Τον Γιόακιμ Νάγκελ επέλεξε η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας για να αντικαταστήσει τον Γιενς Βάιντμαν στην κεφαλή της Μπούντεσμπανκ.
Ο Βάιντμαν έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, έπειτα από 10 χρόνια στη θέση αυτή.
Η Telegraph χαρακτηρίζει τον Νάγκελ «γεράκι» και εκτιμά ότι δεν θα διαφέρει και πολύ από τον Βάιντμαν, όσον αφορά την αυστηρή πολιτική του –τον οποίο ο Μάριο Ντράγκι αποκαλούσε χαρακτηριστικά, «Κύριο “όχι σε όλα”».
Ο Νάγκελ, ένας 55χρονος Σοσιαλδημοκράτης, αναμένεται να ακολουθήσει το στυλ του προκατόχου του και ενδεχομένως θα προκαλέσει νέες εντάσεις ανάμεσα στη γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και την ΕΚΤ, σε μία περίοδο που καλπάζει ο πληθωρισμός παγκοσμίως –και στην Ευρώπη.
«Ο Νάγκελ είναι μια έμπειρη προσωπικότητα που διασφαλίζει τη συνέχεια», είπε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. «Αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο του πληθωρισμού, αυξάνεται η σημασία μιας νομισματικής πολιτικής που επικεντρώνεται στη σταθερότητα», πρόσθεσε.
Πάντως, ο Νάιγκελ θεωρείται σύμμαχος του νέου καγκελάριου Ολαφ Σολτς και γερμανικές εφημερίδες εκτιμούν ότι η επικοινωνία του με την Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν του Βάιντμαν με τη γαλλίδα πρόεδρο της ΕΚΤ.
Η Λαγκάρντ, πάντως, χαιρέτισε την επιλογή του με ένα tweet στα γερμανικά: «Είμαι ανυπόμονη να συνεργαστώ με έναν τόσο έμπειρο κεντρικό τραπεζίτη στο Διοικητικό Συμβούλιο και να εφαρμόσουμε την εντολή της ΕΚΤ».
Ο Νάγκελ εργάστηκε στην Μπούντεσμπανκ για 17 χρόνια, εκ των οποίων τα έξι ήταν στο Διοικητικό της Συμβούλιο, όπου ήταν υπεύθυνος για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής.
Το 2017, ο Νάγκελ μετακόμισε στην κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (KfW), ως υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας με άλλες χώρες. Το 2020 μετακόμισε στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Μέλος της μονάδας κρίσεων της Bundesbank κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και του 2009, ο Νάγκελ ήταν από εκείνους που ζητούσαν να βρεθούν γρήγορα σενάρια για έξοδο από την αυστηρή νομισματική πολιτική και αγορά ομολόγων υπό την ηγεσία της ΕΚΤ.
«Η Bundesbank κερδίζει με τον Γιόακιμ Νάγκελ έναν πρόεδρο εσωτερικά εκπαιδευμένο, ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει τη θέση του Γενς Βάιντμαν ως θεματοφύλακα μιας πιο συντηρητικής νομισματικής πολιτικής», σχολίασε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος στη γερμανική τράπεζα ING.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News