377
Ο επικεφαλής της BioNTech αισιοδοξεί ότι η παραλλαγή Ομικρον δεν θα ξεφύγει από τα εμβόλια | REUTERS/Michele Tantussi/File Photo

Σαχίν: Αποτελεσματικότητα 70%-75% μετά την τρίτη δόση με Pfizer

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 07:15
Ο επικεφαλής της BioNTech αισιοδοξεί ότι η παραλλαγή Ομικρον δεν θα ξεφύγει από τα εμβόλια
|REUTERS/Michele Tantussi/File Photo

Σαχίν: Αποτελεσματικότητα 70%-75% μετά την τρίτη δόση με Pfizer

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 07:15

Τα ερωτήματα για το πόσο μεταδοτική και πόσο επικίνδυνη είναι η παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού δεν έχουν απαντηθεί πλήρως, ωστόσο περισσότερο ακανθώδες είναι το ερώτημα κατά πόσον μπορεί να ξεφύγει από τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ενας από τους ανθρώπους που μπορούν να δώσουν μια έγκυρη απάντηση επί του ζητήματος, ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech, της εταιρείας που σχεδίασε εμβόλιο με τη Pfizer, δεν ανησυχεί.

Τα στοιχεία από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική μας δίνουν καθησυχαστικές πληροφορίες, δήλωσε στον Monde, με αποτελεσματικότητα 70% για όσους έχουν κάνει τρεις δόσεις και 20% με 40% μετά τη δεύτερη. Οι Νοτιοαφρικανοί διαπίστωσαν ότι, μετά τη δεύτερη δόση, η αποτελεσματικότητα απέναντι στις πιο σοβαρές μορφές της νόσου είναι 70%, ποσοστό που κατά τον Σαχίν ίσως να είναι στην πραγματικότητα υψηλότερο.

Οσο για το πόσο μπορεί να διαρκεί η αποτελεσματικότητα κατά της Ομικρον, ο Σαχίν παραδέχεται ότι υπάρχει μείωση, αλλά μένει να αποδειχτεί –όχι στο εργαστήριο, αλλά με μετρήσεις επί του πεδίου– πόσο γρήγορα γίνεται. Προσθέτει ότι δεν μπορούμε να δούμε αποτελεσματικότητα της τάξης του 95% που είχαμε δει αρχικά για το εμβόλιο της Pfizer, αλλά κάπου στο 70%-75% για όλες τις μορφές, που είναι ένα καλό ποσοστό για εμβόλιο, ενώ είναι και υψηλότερο για τις σοβαρές μορφές της νόσου.

Οπως τονίζει, πάντως, ο Σαχίν, το εμβόλιο δεν μπορεί να σταματήσει μόνο του την πανδημία. Η παραλλαγή Δέλτα μόλυνε και εμβολιασμένους, όπως και η Ομικρον. «Ακόμη και οι τριπλοεμβολιασμένοι είναι πιθανό να μεταδώσουν την ασθένεια και πρέπει να γίνονται και σε αυτούς τεστ», εξηγεί ο γερμανός επιστήμονας που επιμένει στα μέτρα προστασίας, «ειδικά αυτόν τον χειμώνα».

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να χρειαστεί νέο, δηλαδή ειδικό, εμβόλιο για την Ομικρον, ο Αντονι Φάουτσι πιστεύει ότι τα αντισώματα από την αναμνηστική (τρίτη) δόση επαρκούν. Ωστόσο η BioNTech ετοιμάζει ένα εξειδικευμένο εμβόλιο και πιστεύει ότι θα είναι έτοιμο σε 100 ημέρες (δηλαδή τον Μάρτιο) πριν τεθεί προς έγκριση.

Και τι γίνεται, ερωτάται ακόμη ο Σαχίν, με το ενδεχόμενο τα νέα εμβόλια να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες άμυνες του οργανισμού, αντί να «χτίσουν» νέες άμυνες ειδικά για τις νέες απειλές; Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό είναι μια αναπόδεικτη υπόθεση και εξηγεί ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξαιρετική πλαστικότητα. Εξάλλου, μόνο το 20% της πρωτεΐνης-ακίδας αλλάζει στην Ομικρον σε σχέση με τη Δέλτα ή άλλες παραλλαγές, επισημαίνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...