401
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν: «Το σχέδιο είναι να μην έχουμε άλλο ένα μεγάλο σε διάρκεια κλείσιμο» | Getty Images

Κορονοϊός: Επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα στην «ορθάνοιχτη» Δανία

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2021, 15:04
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν: «Το σχέδιο είναι να μην έχουμε άλλο ένα μεγάλο σε διάρκεια κλείσιμο»
|Getty Images

Κορονοϊός: Επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα στην «ορθάνοιχτη» Δανία

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2021, 15:04

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε καταργήσει όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού (εδώ) και οι πολίτες είχαν επιστρέψει στην κανονικότητα του 2019. Σε αυτό είχε βοηθήσει η εξαιρετικά υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Ωστόσο, μόλις πριν από ένα μήνα, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, επιστρέφει το μέτρο απαίτησης πιστοποιητικού ανοσίας για την είσοδο των πολιτών σε μπαρ, εστιατόρια και γενικά όλους τους κλειστούς χώρους (εδώ).

Σήμερα, η χώρα όπου έχει εμβολιαστεί το 79,43% του γενικού πληθυσμού (είναι τρίτη στην Ευρώπη μετά την Πορτογαλία με 88,63% και την Ισπανία με 80,60%), ανακοίνωσε ότι αυστηροποιεί ακόμη περισσότερο τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, μειώνονται οι ώρες λειτουργίας στα μπαρ, κλείνουν νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων τα σχολεία, ενώ παράλληλα προτείνεται για όλους η τηλεργασία.

«Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία στο σχολείο για την ευημερία των παιδιών και των νέων. Γι’ αυτό ακριβώς προσθέτουμε και περισσότερες ημέρες στις διακοπές των Χριστουγέννων, όμως το σχέδιο είναι να μην έχουμε άλλο ένα μεγάλο σε διάρκεια κλείσιμο», δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Η πρωθυπουργός έκανε λόγο για «παρατεταμένες διακοπές», διαβεβαιώνοντας πως θέλει «να κρατήσει την κοινωνία ανοικτή όσο το δυνατόν περισσότερο».

Ετσι, ενώ οι σχολικές διακοπές επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 17 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρώνονταν στις 3 Ιανουαρίου, τα σχολεία τελικά θα κλείσουν από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, τα μπαρ και τα εστιατόρια, όπου η χρήση της μάσκας είναι εκ νέου υποχρεωτική, θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και θα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ παντού μετά από από αυτή την ώρα.

Για τον διευθυντή της δανέζικης Αρχής Ελέγχου Μολυσματικών Νοσημάτων (SSI) Χένρικ Ούλουμ, η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν 6.629 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, ένας αριθμός που ξεπερνά κατά 2.000 τα κρούσματα στην κορύφωση του κύματος της πανδημίας τον Δεκέμβριο του 2020.

Την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των μολύνσεων βρίσκεται επίσης στα υψηλότερα επίπεδά του, με συνολικά 35.814 καταγεγραμμένα κρούσματα, αύξηση 19% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Η Δανία μετρά 577 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο έδαφός της στις 22 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει εκθετική αύξηση. «Η Ομικρον είναι επικίνδυνη λόγω των πολυάριθμων μεταλλάξεών της και επίσης διότι εξαπλώνεται ταχέως στον κόσμο», σχολίασε ο δρ Ούλουμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...