638
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Πάιατ: Συμφωνία – ορόσημο το ΜoU ελληνικής και αμερικανικής Ακτοφυλακής

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2021, 13:54
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Πάιατ: Συμφωνία – ορόσημο το ΜoU ελληνικής και αμερικανικής Ακτοφυλακής

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2021, 13:54

Μνημόνιο συνεργασίας (Μemorandum of Understanding / MoU) του Λιμενικού Σώματος και της αμερικανικής Ακτοφυλακής, για την ενίσχυση της συνεργασίας και την προώθηση των κοινών τους προτεραιοτήτων, υπεγράφη την Τρίτη 14/12, στο υπουργείο Ναυτιλίας, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη και του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης (2-Α), ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊατ (2-Δ), ο διοικητής της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ της περιοχής του Ατλαντικού και της Ακτοφυλακής Αμυντικής Δύναμης Ανατολής Vice Admiral Steven D. Poulin (Α) και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θοδωρής Κλιάρης (1-Δ), στη σημερινή τελετή υπογραφής του Μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Ακτοφυλακής (USCG) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, /ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Η υπογραφή του μνημονίου έγινε από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Θοδωρή Κλιάρη και τον ομόβαθμό του διοικητή της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ της περιοχής του Ατλαντικού Στίβαν Πούλιν (Steven D. Poulin).

Ο διοικητής της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ της περιοχής του Ατλαντικού και της Ακτοφυλακής Αμυντικής Δύναμης Ανατολής Vice Admiral Steven D. Poulin (Α) και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θοδωρής Κλιάρης (Δ), στη σημερινή τελετή υπογραφής του Μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Ακτοφυλακής (USCG) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
 

«Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος, αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ακόμα στενότερης συνεργασίας, κάτι που αποτελούσε, εδώ και καιρό, επιδίωξη και των δύο Σωμάτων», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, για να συμπληρώσει:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο, πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ για την καθοριστική συμβολή του στη διαμόρφωση του μνημονίου, όπως επίσης και τον ναύαρχο Poulin για την παρουσία του εδώ, προκειμένου να εγκαινιάσουμε μαζί μια νέα σημαντική σελίδα στις στρατηγικές σχέσεις των δύο εθνών μας. Σχέσεις οι οποίες έχουν σφυρηλατηθεί σε βάθος χρόνου πάνω σε κοινές αξίες και αρχές, για τις οποίες και εμείς οι Έλληνες και οι Αμερικανοί σύμμαχοι μας, έχουμε θυσιάσει πολλά στο πέρασμα του χρόνου».

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και η συνεργασία των δύο ακτοφυλακών θα συμβάλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Μεσογείου», εκτίμησε από  την πλευρά του ο κ. Πάιατ.

Πρόκειται, τόνισε, για μία συμφωνία ορόσημο μεταξύ των δύο πλευρών που θα ενισχύσει τις διμερείς ασκήσεις του προσωπικού των ακτοφυλακών της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, σκοπός του μνημονίου είναι να εντοπίσει τομείς συνεργατικής απασχόλησης ή σύμπραξης για την προώθηση κοινών στόχων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα και την προστασία του περιβάλλοντος.

To MoU (Memorandum of Understanding) περιλαμβάνει τις κάτωθι θεματικές ενότητες:

(i) Ναυτική Ασφάλεια (Maritime Safety)

(ii) Ναυτικές Επιχειρήσεις (Maritime Operations)

(iii) Επιτήρηση Θαλασσίων Συνόρων (Maritime Security, Border Control and Information Sharing),

(iv) Έλεγχο Αλιείας (Fisheries Inspection and Control)

(v) Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος (Protection of the Marine Environment),

(vi) Εκπαίδευση προσωπικού (Training).

Στο θέμα της ναυτικής ασφάλειας θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών που έχει να κάνει με την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, τα έγγραφα των πλοίων, τη ναυτική εργασία και εκπαίδευση αλλά και ό,τι αφορά στις επιθεωρήσεις πλοίων.

Αναφορικά με τις θαλάσσιες επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει ανταλλαγή πληροφοριών για έρευνα και διάσωση και εκπαίδευση πληρωμάτων για επιβίβαση σε πλοίο, ενώ για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων θα υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους τομείς της θαλάσσιας επιτήρησης αναφορικά με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου και της εμπορίας ανθρώπων.

Επίσης θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών στον έλεγχο και την καταπολέμησης της παράνομης αλιείας, στην προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος, ενώ θα υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης μεταξύ του προσωπικού των δύο ακτοφυλακών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...