435
Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στη Μάρα Ζαχαρέα | Star

Τσίπρας: Γιατί ζητάμε τώρα εκλογές – «Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια κυνική κυβέρνηση»

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 21:24
Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στη Μάρα Ζαχαρέα
|Star

Τσίπρας: Γιατί ζητάμε τώρα εκλογές – «Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια κυνική κυβέρνηση»

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 21:24

Το αίτημα για εκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας.

Σε συνέντευξή του την Τρίτη στο Star είπε, μεταξύ άλλων, ότι το ζήτημα δεν είναι αν η χώρα αντέξει τις εκλογές, αλλά αν μπορεί να αντέξει μια τέτοια κυβέρνηση. «Το κρίσιμο είναι αν θα διαχειρίζεται την πανδημία μία κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Για την έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «προφανέστατα ήταν εν γνώσει της κυβέρνησης» και ειδικά το τμήμα της για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Ηταν μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μην ενισχύσει το ΕΣΥ, υποστήριξε ακόμη ο κ. Τσίπρας, και πρόσθεσε ότι «η έρευνα ήταν εν γνώσει του Πρωθυπουργού και είναι σημαντικό όχι μόνο όσον αφορά το ψέμα που είπε στη Βουλή, αλλά για την διαπίστωση ότι το 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχαμε ενισχύσει το σύστημα υγείας, που αφορά 8.000 οικογένειες».

«Φθάσαμε στο σημείο να ζητήσουμε εκλογές γιατί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα έβγαινε ο Πρωθυπουργός από την Βουλή να πει ότι δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι αυξημένη, ενώ είχε στα χέρια του την μελέτη του κ. Τσιόδρα, είτε θα είχε ζητήσει συγγνώμη ή θα είχε παραιτηθεί», επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι δεν ισχύουν όσα λέει η κυβέρνηση για τον αριθμό των κρεβατιών που έχουν οι ΜΕΘ της χώρας και ότι γενικά η κυβέρνηση ολιγώρησε. Είπε ακόμη ότι «και μόνο που γίνονται συγκρίσεις με την περίοδο προ της πανδημίας και σε μνημονιακή φάση είναι πολιτικά εγκληματικό. Παραλάβαμε ένα ΕΣΥ σε κατάρρευση».

Τόνισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί εκλογές «για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία ο κ. Μητσοτάκης» και πρόσθεσε ότι «μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι η πολιτική σκοπιμότητα και το πολιτικό κέρδος».

«Ζητάμε εκλογές γιατί στο μυαλό μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, για να σώσουμε ο,τιδήποτε αν σώζεται», είπε ακόμη. «Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μία κυνική κυβέρνηση και ένας ένοχος Πρωθυπουργός να διαχειρίζονται την πανδημία και την ανθρώπινη ζωή», πρόσθεσε.

Σε ερώτημα για το πώς θα αντιμετώπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ την πανδημία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θα ενισχύαμε με προσωπικό το ΕΣΥ, την πρωτοβάθμια φροντίδα», λέγοντας ότι είναι «ατύχημα για τη χώρα να κυβερνά μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο ΕΣΥ».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα μετεκλογικών συνεργασιών, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν βλέπω ανταγωνιστικά τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, μοναδικός μας αντίπαλος είναι η Δεξιά». Εθεσε δύο προϋποθέσεις για μετεκλογική συνεργασία με «προοδευτικές δυνάμεις» (στις οποίες αναφέρθηκε γενικά χωρίς να τις κατονομάσει): ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές και οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να έχουν αθροιστικά μεγαλύτερο ποσοστό από τη ΝΔ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...