Θέμα χρόνου είναι να συμβεί και στην Ελλάδα ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, σχετικά με την παραλλαγή Ομικρον, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία την Πέμπτη. «Η επέκταση του στελέχους εκτός της Νότιας Αφρικής είναι δεδομένη, με την πιθανότητα επικράτησής του έναντι του στελέχους Δέλτα να αυξάνεται μέρα με την ημέρα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα συγκλίνουν ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου έχει πολύ καλές πιθανότητες να προσφέρει ικανοποιητική προστασία από τις βαριές περιπτώσεις της εν λόγω μετάλλαξης.
Οσον αφορά τη νοσηρότητα, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι στιγμής, παρά την εκρηκτική αύξηση των διαγνώσεων στη Νότια Αφρική, δεν διαφαίνεται αύξηση στους θανάτους, ωστόσο παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες.
«Αυτό το χάσμα μεταξύ διαγνώσεων – νοσηλειών – θανάτων, προς το παρόν, το αντιμετωπίζουμε ως ένα παράδοξο, με δεδομένη τη σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της χώρας. Βρισκόμαστε σε αναμονή για να δούμε κατά πόσο η έξαρση της Ομικρον στη Νότια Αφρική θα οδηγήσει σε αυξημένη θνητότητα», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα
Σημαντική βελτίωση δείχνει ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 11% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα.
Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση, της τάξεως του 3%. Παραμένει αυξημένη η πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση σταθεροποίησης.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έδειξε μεγάλη αύξηση, της τάξεως του 8%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών με Covid-19 υποχώρησε κατά 8%.
Ο ίδιος υπενθύμισε τη δωρεάν παροχή self tests στους πολίτες, καλώντας τους να προβούν στην παραλαβή τους από τα φαρμακεία, για να μειωθεί το φορτίο στην κοινότητα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News