H καθαρή επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στον α’ γύρο των εκλογών για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής δεν ανέδειξε μόνο ένα φαβορί εν όψει της δεύτερης κάλπης –με 37,1% ο ευρωβουλευτής έχει ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι του Γιώργου Παπανδρέου που μετρήθηκε στο 27,6%, κερδίζοντας στο νήμα τη δεύτερη θέση από τον Ανδρέα Λοβέρδο που έφτασε ως το 26,6%– αλλά κατέδειξε και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας, αποκαλύπτοντας έναν «χάρτη» της ελληνικής Κεντροαριστεράς.
Ο κ. Ανδρουλάκης σάρωσε στην Κρήτη, με ποσοστό πάνω από 61% (το 2017, στις εκλογές για τον υπό διαμόρφωση τότε φορέα της Κεντροαριστεράς το ποσοστό του στο νησί ήταν στο 54,5%). Τα εντυπωσιακά αυτά ποσοστά σημειώθηκαν σε μια περιοχή που ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τις δυνάμεις του το 2019, γεγονός που μπορεί να σημαίνει κάποια πράγματα για τον βαθμό διείσδυσης του κ. Ανδρουλάκη σε «αριστερά» κοινά. Σε χαμηλή πτήση στην Κρήτη κινήθηκε η υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου, μολονότι στηρίχθηκε από θεωρητικά ισχυρούς τοπικούς παράγοντες όπως ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου και ο παλαιός βουλευτής Λασιθίου Μιχάλης Καρχιμάκης. Είναι ενδεικτικό ότι στα Χανιά, ο κ. Ανδρουλάκης πήρε 2.518 ψήφους, ενώ όλοι οι άλλοι υποψήφιοι πήραν συνολικά 1.867 ψήφους. Στον Αγιο Νικόλαο ο κ. Ανδρουλάκης πήρε 422 ψήφους, ενώ οι πέντε υποψήφιοι συνολικά πήραν 268 ψήφους. Στην Κρήτη ο κ. Λοβέρδος κινήθηκε πέριξ του 10%.
Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης επικράτησε στη Βόρεια Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης και της Ηπείρου, με τον κ. Λοβέρδο να έρχεται τελικά δεύτερος ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, μολονότι είχε την υποστήριξη της ευρωβουλευτού Εύας Καΐλη και έπαιξε το «χαρτί» της διαφωνίας με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην Α’ Θεσσαλονίκης ψήφισαν 13.782 πολίτες, με τον κ. Ανδρουλάκη να είναι πρώτος με 31,12%, τον κ. Λοβέρδο να είναι στη δεύτερη θέση με ποσοστό 28,89% και τον κ. Παπανδρέου τρίτο με 22,33%. Ακόμα πιο ευρύ ήταν το προβάδισμα του κ. Ανδρουλάκη στη Β’ Θεσσαλονίκης: 37% έναντι, 30,1% του κ. Λοβέρδου και 19,4% του κ. Παπανδρέου.
Σημαντικές ήταν οι πρωτιές του κ. Ανδρουλάκη στη Θεσσαλία –όπου ο κ. Παπανδρέου υποτίθεται ότι είχε ισχυρά χαρτιά αλλά μόλις που ξεπέρασε το 29%–, στην Πελοπόνησο (36,1% με δεύτερο τον κ. Λοβέρδο στο 27,68%), στη νησιωτική Ελλάδα και στην Στερέα Ελλάδα, πλην της Αττικής.
Στην Αττική ο κ. Λοβέρδος επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις του επιτελείου του. Το ποσοστό του βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών (πρώτος σε σταυρούς βουλευτής του ΚΙΝΑΛ το 2019) μετρήθηκε στο 33,2%, του κ. Παπανδρέου στο 29,3% και του κ. Ανδρουλάκη, τρίτου, στο 27,9% –όμως αυτό το ποσοστό του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίστηκε ως «ποσοστό αντοχής» από τον διευθύνοντα σύμβουλο της MRB Δημήτρη Μαύρο, ως ποσοστό δηλαδή που επέτρεψε στον κ. Ανδρουλάκη να κρατήσει την πρωτιά κατά την ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων από την περιοχή της πρωτεύουσας.
Ο κ. Μαύρος παρατήρησε πως «η εκστρατεία που έκανε ο κ. Ανδρουλάκης, “κυνηγώντας” την περιφέρεια περισσότερο από την Αθήνα, του έδωσε ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα εκεί, χωρίς να υστερεί και στην Αθήνα».
Αντιθέτως ο κ. Λοβέρδος κυνήγησε την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που του έδωσαν μεν υψηλά ποσοστά, αλλά αυτά δεν του επέτρεψαν να φτάσει στον β’ γύρο.
Στον Δήμο Αθηναίων, με καταμετρημένο το 92,4% των ψήφων, πρώτος ήταν ο κ. Παπανδρέου με 30,36%, δεύτερος ο κ. Λοβέρδος με 28,69% και τρίτος ο κ. Ανδρουλάκης με 28,58%.
Στον Δήμο Πειραιώς, ο κ. Λοβέρδος ήταν πρώτος με 32,15%, με τον κ. Ανδρουλάκη να ακολουθεί με 31% και τρίτο τον κ. Παπανδρέου με 30,43%.
Ο κ. Παπανδρέου, βουλευτής Αχαΐας, ήταν πρώτος στη Δυτική Ελλάδα και πήγε σχετικά καλά στην Πελοπόννησο, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τη Δευτέρα, ο κ. Λοβέρδος απέδωσε την αποτυχία του στην αναπάντεχη υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου, που του αφαίρεσε κρίσιμα ποσοστά, καθώς απευθύνονταν σε ίδια κομματικά ακροατήρια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News