939
Εικόνα από την καταστροφή στο Μπόουλινγκ Γκριν του Κεντάκι | Lindsey Nance/via REUTERS

ΗΠΑ: Πρωτοφανής η ένταση και η διάρκεια των 30 ανεμοστρόβιλων

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2021, 10:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/12/2021, 18:27
Εικόνα από την καταστροφή στο Μπόουλινγκ Γκριν του Κεντάκι
|Lindsey Nance/via REUTERS

ΗΠΑ: Πρωτοφανής η ένταση και η διάρκεια των 30 ανεμοστρόβιλων

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2021, 10:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/12/2021, 18:27

Περισσότεροι από 100 αναμένεται να είναι οι νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο πέντε πολιτείες στις κεντρικές και νότιες ΗΠΑ, ενώ εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για τους χειρότερους ανεμοστρόβιλους στην ιστορία των ΗΠΑ και για μια «ανείπωτη τραγωδία», ενώ κήρυξε το Κεντάκι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι ανεμοστρόβιλοι έπληξαν τις πολιτείες Ιλινόι, Τενεσί, Αρκανσα και Μιζούρι, αλλά η μεγαλύτερη τραγωδία σημειώθηκε στο Κεντάκι.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Αντι Μπεσίαρ, δήλωσε ότι οι ανεμοστρόβιλοι είναι οι πιο καταστροφικοί στην ιστορία της.

«Οι καταστροφές δεν συγκρίνονται με οτιδήποτε άλλο έχω δει στη ζωή μου, δυσκολεύομαι να το εκφράσω με λέξεις», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είναι πολύ πιθανό περισσότεροι από 100 άνθρωποι να σκοτώθηκαν εδώ στο Κεντάκι».

Ο Μπεσίαρ επεσήμανε ότι 189 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν αίμα για τους τραυματίες.

Διαλύθηκαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα του Μέιφιλντ στο Κεντάκι – Video taken with a drone. Michael Gordon/Storm Chasing Video via REUTERS

Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επικεντρώνονται στο Μέιφιλντ, μια πόλη στα σύνορα του Κεντάκι με το Ιλινόι, το Μιζούρι και το Αρκανσα.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εικόνες απόλυτης καταστροφής: εκατοντάδες ισοπεδωμένα κτίρια στο Μέιφιλντ, σταθμευμένα αυτοκίνητα καλυμμένα από τα ερείπια, ξεριζωμένα δέντρα.

Ενα εργοστάσιο κεριών στην πόλη, μέσα στο οποίο βρίσκονταν περίπου 110 άνθρωποι, καταστράφηκε και το μόνο που έχει απομείνει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της πυροσβεστικής του Μέιφιλντ, τον Τζέρεμι Κρίσον, είναι «ένας σωρός από μέταλλα και ατσάλι και μηχανήματα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι διασώστες χρειάστηκε «να σέρνονται πάνω από νεκρούς για να φτάσουν σε επιζώντες».

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παγιδεύτηκαν όταν η στέγη του κατέρρευσε λόγω των σφοδρών ανέμων. Δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ από το πρωί κανένας δεν έχει ανασυρθεί ζωντανός από τα ερείπια, εγείροντας φόβους για έναν βαρύ απολογισμό.

Ο Μπεσίαρ σχολίασε ότι θα είναι «θαύμα» αν βρεθούν άλλοι επιζώντες.

«Σα να εξερράγη βόμβα»

«Ηταν σαν να εξερράγη μια βόμβα στη συνοικία μας», διηγήθηκε η Αλεξ Γκούντμαν, κάτοικος του Μέιφιλντ.

Σε δεκάδες κτίρια στην πόλη, έχουν σπάσει τα τζάμια, μέταλλα κείτονται στους δρόμους, οχήματα έχουν ανατραπεί, δέντρα και τούβλα είναι σκορπισμένα παντού.

Σε έναν χώρο στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, εθελοντές συγκέντρωναν είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες: ζεστά ρούχα, πάνες για τα μωρά και μπουκάλια νερό, καθώς τόσο το δίκτυο υδροδότησης όσο και αυτό της ηλεκτροδότησης έχουν υποστεί ζημιές.

Σε μεγάλο μέρος των κεντρικών και νότων πολιτειών των ΗΠΑ η νύχτα της Παρασκευής ήταν τρομακτική.

Εξι νεκροί σε αποθήκη της Amazon

Στο Ιλινόι, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε μέρος της οροφής μιας αποθήκης της Amazon, δήλωσε ο επικεφαλής των πυροσβεστών στο Εντουαρτσβιλ, Τζέιμς Γουάιτφορντ.

