615
Το James Webb υπόσχεται μια νέα επανάσταση στην εξερεύνηση του Σύμπαντος | Shutterstock

Ετοιμο για εκτόξευση το «μάτι» της ανθρωπότητας στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 07:01
Το James Webb υπόσχεται μια νέα επανάσταση στην εξερεύνηση του Σύμπαντος
|Shutterstock

Ετοιμο για εκτόξευση το «μάτι» της ανθρωπότητας στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 07:01

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1996 και σχεδιάστηκε για να αποτελέσει τον διάδοχο του πρώτου διαστημικού τηλεσκοπίου, του Hubble, που βρισκόταν ήδη έξι χρόνια σε λειτουργία, φέρνοντας μια πραγματική επανάσταση στην αστρονομία και την εξερεύνηση του Σύμπαντος.

Η NASA ήθελε το νέο της τηλεσκόπιο να είναι όχι μία, αλλά πολλές φορές πιο ισχυρό και προηγμένο από το Hubble, έτσι ώστε να προκαλέσει μια νέα επανάσταση στη διαστημική εξερεύνηση. Το Hubble μπορούσε, για παράδειγμα, να εντοπίζει πλανήτες μέσα στον Γαλαξία μας. Το James Webb σχεδιαζόταν για να μπορεί να τους μελετά και να διαπιστώνει τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτούς και αν είναι ή όχι κατοικήσιμοι ή γενικότερα φιλικοί στη ζωή.

Το αρχικό πλάνο ήταν το τηλεσκόπιο να εκτοξευτεί το 2007 και το κόστος της κατασκευής ανερχόταν στα 500 εκατ. δολάρια. Ομως για διαφόρους λόγους η κατασκευή του μετατράπηκε σε ένα… γεφύρι της Αρτας. Συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές  ήγειραν πολλές φορές αμφιβολίες για τη συνέχιση του εγχειρήματος, αλλά η διοίκηση της NASA επέμεινε και στις 22 Δεκεμβρίου το James Webb αναμένεται να εγκαταλείψει επιτέλους τη Γη, με το κόστος να έχει, πάντως, ξεπεράσει τα 10 δισ. δολάρια λόγω των καθυστερήσεων.

Ο τεράστιος καθρέφτης του James Webb, τριπλάσιος από αυτόν του Hubble, μεταφέρεται σε πλήρη ανάπτυξη σε αποστειρωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις της NASA /NASA/Desiree Stover

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post, το τηλεσκόπιο, μετά την εκτόξευσή του στο Διάστημα, θα ταξιδέψει για να εγκατασταθεί σε απόσταση 1,6 εκατ. χλμ. από τον πλανήτη μας. Το Hubble, που εξακολουθεί να λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 547 χλμ. από την επιφάνεια της Γης.

Οπως είναι ευνόητο, το σημείο όπου θα βρίσκεται το James Webb αλλά και η πολλαπλάσια ισχύς και δυνατότητές του σε σύγκριση με το Hubble και τα άλλα διαστημικά τηλεσκόπια που βρίσκονται σε λειτουργία, δημιουργούν βάσιμες ελπίδες στους επιστήμονες ότι θα υπάρξει ένα μπαράζ μεγάλων ανακαλύψεων και θα φωτιστούν πολλά μυστήρια για την ύπαρξη κοσμικών αντικειμένων, δομών και φαινομένων στο Σύμπαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατατέθηκαν περίπου 2.000 αιτήματα από ερευνητικές ομάδες για να χρησιμοποιήσουν το James Webb τους πρώτους δώδεκα μήνες της λειτουργίας του και αποφασίστηκε να εγκριθούν περίπου 400 εξ αυτών.

Τα προηγμένα και ευαίσθητα όργανα του τηλεσκοπίου θα είναι προστατευμένα με τις ειδικά για την περίσταση σχεδιασμένες ασπίδες του, οι οποίες θα του επιτρέπουν να λειτουργεί απρόσκοπτα, είτε πέφτει πάνω του το ηλιακό φως δημιουργώντας θερμοκρασίες 110 βαθμών Κελσίου είτε όταν στο σκοτάδι η θερμοκρασία θα αγγίζει τους -200 βαθμούς Κελσίου.

Οι δυνατότητες του James Webb
  • Θα μπορεί να καταγράψει εικόνες και δεδομένα από τα πιο μακρινά και ταυτόχρονα αρχαιότερα άστρα και γαλαξίες του Σύμπαντος. Θα μπορεί να εντοπίσει γαλαξίες που σχηματίστηκαν μόλις 100 εκατ. έτη μετά τη γέννηση του Σύμπαντος.
  • Θα μπορεί να κάνει παρατηρήσεις για τις διεργασίες σχηματισμού του Σύμπαντος (δημιουργία μοριακού υδρογόνου) όταν αυτό ήταν ακόμη ένας κενός αμορφοποίητος κόσμος.
  • Θα διεισδύει σε νεφελώματα όπου η πυκνή κοσμική σκόνη που τα περιβάλλει δεν επιτρέπει με τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα τη μελέτη τους.
  • Θα αναλύει τη σύνθεση εξωπλανητών σε άλλα αστρικά συστήματα και θα μπορεί να διαπιστώνει αν έχουν συνθήκες φιλικές στη ζωή.
  • Θα φωτίσει τους μηχανισμούς γέννησης των άστρων.
  • Θα συγκεντρώνει στοιχεία για τις πιο μυστηριώδεις αλλά και βίαιες συγκρούσεις στο Σύμπαν, όπως αυτές ανάμεσα σε μαύρες τρύπες ή ανάμεσα σε σε άστρα νετρονίου.

Η κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας του τηλεσκοπίου είναι τόσο ισχυρή και ακριβής, που μπορεί να εντοπίσει μια μέλισσα σε απόσταση περίπου 400.000 χλμ. από αυτό.

Το τηλεσκόπιο φέρει το όνομα του Τζέιμς Ε. Γουέμπ, ο οποίος διετέλεσε δεύτερος διευθυντής στην ιστορία της NASA και είχε κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα Apollo, όπου σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...