Σαφής ως προς τα περιθώρια για ένα νέο πακέτο στήριξης της εστίασης εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο –εορτάζων σήμερα– αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. «Δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι» για την εστίαση, είπε και έκανε ειδική αναφορά στον νέο αναπτυξιακό νόμο που όπως είπε, θα δώσει στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οπως υπενθύμισε ο κ. Παπαθανάσης, για τη στήριξη του κλάδου της εστίασης και διασκέδασης έχουν διατεθεί 43,3 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη και σήμερα τρέχουν προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
«Ενα μικρό ποσοστό επιστρέφεται από την επιστρεπτέα προκαταβολή, δίνοντας έτσι την άνεση σε όλους του επαγγελματίες να επιστρέψουν όπως θέλουν και με δόσεις το ποσό που έλαβαν και τους στήριξε κατά τη διάρκεια της κρίσης», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Aναφερόμενος εξάλλου στον νέο αναπτυξιακό νόμο, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υποστήριξε ότι δίνει στήριξη στις μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις – στήριξη η οποία σε επενδυτικά σχέδια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της περιφέρειας μπορεί να φτάσει και στο 70% της συνολικής δαπάνης.
«Ο αναπτυξιακός νόμος, σε συνδυασμό και με το νόμο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλουπόλεως θα δώσει μεγάλη δύναμη σε επιχειρήσεις να εγκατασταθούν σε αυτές τις περιοχές», εκτίμησε ο κ. Παπαθανάσης, τονίζοντας ότι συνολικά θα διατεθούν 7 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά τις προϋποθέσεις ένταξης, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρχει ένα επενδυτικό σχέδιο και πρέπει να προβλέπεται ο αριθμός των εργαζομένων».
«Θέλουμε να δώσουμε ώθηση, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας για νέες και νέους», είπε, επισημαίνοντας ότι τα επενδυτικά σχέδια μπορούν να ξεκινούν από 100.000 ευρώ, δίχως να υπάρχει περιορισμός για το ύψος της επένδυσης.
Ερωτηθείς για την απολιγνιτοποίηση στη Βόρεια Ελλάδα και τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, ο Νίκος Παπαθανάσης απάντησε πώς «η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό το κάνουμε. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα περάσει στην επόμενη μέρα». Βούληση της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι να στηρίξει τις περιοχές αυτές και πολύ γρήγορα να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο από τον λιγνίτη.
«Είναι μια παραγωγική περίοδος. Θα την τρέξουμε πολύ γρήγορα. Εως το 2023 κλείνουν όλες σχεδόν οι λιγνιτικές μονάδες, παρά μόνο μία που θα λειτουργήσει έως το 2028. Κάνουμε μια προσπάθεια για να έχουμε φθηνή ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές.
»Από τη “μονοκαλλιέργεια” της λιγνιτικής παραγωγής, πάμε σε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο. Τρέχουν αυτή τη στιγμή προγράμματα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους και θα δοθούν πολλά κίνητρα για να δημιουργηθούν πολύ γρήγορα θέσεις εργασίας. Εμείς θέλουμε όχι μόνο να δημιουργήσουμε τις θέσεις που θα χάσουμε από τη λιγνιτική παραγωγή, αλλά θέλουμε πολύ περισσότερες. Θέλουμε να μείνει ο πληθυσμός σε αυτές τις περιοχές και να επιστρέψει και κόσμος που είχε φύγει», συμπλήρωσε ο κ. Παπαθανάσης.
Αναφορά, τέλος, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης στην επένδυση της Amazon στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον από τεχνολογικούς κολοσσούς που υπάρχει και για άλλες τέτοιες επενδύσεις.
«Η Amazon θα κάνει στην Ελλάδα ένα από τα 11 τοπικά κέντρα που θα δημιουργήσει στην Ευρώπη. Κορυφαίες επιχειρήσεις έρχονται στην Ελλάδα γιατί είναι ένα καλό περιβάλλον για να επενδύσουν, με μια κυβέρνηση που στηρίζει τις επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News