Τουλάχιστον 45 εργαζόμενοι κατάφεραν να γλιτώσουν, ενώ ο Γουάιτφορντ επεσήμανε ότι πλέον έχουν σταματήσει οι έρευνες για τυχόν άλλους επιζώντες στα ερείπια, καθώς πλέον αναζητούν μόνο νεκρούς.

«Ράγισε η καρδιά μας από την απώλεια των συναδέλφων μας εκεί και η σκέψη μας και οι προσευχές μας είναι στις οικογένειες και τους συγγενείς τους», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της Amazon Τζεφ Μπέζος.

Συνολικά περίπου 100 άνθρωποι εργάζονταν στη νυχτερινή βάρδια στην αποθήκη προκειμένου να ετοιμάσουν τις παραγγελίες ενόψει των Χριστουγέννων.

Στο Τενεσί έχουν εντοπιστεί τέσσερις νεκροί, ενώ δύο σκοτώθηκαν στο Αρκανσα και τουλάχιστον ένας στο Μιζούρι.

Διήνυσε 400 χλμ.

Αμερικανικά τηλεοπτικά κατέγραψαν το πέρασμα των περίπου 30 ανεμοστρόβιλων που έπληξαν τις ΗΠΑ.

Ενας από αυτούς διήνυσε περισσότερα από 400 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ συνήθως οι ανεμοστρόβιλοι διανύουν μια απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων κατά μέσο όρο.

Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούνται αυτή την περίοδο του έτους κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας, εξήγησε ο Βίκτορ Γκενσίνι, καθηγητής Γεωγραφίας και Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλινόι.

«Είναι ένα ιστορικό γεγονός», είπε.

Από την πλευρά του ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι τα μετεωρολογικά φαινόμενα έχουν γίνει «πιο έντονα» λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ζητήσει από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) να εξετάσει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις καταιγίδες.

Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος έθεσε ερωτήματα για το σύστημα προειδοποίησης ανεμοστρόβιλων. «Τι προειδοποίηση υπήρξε; Ηταν αρκετά ισχυρή, την έλαβαν σοβαρά υπόψη;».

Απερίγραπτη η έκταση της καταστροφής

Ο κυβερνήτης του Κεντάκι δήλωσε την Κυριακή πως οι εκτεταμένες ζημιές δυσχεραίνουν σημαντικά τις προσπάθειες διάσωσης στην πολιτεία του που επλήγη από ανεμοστρόβιλους πριν από δύο ημέρες.

«Εχω κωμοπόλεις που έχουν εξαφανιστεί. Η γενέτειρα του μπαμπά μου, το Πάξτον, δεν υπάρχει πια. Είναι δύσκολο να το περιγράψεις».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, μόνο στο Κεντάκι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 80 άνθρωποι. «Ο αρθμος θα ξεπεράσει το 100», πρόσθεσε.

Ο συνολικός απολογισμός σε όλες τις ΗΠΑ είναι πλέον τουλάχιστον 93 νεκροί.

Στο Κεντάκι, η καταστροφή εκτείνεται σε μερικά μέρη σε δεκάδες τετράγωνα και πολλοί έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, δήλωσε ο κυβερνήτης. Η πολιτεία έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια διάσωσης, όμως οι μεγάλες ζημιές εμποδίζουν την προσπάθεια αυτή και προβλέπεται πως θα πάρει καιρό.

«Νομίζεις ότι μπορείς να πας πόρτα με πόρτα και να διαπιστώσεις αν οι άνθρωποι είναι ΟΚ – όμως δεν υπάρχουν πόρτες. Το ερώτημα είναι, υπάρχει άραγε κάποιος μέσα στα συντρίμμια χιλιάδων επί χιλιάδων κατασκευών;», δήλωσε. «Είναι συντριπτικό».

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως τουλάχιστον 56.000 κατοικίες παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση.

Ο Μπεσίαρ δεν μπορούσε να δώσει κάποιον αριθμό για τους αγνοουμένους στην πολιτεία του. Είπε πως στην πόλη της οικογένειάς του, το Ντόσον Σπρινγκς με πληθυσμό 2.700 ανθρώπους, ο κατάλογος των αγνοουμένων εκτείνεται σε οκτώ σελίδες με μονό διάστημα ανάμεσα στα ονόματα. «Είναι πολύ άσχημα», δήλωσε.

Η Ντιν Κρίσγουελ, διευθύντρια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA), δήλωσε στο CNN πως οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται σε όλη την περιοχή και πως εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν επιζώντες.

Η ίδια και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Αλεχάντρο Μαγιόρκας επρόκειτο να μεταβούν την Κυριακή στην περιοχή της καταστροφής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...