901
«Μα τι άλλο θα μου συμβεί», σα να λέει ο Μπόρις Τζόνσον | CreativeProtagon

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης για τον Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2021, 21:12
«Μα τι άλλο θα μου συμβεί», σα να λέει ο Μπόρις Τζόνσον
|CreativeProtagon

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης για τον Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2021, 21:12

Εβδομάδα που δεν θα θέλουν να θυμούνται ήταν αυτή για τον Μπόρις Τζόνσον -παρά τη γέννηση του έβδομου παιδιού του- και τους Τόρις, οι οποίοι είδαν το κόμμα τους στο χαμηλότερο σημείο των 11 τελευταίων μηνών στις δημοσκοπήσεις.

Οι απανωτές γκάφες, τα λάθη και τα ψέματα του βρετανού πρωθυπουργού φαίνεται πως έχουν πλέον εξοργίσει ακόμα και Συντηρητικούς, που έχουν στραφεί εναντίον του, σύμφωνα με τους Times, την εβδομάδα μάλιστα που αναγκάστηκε να επαναφέρει περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο.

Οι Τόρις φέρονται να έχουν χάσει το προβάδισμά τους έναντι των Εργατικών, μετά τις αποκαλύψεις για τα χριστουγεννιάτικα πάρτι που διοργανώθηκαν την εποχή του lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ, τα οποία έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και καταγγελίες για υποκρισία.

Συγκεκριμένα, μια δημοσκόπηση της YouGov που διενεργήθηκε για λογαριασμό των Times δείχνει ότι οι Συντηρητικοί έχουν χάσει το προβάδισμά τους και έχουν πέσει κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου, από το 33% που βρίσκονταν στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ οι Εργατικοί αύξησαν το ποσοστό τους κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 37%.

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι έγιναν χριστουγεννιάτικα πάρτι στα οποία παραβιάστηκαν οι κανονισμοί που ίσχυαν για όλους τους Βρετανούς, ενώ το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Τζόνσον έλεγε ψέματα όταν το διέψευδε.

Εκτός των άλλων, ο βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει και κριτική από μέλη του κόμματός του, που τον κατηγορούν ότι έδωσε προτεραιότητα στην αποχώρηση ζώων συντροφιάς από το Αφγανιστάν, σε βάρος ανθρώπων.

Οπως γράφει η Washington Post, ο Τζόνσον, «ο πολιτικός που παραβιάζει τους κανονισμούς και τους νόμους», ασκεί την εξουσία από το 2019 χωρίς σοβαρή αντιπολίτευση, μια που οι Εργατικοί είχαν χάσει έδρες και αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος.

Τώρα όμως, ήρθε η σειρά των Τόρις και του Τζόνσον, να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο βρετανικός λαός θέλει να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός του, ενώ το ποσοστό δημοφιλίας του μετά βίας φτάνει το 29%.

Τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν μάλιστα, ότι μέλη του κόμματός του τον απειλούν με ψήφο εμπιστοσύνης αν δεν «σοβαρευτεί».

Τα τελευταία προβλήματα του Τζόνσον είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, από την Cop26, θυμίζει η Washington Post. Ως οικοδεσπότης, ο βρετανός πρωθυπουργός ήλπιζε ότι θα λάβει τα εύσημα της διεθνούς κοινότητας, αλλά αντί αυτού, αναγκάστηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για έναν βουλευτή των Τόρις, που είχε λάβει αμοιβές από δύο εταιρείες για να τις προωθήσει. Ο Τζόνσον πιέστηκε από τους δημοσιογράφους και έχασε τα λόγια του σε ομιλία του σε επιχειρηματίες.

Το χρονολόγιο του εφιάλτη για τον Τζόνσον

Αλλά αυτή την εβδομάδα, τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο.

