Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα ρομπότ σχεδιασμένο να συμμετέχει στις προσπάθειες προστασίας του πληθυσμού από τον κορονοϊό. Το ρομπότ εισέρχεται σε σημεία όπου υπάρχει πολύς κόσμος και με τον εξοπλισμό του (κάμερα, αισθητήρες) διακρίνει αν υπάρχει συνωστισμός, ενημερώνοντας μέσω μηνυμάτων στην οθόνη του τον κόσμο να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας για την προστασία του από τον κορονοϊό.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, το ρομπότ μπορεί να συνδέεται με το σύστημα καμερών του χώρου στον οποίο βρίσκεται και να ελέγχει τον συνωστισμό, προχωρώντας στη συνέχεια τις απαραίτητες ενέργειες.
«Οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι η απόσταση των δύο μέτρων μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού. Η χρήση τεχνολογιών, και ειδικά αυτές της ασύρματης δικτύωσης (Wi-Fi, Bluetooth), μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του συνωστισμού και την προσπάθεια αποφυγής της συγκέντρωσης πολλών ατόμων σε μικρό χώρο. Σε πολλούς χώρους όπου γίνεται μαζική προσέλευση ανθρώπων, δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό ή υποδομές για να βοηθήσουν στην αποφυγή συνωστισμού, οπότε τα ρομπότ μπορούν να αποτελέσουν σε αυτές τις περιπτώσεις ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο» αναφέρει ο Αντάρς Σαθιαμούρθι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Το ρομπότ μπορεί να διακρίνει πού υπάρχει πρόβλημα, για παράδειγμα όταν αρχίσουν να σχηματίζονται κάπου ουρές, και κατευθύνεται στο σημείο, δίνοντας οδηγίες σε όσους βρίσκονται εκεί για το πώς να κινηθούν, ώστε να πάνε εκεί που θέλουν με ασφάλεια. Διαθέτει επίσης μια θερμική κάμερα για να εντοπίζει ποιοι από όσους βρίσκονται σε έναν χώρο είναι πιθανό να έχουν πυρετό και να βοηθά στη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας όταν προκύψει μια τέτοια περίπτωση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News