Μετά τις πορείες, τις εισβολές σε νοσοκομεία και τα άλλα «ξεσπάσματα» από τους πάσης φύσεως αρνητές, αντιεμβολιαστές, στη Θεσσαλονίκη το νέο ανησυχητικό φαινόμενο εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας είναι οι θετικοί στον κορονοϊό που κυκλοφορούν κανονικά, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας (για καραντίνα ούτε λόγος βέβαια).
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, μιλώντας στο ThessToday.gr, κρούει καμπανάκι κινδύνου για την επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης από τη συμπεριφορά όσων εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται στα υγειονομικά μέτρα και αρνούνται να μπουν σε καραντίνα ώστε μην κολλήσουν τους συμπολίτες τους.
Οπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, οι δογματικοί αρνητές του κορονοϊού εντοπίζονται στις μικρές κοινωνίες.
«Υπάρχει από πάντα αυτή η συμπεριφορά ορισμένων στις μικρές κοινωνίες, διότι, ξέρετε, σε αυτές τις τοπικές κοινότητες δεν φοβούνται απολύτως τίποτα, γιατί ακόμη και οι αστυνομικές δυνάμεις –που βρίσκονται εκεί– είναι άτομα που γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν πρόκειται να τους συλλάβουν. Επικρατεί η λογική “έλα μωρέ, τι έγινε”», σχολιάζει ο κ. Κιουμής, σημειώνοντας ότι η λογική των διαπροσωπικών σχέσεων «είναι ένας σημαντικός παράγοντας που, κακά τα ψέματα, δυστυχώς συντηρεί την πανδημία».
«Στις μεγάλες πόλεις, είναι λίγο πιο απρόσωπα τα πράγματα και μπορεί ο αστυνομικός να σε ελέγξει ανά πάσα στιγμή και, αν είσαι παραβάτης, θα υποστείς και τις συνέπειες. Στα μικρά μέρη ισχύουν οι διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτή την πληροφόρηση την ξέρω από την πρώτη στιγμή και από φίλους γιατρούς που μου τα μεταφέρουν αυτά τα πράγματα», προσθέτει.
Αντίστοιχα, ο καθηγητής του ΑΠΘ υπογραμμίζει ότι «έφοδοι» αρνητών στα νοσοκομεία (σ.σ. στη Θεσσαλονίκη στο «Παπανικολάου«) και απόπειρες παρεμπόδισης του έργου των ιατρών δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά από την Πολιτεία.
«Οι αρνητές προπαγανδίζουν τον κόσμο να μην πάει στα νοσοκομεία, να μη δεχτεί θεραπευτική αγωγή, να μη διασωληνωθεί κτλ. Αυτά δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά από την Πολιτεία, είναι τραγικές καταστάσεις. Οσο παραμένουν ανεκτά τόσο θα δημιουργούνται τέτοια προβλήματα», τονίζει, για να συμπληρώσει:
«Ενας ασθενής ο οποίος παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα υγείας από τη λοίμωξη οφείλει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Τότε υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις να επιβιώσει. Οταν φτάνει στο “παρά πέντε” στο νοσοκομείο και στο “και πέντε” στη ΜΕΘ –είτε γιατί έχει φτάσει αργά στο νοσοκομείο είτε γιατί και οι μονάδες έχουν φτάσει σε σημείο αδιεξόδου από την πληρότητα που έχουν–, τότε τα πράγματα γίνονται άσχημα».
Ο καθηγητής του ΑΠΘ αφήνει, τέλος, «παραθυράκι» αισιοδοξίας για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες δύο εβδομάδες, εκτιμώντας ότι σε 15 ημέρες θα ξεκινήσει η καθοδική πορεία στα κρούσματα, αν και η πίεση στις ΜΕΘ θα παραμείνει.
«Σε 15 μέρες θα έχει αρχίσει η καθοδική πορεία στα κρούσματα, αλλά παρόλα αυτά το Σύστημα Υγείας και οι ΜΕΘ θα πιέζονται ασφυκτικά και θα φτάσουν σε αδιέξοδο – που νομίζω ότι έχουν φτάσει ακόμη και τώρα», δήλωσε ο κ. Κιουμής, τονίζοντας παράλληλα ότι το γενικό lockdown δεν αποτελεί λύση για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού.
«Το lockdown απέτυχε την πρώτη φορά και τώρα θα αποτύχει κατά μείζονα λόγο. Ημουν ανέκαθεν εναντίον αυτής της άποψης. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να τηρηθούν με ευλάβεια, συνέπεια και συνέχεια τα ισχύοντα μέτρα, τα οποία στον χρόνο θα αποδώσουν», υποστηρίζει και ίσως «τοπικά να χρειαστούν κάποια ισχυρότερα μέτρα σε περιοχές όπου έχει ξεφύγει η κατάσταση. Αν, όμως, ακολουθήσουμε τα υπάρχοντα μέτρα, τότε τα πράγματα μπορούν να ελεγχθούν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News