Τη Δευτέρα, ο Τζόνσον ντύθηκε αστυνομικός για να ανακοινώσει μέτρα κατά των εμπόρων ναρκωτικών. Ομως, την προηγούμενη ημέρα, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων είχε ζητήσει από την αστυνομία να πατάξει την εκτεταμένη χρήση κοκαΐνης μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο, με τις τουαλέτες κοντά στο γραφείο του Τζόνσον να αποτελούν κέντρο χρήσης!

Δεξιά, ο Μπόρις Τζόνσον ντυμένος αστυνομικός / Christopher Furlong/Pool via REUTERS

Την Τρίτη, ο Τζόνσον αναγκάστηκε να αρνηθεί τις καταγγελίες κυβερνητικού αξιωματούχου ότι είχε εγκρίνει την εκκένωση 200 σκύλων και γάτων από το Αφγανιστάν, σε βάρος ανθρώπων, στη διάρκεια της χαοτικής αποχώρησης των Δυτικών από τη χώρα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η ιδέα ότι είχε βάλει σε προτεραιότητα τα ζώα, «είναι ανοησίες». Ομως, ο βουλευτής των Εργατικών, Κρις Μπράιαντ, έδωσε στη δημοσιότητα μία επιστολή υψηλόβαθμου συνεργάτη του Τζόνσον, που έγραφε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δώσει το «ΟΚ» για τη μεταφορά των τετράποδων.

Ο Μπράιαντ τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να καλύψει την πράξη του.

Κι όμως, την Τετάρτη, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Η πρώην εκπρόσωπος του Τζόνσον, Αλέγκρα Στράτον, παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις ότι στη διάρκεια του αυστηρού lockdown, το προσωπικό διοργάνωσε χριστουγεννιάτικο πάρτι τον Δεκέμβριο του 2020, στο ίδιο το σπίτι του πρωθυπουργού, στην Ντάουνινγκ Στριτ. Δεν προκάλεσε σάλο μόνο η είδηση αυτή καθ’αυτή, αλλά και το βίντεο που δείχνει την Στράτον να αστειεύεται με απαντήσεις της σε υποθετική συνέντευξη Τύπου για το πάρτι.

Ο Τζόνσον μάλιστα είχε διαψεύσει ότι είχε γίνει πάρτι, πριν κυκλοφορήσει το βίντεο. Μετά όμως, δεν είχε άλλη επιλογή από το να απολογηθεί: «Καταλαβαίνω τον θυμό των πολιτών σε όλη τη χώρα που είδαν το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ να κοροϊδεύει τα μέτρα του lockdown και καταλαβαίνω πόσο εξοργιστικό είναι να βλέπεις τους ανθρώπους που θέτουν τους κανόνες να μην τους ακολουθούν, γιατί και εγώ εξοργίστηκα», είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Την ίδια μέρα μάλιστα, ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιστροφή περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, όταν ο βρετανικός Τύπος πανηγύριζε για την «ημέρα της ελευθερίας». Αυτή τη φορά, τα ίδια ΜΜΕ δεν έκρυψαν την καχυποψία τους κάνοντας λόγο για αντιπερισπασμό από τα πολιτικά του προβλήματα.

Το πρόβλημα, σημειώνει η Washington Post, είναι οι συνεχείς κατηγορίες για ψέματα και αλαζονική συμπεριφορά κατά του Τζόνσον.

Οι Financial Times σημείωσαν ότι όσοι ψήφισαν τον Τζόνσον απογοητευμένοι από τους υπόλοιπους πολιτικούς, θα πρέπει να βλέπουν την συμπεριφορά του και να αναρωτιούνται, ενώ και το Brexit, το οποίο στήριζε με πάθος ο πρωθυπουργός, του έχει γυρίσει μπούμερανγκ, με πολλές αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητα των Βρετανών.

Η εικόνα του Τζόνσον είναι εξίσου κακή και στο εξωτερικό της χώρας, πρόσφατα μάλιστα ο Εμανουέλ Μακρόν τον αποκάλεσε «κλόουν».

Προς το παρόν πάντως, ο βρετανός πρωθυπουργός επιβιώνει. Το μέχρι πότε, είναι το θέμα. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα του συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα, καταλήγει η Post.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...