482
Ο Γκρατσιάνο Μεσίνα ενώ αποφυλακίζεται το 2004, σε ηλικία 62 ετών | EPA/FABRIZIO RADAELLI

Συνελήφθη ο κακοποιός που καμιά φυλακή δεν τον κρατούσε

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 19:01
Ο Γκρατσιάνο Μεσίνα ενώ αποφυλακίζεται το 2004, σε ηλικία 62 ετών
|EPA/FABRIZIO RADAELLI

Συνελήφθη ο κακοποιός που καμιά φυλακή δεν τον κρατούσε

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 19:01

Ο Γκρατσιάνο Μεσίνα, ένας από τους οκτώ πλέον καταζητούμενους κακοποιούς της Ιταλίας, είχε δραπετεύσει 10 φορές από τις ιταλικές φυλακές μέσα σε 70 χρόνια.

Εδώ και λίγες ημέρες, στα 79 του πλέον, βρίσκεται ξανά στα χέρια της αστυνομίας, καθώς συνελήφθη με 6.000 ευρώ στην τσέπη, την ώρα που κοιμόταν σε ένα σπίτι στο Ντεσούλο της Σαρδηνίας.

Οι αρχές αναζητούν μία ασφαλή φυλακή για τον Μεσίνα, ο οποίος στο παρελθόν έχει δραπετεύσει από φυλακές δένοντας μεταξύ τους σεντόνια, ντυμένος παπάς, πηδώντας από τρένο ή από τοίχο ύψους επτά μέτρων. Τίποτα δεν ήταν ικανό να τον σταματήσει.

Ο Μεσίνα βέβαια, έχει περάσει τη μισή του ζωή στη φυλακή για διάφορα εγκλήματα, ανάμεσά τους και φόνο και απαγωγή. Πέρυσι, ενώ ήταν έξω με αναστολή, βγήκε οριστική καταδικαστική απόφαση εναντίον του για ποινή 30 ετών για διακίνηση ναρκωτικών. Από τότε είχε εξαφανιστεί μέχρι που συνελήφθη ξανά.

«Εχω περάσει ήδη 45 χρόνια στη φυλακή. Με τρομάζει η ιδέα να επιστρέψω και να πεθάνω εκεί», είχε πει στη δικηγόρο του πριν εξαφανιστεί.

Ο Μεσίνα, γιος βοσκού στη Σαρδηνία, δραπέτευσε πρώτη φορά από αστυνομικό τμήμα, το 1960, σε ηλικία 18 ετών επειδή είχε πυροβολήσει με όπλο σε δημόσιο χώρο.

Συνελήφθη ξανά και καταδικάστηκε για φόνο. Δραπέτευσε από φυλακή στη Σαρδηνία, σκαρφαλώνοντας έναν τοίχο επτά μέτρων, από όπου πήδηξε και πήρε διερχόμενο ταξί.

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική αστυνομία από την επιχείρηση σύλληψης του Μεσίνα

Αλλη φορά, κρύφθηκε σε αγωγό νερού για τρεις ημέρες, μέχρι να είναι ασφαλές να βγει. Το 1967, έστησε οδόφραγμα ντυμένος αστυνομικός και απήγαγε έναν μεγαλέμπορα κρεάτων ζητώντας ένα εκατ. ευρώ σε λύτρα – τα οποία και πήρε. Το 1970, ντύθηκε γυναίκα στο Κάλιαρι για να παρακολουθήσει αγώνα της αγαπημένης του ομάδας.

Ο Μεσίνα απέκτησε στη Σαρδηνία τη φήμη λαϊκού ήρωα που τα είχε βάλει με τη Ρώμη: «Τη δεκαετία του ’60, εκπροσωπούσε την επανάσταση της Σαρδηνίας εναντίον του κράτους της Ρώμης, το οποίο την αντιμετώπιζε για πολλά χρόνια ως αποικία του, στέλνοντας στρατό για να καταστείλει τις αναταραχές», εξήγησε στους Times ο Πίνο Αρλάτσι, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσαρι, στη Σαρδηνία.

To 1968, o Μεσίνα απέρριψε πρόταση των εξεγερμένων αυτονομιστών να ηγηθεί αντιστασιακού στρατού εναντίον της Ρώμης για να ιδρύσει μία Κούβα στη Μεσόγειο.

Το 1992, συνεργάστηκε με τις αρχές για να απελευθερωθεί ένα αγόρι, ο Φαρούκ Κασάμ, που είχε πέσει θύμα απαγωγής. Δύο χρόνια αργότερα, ο ιταλός πρόεδρος του απένειμε χάρη για τα εγκλήματά του και έγινε ξεναγός στην πόλη του, το Οργκοσόλο.

Δεν άντεξε για πολύ μακριά από παράνομες δραστηριότητες και το 2013 καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών. Μετά από αρκετές εφέσεις, εξαφανίστηκε. Η αστυνομία τον εντόπισε στο σπίτι ενός ζευγαριού, που του είχε προσφέρει καταφύγιο.

Οι γείτονες γνώριζαν ότι ο Μεσίνα κρυβόταν στην περιοχή τους και κανείς δεν έδειξε να εκπλήσσεται από την εισβολή των αστυνομικών στο σπίτι, στη διάρκεια της νύχτας. «Κανείς στη γειτονιά δεν βγήκε στο μπαλκόνι να δει τι γίνεται», είπε χαρακτηριστικά ένα αστυνομικός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...