που χαρακτηρίζονται από το περιώνυμο στον αγγλοσαξονικό κόσμο «χριστουγεννιάτικο πνεύμα», αποθεωμένο και από τον Ντίκενς εξάλλου, δηλαδή για μία χειρονομία άδολης προσφοράς. Δεν είναι ακριβώς φρέσκια όμως αυτή η «χριστουγεννιάτικη ιστορία», ούτε και πολύ «χριστουγεννιάτικη» εδώ που τα λέμε: η πανδημία τη συντήρησε στα μετόπισθεν της δημοσιότητας κάμποσον καιρό και μία διοικητική απόφαση του νεοϋορκέζικου ΑΕΙ City College την έβγαλε στον αφρό τώρα, λίγες ώρες πριν από τα εφετινά Χριστούγεννα. Ετσι το «πνεύμα» συνέπεσε και με το ημερολόγιο – ό,τι πρέπει για τα media, λοιπόν, ένα επιπλέον στολίδι στο δέντρο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Μιλάμε για προσφορά χρημάτων, βέβαια. Δεν είναι και τα εκατομμύρια του λαχείου, όμως τα 180.000 δολάρια δεν τα λες και ασήμαντο ποσόν. Το γεγονός ότι τόσα χιλιάρικα είναι μετρητά, «κας» που λένε και οι Αμερικανοί, μπορεί στους πονηρούς εγκεφάλους να γεννήσει μιαν άλλη ιστορία, παράλληλη με την κύρια, πιο σκοτεινή οπωσδήποτε, η οποία σίγουρα θα αφορά το «πόθεν» των χαρτονομισμάτων. Είναι καθαρά αυτά τα λεφτά; Μήπως δεν είναι; Και τα λοιπά και τα λοιπά. Ωστόσο οι περισσότεροι αναγνώστες «χριστουγεννιάτικων ιστοριών» δεν σκέφτονται όπως οι αστυνομικοί και οι εφοριακοί που τυγχάνουν επαγγελματίες.

Το διοικητικό συμβούλιο του City College ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες τη δωρεά 180.000 δολαρίων στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αποδεχόμενο τους όρους του δωρητή: το ποσόν αυτό θα χρηματοδοτήσει υποτροφίες απόρων φοιτητών για σπουδές στο Τμήμα Φυσικής και στο Τμήμα Μαθηματικών. Η δωρεά του ποσού, όπως είπαμε, έγινε σε μετρητά. Και τα μετρητά αυτά εστάλησαν ταχυδρομικώς στο κολέγιο νωρίτερα εφέτος, και μέσα σε κούτα, χύμα δηλαδή! Το χαρτόκουτο, που περιείχε «τούβλα» χαρτονομισμάτων των 50 και 100 δολαρίων, ανοίχτηκε μεν με την παραλαβή, ωστόσο παρέμεινε φυλαγμένο επί μήνες εξαιτίας των μέτρων της πανδημίας. Οπως μαθεύτηκε στη συνέχεια, αποστολέας του είναι κάποιος απόφοιτος του κολεγίου, ο οποίος φρόντισε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι λεπτομέρειες τις ιστορίας έχουν όλη τη νοστιμάδα. Ο άνθρωπος που παρέλαβε το χρυσό ταχυδρομικό δέμα ήταν ένας καθηγητής Φυσικής. Μόλις το άνοιξε, τρελάθηκε ο άνθρωπος – και, προς τιμήν του, δεν ενέδωσε στον πειρασμό τής… απαλλοτρίωσης. Το μυστήριο που αντικατέστησε αμέσως τον πειρασμό στο μυαλό του αφορούσε το «ποιος» και το «γιατί», αλλά λύθηκε πάραυτα. Ο καθηγητής ανακάλυψε μέσα στην κούτα τη συνοδευτική επιστολή που τον κατατόπισε, εξηγώντας ότι τα λεφτά προορίζονται για υποτροφίες απόρων φοιτητών. Τέλος πάντων, μετά το σοκ και την έκπληξη του παραλήπτη, το πακέτο –μεγέθους χαρτοσυσκευασίας τοστιέρας, σημειωτέον–, που το βάρος του πληρώθηκε με γραμματόσημο 90 δολαρίων, έμεινε περίπου ένα εννεάμηνο σε κάποιο γραφείο του Τμήματος Φυσικής.

Η επιστολή του «φαντομά»

«Αν υποθέσουμε ότι είστε λίγο περίεργοι όσον αφορά τον λόγο της πράξης μου, ας εξηγηθώ» έγραψε ο δωρητής στο γράμμα του, μαζί με δυο λόγια για τον εαυτό του. Υπήρξε και αυτός φοιτητής του κολεγίου, δήλωσε, μεταπτυχιακός κιόλας, και θέλησε να ανταποδώσει τις υπηρεσίες που το ίδρυμα του είχε προσφέρει: «Το City College με βοήθησε να αποκτήσω μία πολυετή, παραγωγική και εξαιρετικά ανταποδοτική επιστημονική σταδιοδρομία». Είχε βάλει και την υπογραφή του ο αποστολέας στο σημείωμα, μόνο που δεν ήταν η δική του. Διότι μέχρι σήμερα ουδείς Κάιλ Πέιζλι έλαβε πτυχίο από το συγκεκριμένο κολέγιο.

Ακαρπες οι έρευνες

Προτού η ιστορία μας γίνει «χριστουγεννιάτικη», η αστυνομία έπραξε το καθήκον της μόλις ειδοποιήθηκε από τους ανθρώπους του κολεγίου: έψαξε την παράλληλη ιστορία για την οποία γράψαμε προηγουμένως, δηλαδή διερεύνησε αν τα χρήματα –τα «αποδεικτικά στοιχεία» κατ’ αυτήν– προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα. Οι έρευνες απέδειξαν ότι τα 180 χιλιάρικα είχαν νομίμως εκταμιευτεί από πολλές τράπεζες της Πολιτείας Μέριλαντ και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, έτσι απαλλάχτηκαν από κάθε υποψία – η υπόθεση δεν έχει σχέση με μαφίες.

Αλλη έρευνα διεξήχθη όσον αφορά τη διεύθυνση αποστολέα η οποία αναγραφόταν στο χαρτόκουτο –υπήρχε όντως και ήταν ένα σπίτι στην Πενζακόλα της Φλόριντα–, αλλά δεν οδήγησε σε εντοπισμό του δωρητή. Τρίτη έρευνα, στο ταχυδρομικό γραφείο αυτή τη φορά, δεν απέδωσε τίποτε, καθώς δεν διασώθηκαν καταγραφές βίντεο από τη στιγμή της κατάθεσης του πακέτου. Κατόπιν αυτών, η αστυνομία απεφάνθη ότι η δωρητής είναι άγνωστο πρόσωπο. Και στις 13 Δεκεμβρίου το κολέγιο έπραξε τα αυτονόητα, απεδέχθη τη δωρεά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...