577
Διενέργεια self test σε σπίτι (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Κορονοϊός: Τα «ψιλά γράμματα» για τα τεστ πριν το ρεβεγιόν

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2021, 20:16
Διενέργεια self test σε σπίτι (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Κορονοϊός: Τα «ψιλά γράμματα» για τα τεστ πριν το ρεβεγιόν

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2021, 20:16

Μπορεί τις τρεις τελευταίες εβδομάδες να καταγράφεται στη χώρα μας ελαφρά μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κορονοϊός έχει εξαφανιστεί.

Αλλωστε η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει και καλό θα ήταν να προσέχουμε και να κάνουμε τεστ όσο πιο συχνά μπορούμε, ειδικά τις ημέρες των εορτών που θα βρεθούμε με συγγενείς και φίλους σε άλλα σπίτια ή σε εστιατόρια και μπαρ.

Το τεστ είναι πολύ σημαντικό μέτρο, γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει δώσει γι’ αυτές τις ημέρες τέσσερα δωρεάν τεστ στον κάθε πολίτη, ώστε να προσέξει και τον εαυτό του και αυτούς που αγαπά.

Το Atlantic, συνόψισε όλα τα τελευταία δεδομένα για τα self tests και παρουσιάζει τις πέντε βασικές λεπτομέρειες που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε.

Θυσιάζουμε την ακρίβεια για την ευκολία

Η αλήθεια είναι ότι το μόνο τεστ που έχει πολύ υψηλή ευαισθησία και δίνει σχεδόν 100% έγκυρο αποτέλεσμα, είναι το PCR, γράφει το Atlantic.

Ωστόσο, σε έρευνα που έκαναν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, βρέθηκε ότι τα self tests βγαίνουν πολύ πιο έγκυρα όταν πραγματοποιούνται από επαγγελματία υγείας ή όταν ο πολίτης δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες που αναφέρουν οι οδηγίες.

Βέβαια, οι περισσότερες οικογένειες στην Ελλάδα είναι πλέον εξοικειωμένες με τα self tests, καθώς κάνουν δύο την εβδομάδα στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επισημαίνουν να διαβάζουμε και να εφαρμόζουμε σωστά τις οδηγίες, για να έχουμε όσο το δυνατόν πιο έγκυρο αποτέλεσμα.

Τα self tests και τα συμπτώματα

Ακριβώς επειδή τα περισσότερα self tests έχουν σχεδιαστεί για να γίνεται διάγνωση όταν κάποιος έχει συμπτώματα, και αργότερα έλαβαν από τις ρυθμιστικές αρχές επέκταση άδειας για να χρησιμοποιούνται ως μέσα προληπτικού ελέγχου, είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικά όταν η νόσος έχει ήδη αρχίσει να εξελίσσεται. Δηλαδή όταν έχει τα πρώτα συμπτώματα.

Ωστόσο, τα περισσότερα τεστ που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, έχουν αποδείξει ότι έχουν εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια.

Σύμφωνα με το Atlantic, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα ως προς τα έγκυρα αποτελέσματα του τεστ όταν δεν έχετε ούτε συμπτώματα, ούτε στενή επαφή με κρούσμα, ώστε να μπορείτε να είστε πιο ξεκάθαροι για να επισκεφτείτε τον παππού ή τη γιαγιά τις ημέρες των εορτών.

Τα self και τα rapid tests δεν είναι και τόσο καλά όταν πρόκειται να εντοπίσουν χαμηλό ιικό φορτίο, δηλαδή άτομα που μόλις μολύνθηκαν ή άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Για να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα, οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε δύο και τρία τεστ και όχι μόνο ένα και μάλιστα καθημερινά. Ετσι, αν ο κορονοϊός καταφέρει να ξεφύγει από το τεστ τη μία, θα τον πιάσει το τεστ της επόμενης.

Ολα τα τεστ είναι «φωτογραφίες της στιγμής»

Τα τεστ, είτε είναι PCR, είτε είναι self, δεν μπορούν να προβλέψουν το μέλλον. Το λεπτό που θα γίνει η λήψη του δείγματος από το στόμα ή από τη μύτη, γι’ αυτό το λεπτό θα μπορεί να δώσει το αποτέλεσμα.

Είναι γνωστό ότι ο κορονοϊός μπορεί να αναπαραχθεί εξαιρετικά γρήγορα, ειδικά οι μεταλλάξεις Ομικρον και Δέλτα. Ετσι, ένα άτομο μπορεί να είναι αρνητικό το πρωί, ενώ μέχρι το βράδυ να έχει θετικό αποτέλεσμα.

Η Ομικρον περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν τις εξελίξεις, έχουν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς με τη μετάλλαξη Ομικρόν, κινούνται πολύ γρήγορα μεταξύ αρνητικού και θετικού τεστ, όπως αναφέρει το Atlantic.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ένα τεστ να βγει αρνητικό τώρα, και σε μισή ώρα να βγει θετικό. Γι’ αυτό και συμβουλεύουν αν έχουμε στόχο να χρησιμοποιήσουμε τα self tests για επισκέψεις σε σπίτια και συγκεντρώσεις με άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης και θανάτου από τη λοίμωξη Covid, να αφήνουμε το τεστ για την τελευταία στιγμή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...