1145
O Γιάννης Οικονόμου σε πρόσφατο μπρίφινγκ πολιτικών συντακτών. Τώρα κλήθηκε να απαντήσει στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την επάρκεια ΜΕΘ και τη θνητότητα σε αυτές | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

O Οικονόμου απαντά στον Τσίπρα για την έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα και τις ΜΕΘ

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2021, 15:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/12/2021, 18:45
O Γιάννης Οικονόμου σε πρόσφατο μπρίφινγκ πολιτικών συντακτών. Τώρα κλήθηκε να απαντήσει στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την επάρκεια ΜΕΘ και τη θνητότητα σε αυτές
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

O Οικονόμου απαντά στον Τσίπρα για την έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα και τις ΜΕΘ

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2021, 15:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/12/2021, 18:45

Πολιτικές διαστάσεις πήρε, όπως ήταν αναμενόμενο, η δημοσιοποίηση της μελέτης των Σωτήρη ΤσιόδραΘεόδωρου Λύτρα σχετικά με το πλήθος και την (υπο)στελέχωση των ΜΕΘ, τη σχέση της θνητότητας σε αυτές με τη γενικότερη επιβάρυνση του ΕΣΥ, καθώς και τη γεωγραφία της θνητότητας –περισσότερες απώλειες σε νοσηλείες εκτός Αττικής, ή και όταν οι διασωληνωμένοι υπερβαίνουν συνολικά τους 400 και βεβαίως όταν ο ασθενής είναι εκτός Εντατικής.

Με το που έγινε γνωστή η έρευνα, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι με βάση την έρευνα, το 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ. Ανέφερε συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

Αμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρησε τον κ. Τσίπρα «πολιτικό ολετήρα» και ότι αποκρύπτει με «χυδαίο τρόπο» την ουσία της μελέτης.

«Δεν μας κάνει εντύπωση που ένας πολιτικός ολετήρας, όπως ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη. Με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή. Διότι αποκρύπτει συνειδητά, όχι μόνο ότι μέσα σε λιγότερα από 2 χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, ούτε ότι προστέθηκαν χιλιάδες υγειονομικοί στο σύστημα, ούτε ότι σήμερα το σύνολο των ΜΕΘ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων είναι στη διάθεση του ΕΣΥ, αλλά και το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2019, χωρίς πανδημία, υπήρχαν μέρες που είχαμε μέχρι και 90 αναμονές για ΜΕΘ.

Κυρίως όμως είναι χυδαίος ο τρόπος του, γιατί αποκρύπτει την ουσία της επιστημονικής μελέτης, την οποία ουσιαστικά κανιβαλίζει. Το γεγονός είναι ότι όσο λιγότερη πίεση έχει το ΕΣΥ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σωθούν ανθρώπινες ζωές και όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων. Αυτό μας λένε οι επιστήμονες. Ο μοναδικός τρόπος όμως για να το πετύχουμε αυτό ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός. Αν είχαμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, δεν θα φτάναμε ποτέ να έχουμε τόσους ασθενείς σε ΜΕΘ. Η κυβέρνηση έκανε και κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ας δούμε, σε χαρακτηριστικές στιγμές αυτής της διαδρομής, τι έκανε ο κ. Τσίπρας:

Την 1η Δεκεμβρίου 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Στις 22 Ιουλίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών.

Όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Τσίπρας έκλεινε το μάτι στους αντιεμβολιαστές και στερούσε από τη χώρα το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστήμης.

Όσον αφορά την επισήμανση της μελέτης, για αυξημένους θανάτους σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ο Πρωθυπουργός από την 1η Ιουνίου είχε πει καθαρά σε συνέδριο του “Πρώτου Θέματος” για την Υγεία: “Έχουμε έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός και δυστυχώς -δεν έχω καμία δυσκολία να το πω ανοιχτά και δημόσια, γιατί πρέπει επιτέλους να μιλάμε για αυτά τα θέματα- τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητές τους”. Κι όταν είχε επισημανθεί αυτό, η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ανάγκη ανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη.

Όσον αφορά δε την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, στην ίδια τη μελέτη και στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ότι «αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και (β) εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή». Ο κ. Τσίπρας βέβαια αποκρύπτει τα στοιχεία που δεν βολεύουν την ερμηνεία του.

