336
Τα χιόνια θα φτάσουν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο | Intime/ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Χιόνια ακόμη και στην Αττική φέρνει η κακοκαιρία «Κάρμελ»

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2021, 10:15
Τα χιόνια θα φτάσουν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο
|Intime/ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Χιόνια ακόμη και στην Αττική φέρνει η κακοκαιρία «Κάρμελ»

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2021, 10:15

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής η κακοκαιρία «Κάρμελ» που θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας σήμερα Σάββατο, καθώς ήδη σημειώθηκαν βροχές και χιονοπτώσεις στη βορειοανατολική Ελλάδα και οι άνεμοι ενισχύονται συνεχώς.

Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, που θα φέρει η εισβολή πολικών αερίων μαζών από τα βόρεια, θα συνοδευτεί από κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, θυελλώδεις ανέμους και ισχυρό παγετό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια το Σάββατο θα είναι κατά βάση ασθενείς, αν και θα σημειώνονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Στην Στερεά Ελλάδα και στα ορεινά της Πελοποννήσου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Μεγάλα ύψη υετού (βροχής και χιονιού) αναμένονται στην Εύβοια, στην ανατολική Βοιωτία, στα βόρεια τμήματα της Αττικής και στην Κρήτη. Καταιγίδες θα σημειωθούν στις παράκτιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου και τοπικά θα παράγουν ψιλό χαλάζι.

Ειδικότερα για την Αττική, οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται πάνω από τα 300 μέτρα υψόμετρο περίπου στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθεί βροχόπτωση. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως περιμετρικά των ορεινών όγκων και στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στα βόρεια προάστια θα σημειώνεται χιονόπτωση ή χιονόνερο έως τα 300 μέτρα υψόμετρο, με χιονόστρωση πάνω από τα 400-500 μέτρα υψόμετρο.

Τα ονόματα των κακοκαιριών του χειμώνα

Γιατί «Κάρμελ»; Η επιλογή του ονόματος έγινε στο πλαίσιο της τριμερούς επίσημης συνεργασίας των μετεωρολογικών υπηρεσιών Ελλάδας (ΕΜΥ), Κύπρου (DoM) και Ισραήλ, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EIG-EUMETNET), με σκοπό την ονοματοδοσία μετεωρολογικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους.

Εχει συμφωνηθεί από τις τρεις υπηρεσίες η ονοματοδοσία των ισχυρών καιρικών φαινομένων με χρήση κατά σειρά για το προσεχές 12μηνο των εξής ονομάτων από την ακόλουθη κοινή λίστα: Athina, Ballos, Carmel, Diomedes, Elpis, Filippos, Genesis, Helios, Irit, Kalypso, Lavi, Meliti, Nikias, Ora, Paris, Raphael, Semeli, Thomas, Uranis, Vion, Xenios, Yasmin, Zefyros.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...