394
Μεταπολεμικό καρέ της Μπέικερ | John Kisch Archive/Getty Images

Μακρόν: Η Ζοζεφίν Μπέικερ στο Πάνθεον, με τις Κιουρί και Βέιλ

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 20:02
Μεταπολεμικό καρέ της Μπέικερ
|John Kisch Archive/Getty Images

Μακρόν: Η Ζοζεφίν Μπέικερ στο Πάνθεον, με τις Κιουρί και Βέιλ

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 20:02

Η Ζοζεφίν Μπέικερ, μαύρη αμερικανίδα χορεύτρια του καμπαρέ, που γεννήθηκε το 1906 και πέθανε το 1975, θα γίνει η πρώτη μαύρη που θα έχει μία θέση στον χώρο των αθανάτων της Γαλλίας, στο εμβληματικό μνημείο Πάνθεον του Καρτιέ Λατέν. Η Μπέικερ υπήρξε Αμερικανίδα εκ γενετής η οποία έλαβε και τη γαλλική υπηκοότητα έπειτα από τον γάμο της με έναν γαλλοεβραίο επιχειρηματία, το 1937. Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αρτίστες του 20ού αιώνα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε δράσει και στη γαλλική αντίσταση κατά των Γερμανών, ενώ μεταπολεμικώς πρωταγωνίστησε στο αμερικανικό κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των μαύρων. Μάλιστα είχε μιλήσει και στην ιστορική συγκέντρωση των οπαδών του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα την καλωσορίσει στο Πάνθεον των Βικτόρ Ουγκό, Εμίλ Ζολά, Μαρί Κιουρί, Σιμόν Βέιλ και δεκάδων άλλων τέκνων της Γαλλίας λέγοντας ότι η Μπέικερ, όσο ζούσε, αφιερώθηκε «στην αναζήτηση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης». Στο Πάνθεον φυλάσσονται τα οστά 75 ανδρών και πέντε γυναικών που προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στη χώρα τους. Η Μπέικερ, εκτός από πρώτη μαύρη, θα είναι και η πρώτη καλλιτέχνις που τιμάται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η Repubblica έγραψε ότι η Μπέικερ, πέρα από μεγάλη χορεύτρια, ήταν και «αμφιφυλόφιλη, αντιρατσίστρια και φεμινίστρια». Η ημερομηνία που επιλέχθηκε για τη σχετική τελετή είναι συμβολική, αφού η 30ή Νοεμβρίου είναι η ημέρα κατά την οποία η Μπέικερ απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα. «Εχω δύο αγάπες, τη χώρα μου και το Παρίσι» είχε η ίδια τραγουδήσει τη δεκαετία του’30.

Η αντιστασιακή δράση της περιλαμβάνει αναφορές γραμμένες με συμπαθητικό μελάνι πάνω σε παρτιτούρες, ένταξη στην Πολεμική Αεροπορία και συμμετοχή σε αποστολές στη Βόρεια Αφρική. Δίπλα στον Κινγκ, στην πορεία της Ουάσιγκτον, το 1963, είχε εμαφανιστεί ντυμένη με τη στολή της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μέχρι τον θάνατό της πολέμησε κατά των διακρίσεων χρηματοδοτώντας συλλόγους και συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις. Στη βίλα της είχε μεγαλώσει δώδεκα υιοθετημένα παιδιά από τα τρέσσερα σημεία του ορίζοντα. Η γαλλική κυβέρνηση την τιμά μέσα στην προεκλογική περίοδο θέλοντας να αποστομώσει και τους ακροδεξιούς υποψηφίους που καταφέρονται εναντίον της μετανάστευσης και των πολιτικών του Μακρόν: «Η προσωπικότητα της Μπέικερ είναι εμβληματική αυτού που θέλουμε να είμαστε ως γαλλικός λαός» υπογραμμίζουν τα Ηλύσια…

Πάντως τα οστά της Μπέικερ δεν θα μεταφερθούν από το κοιμητήριο του Μόντε Κάρλο, αφού η οικογένειά της δεν επέτρεψε τη μεταφορά τους. Ωστόσο ένα φέρετρο θα διασχίσει τις παρισινές λεωφόρους, συνοδεία αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...