Αντί λοιπόν να κάνει τον κήνσορα, ας συγκρίνει τι παρέδωσε η κυβέρνησή του στο ΕΣΥ και τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και, κυρίως, ας αναλογιστεί μήπως οι θάνατοι, στους οποίους ξεδιάντροπα εδώ και μήνες αναζητά διέξοδο από την πολιτική του αφάνεια, είναι και η ανατανάκλαση της ασύνετης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς του».

Ωστόσο, το όλο θέμα δύσκολα θα περιοριστεί στο επίπεδο μιας ανταλλαγής ανακοινώσεων μεταξύ Κουμουνδούρου και Μεγάρου Μαξίμου.

Ακόμα και ο συνήθως μετριοπαθής Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «βαθύτατα εκτεθειμένο», παραπέμποντας στα όσα είχε πει ο Πρωθυπουργός πριν από δύο εβδομάδες στη Βουλή για τις ΜΕΘ και όσους νοσηλεύονται εκτός.

«Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστημονικής μελέτης για την αυξημένη θνητότητα στη χώρα μας, ειδικά στο πεδίο των ΜΕΘ, λόγω της ανεπάρκειας του συστήματος υγείας και της έλλειψης προετοιμασίας του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Μητσοτάκης είναι βαθύτατα εκτεθειμένος. Εσπευσε πριν από λίγο καιρό να πει δημόσια, ανερυθρίαστα, ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι επιβαρύνεται δραματικά η κατάσταση των διασωληνωμένων εκτός Εντατικής», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ξανθός, για να συμπληρώσει:

«Η επιστημονική έρευνα και οι τεκμηριωμένες δημοσιεύσεις των επιστημόνων αποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει. Προχθές μάλιστα οι εκπρόσωποι των εντατικολόγων της χώρας κράτησαν πολύ σημαντικές αποστάσεις από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, μιλώντας για αδόκιμη αναφορά.

»Θεωρώ ότι αυτό που προκύπτει πλέον είναι ότι έχουμε στη χώρα αποτρέψιμους θανάτους, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε έγκαιρα και σωστά η κατάλληλη προετοιμασία των δημόσιων νοσοκομείων, των δημόσιων ΜΕΘ, εάν είχε έγκαιρα επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας και είχε αναλάβει μαζί με τα στρατιωτικά νοσοκομεία ένα σημαντικό μέρος από τη νοσηλεία των ασθενών με κορονοϊό.

»Ο κ. Μητσοτάκης ή πρέπει τώρα να ανασκευάσει και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ή θεωρώ ότι οδηγεί στην πλήρη ανυποληψία, όχι μόνο της κυβερνητικής διαχείρισης, αλλά δυστυχώς της πολιτείας και των θεσμών.

»Η κοινωνία είναι δύσπιστη, απαιτεί εξηγήσεις, βιώνει μια τραγική πραγματικότητα, είναι σε εξέλιξη μια υγειονομική τραγωδία στη χώρα, υπάρχει τρομερή ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την υγεία, για τη δουλειά, για το εισόδημα και την επιβίωση των ανθρώπων και αυτό που απαιτούν οι πολίτες είναι διαφάνεια, αξιοπιστία και βεβαίως ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας και του κράτους πρόνοιας».

ΚΙΝΑΛ: Εκθετη πολιτικά και ηθικά η κυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε έκθετη πολιτικά και ηθικά την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι απέτυχε «να θωρακίσει έγκαιρα το ΕΣΥ, ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην πανδημία».

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Πουλάς:

«H μελέτη των καθηγητών Θεόδωρου Λύτρα και Σωτήρη Τσιόδρα, η οποία δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση και ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού από τον Μάϊο, επιβεβαιώνει την αποτυχία της κυβέρνησης να θωρακίσει έγκαιρα το ΕΣΥ, ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην πανδημία.

»Σύμφωνα με τη μελέτη, καθημερινά φεύγουν από τη ζωή ασθενείς που υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να ζήσουν, αφού η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι αυξημένη κατά 87%. Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που αναπτύχθηκαν γρήγορα αλλά δε στελεχώθηκαν ή στελεχώθηκαν με προσωπικό που δεν εκπαιδεύτηκε έγκαιρα ή έχουν προσωπικό που πολύ σύντομα θα υπερβεί τα όρια των αντοχών του.

«Η κυβέρνηση είναι έκθετη πολιτικά και ηθικά. Για το Κίνημα Αλλαγής, η πραγματική αύξηση και η κατάλληλη στελέχωση των κλινών ΜΕΘ με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επείγουσα ανάγκη και πρωταρχική επιλογή. Επιλογή ζωής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...