750
Αστυνομικός ελέγχει πιστοποιητικό εμβολιασμού έξω από εμπορικό κατάστημα της Βιέννης | REUTERS/Lisi Niesner

Αυστρία: Το lockdown μόνο για ανεμβολίαστους δεν είναι αρκετό – ανακοινώθηκε γενικό σε δύο κρατίδια

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 13:51
Αστυνομικός ελέγχει πιστοποιητικό εμβολιασμού έξω από εμπορικό κατάστημα της Βιέννης
|REUTERS/Lisi Niesner

Αυστρία: Το lockdown μόνο για ανεμβολίαστους δεν είναι αρκετό – ανακοινώθηκε γενικό σε δύο κρατίδια

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 13:51

Διαμαρτύρονται για διακρίσεις εναντίον τους οι ανεμβολίαστοι στην Αυστρία, που πλέον δεν μπορούν να δουν φίλους, να μπουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να παρακολουθήσουν μια παράσταση, να μείνουν σε ξενοδοχείο ή να πιουν ένα ποτό, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το πρώτο lockdown που αφορά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ως αποτέλεσμα, πάντως, πολλαπλασιάστηκαν οι εμβολιασμοί έως και τέσσερις φορές, τις τελευταίες ημέρες. Μία γυναίκα που μίλησε στην Telegraph, είπε ότι τώρα υποχρεώνεται να εμβολιαστεί, γιατί δεν μπορεί ούτε να εργαστεί, ούτε να πάει το μωρό της στα προκαθορισμένα ιατρικά ραντεβού.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να γίνει μία μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ανεμβολίαστων, που κάνουν λόγο για «απαρτχάιντ».

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, δύο εκατομμύρια ανεμβολίαστοι επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους μόνο για αναγκαίες δραστηριότητες, ενώ οι εμβολιασμένοι μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους.

Τα μέτρα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς μειώθηκε η κίνηση στην εστίαση και στα καταστήματα.

Τους ελέγχους στους δρόμους πραγματοποιούν οι αστυνομικοί, όμως υπάρχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, καθώς οι πολίτες αυτοί μπορούν να πάνε στη δουλειά τους, να αγοράσουν τις απαραίτητες προμήθειες και να ασκηθούν, χωρίς να υπάρχει περιορισμός για τη χρονική διάρκεια ή την απόσταση στην οποία μπορούν να κινηθούν.

Αστυνομικοί περιπολούν σε κεντρικό σημείο της Βιέννης

Οι ουρές έχουν λιγοστέψει και στα μνημεία και αξιοθέατα της περίφημης πρωτεύουσας της Αυστρίας η οποία, παραδοσιακά αυτή την περίοδο, αρχίζει να ετοιμάζεται για την ωραιότερη εποχή της, τα Χριστούγεννα.

Ουρές, πάντως, έχουν δημιουργηθεί στα σημεία εμβολιασμών, καθώς περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες έσπευσαν να εμβολιαστούν χωρίς να απαιτείται ραντεβού. Σε πολλά μέρη, μάλιστα, τελείωσαν τα εμβόλια χωρίς να εξυπηρετηθούν όλοι στην ουρά.

Δύο 15χρονες είπαν στην Telegraph ότι πήγαν να εμβολιαστούν, παρ’ όλο που οι γονείς τους ήταν αντίθετοι, γιατί η απόφαση ήταν δική τους και γιατί θέλουν την ελευθερία τους.

Αλλοι τόνισαν ότι τα μέτρα ήρθαν αργά, γιατί μόνο η πόλη της Βιέννης είχε προσπαθήσει να προωθήσει τους εμβολιασμούς, και ότι κανείς δεν περίμενε η Αυστρία να έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, περίπου το 65% σε πληθυσμό 8,9 εκατομμυρίων.

Επικριτές τονίζουν ότι υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις και παραθυράκια, τα οποία εκμεταλλεύονται όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν και άλλοι δηλώνουν ότι οι ανεμβολίαστοι βγαίνουν στα κρυφά από τα σπίτια τους και κανείς δεν τους ελέγχει.

«Πιστεύεις πραγματικά ότι οι ανεμβολίαστοι μένουν σπίτι τους; Στο προηγούμενο lockdown είχε παντού αστυνομία, τώρα δεν τους έχω δει», είπε η Γιάσμιν Σίστερ, ιδιοκτήτρια εμπορικού καταστήματος.

Ενας άλλος Βιεννέζος δήλωσε ότι βλέπει τον ανεμβολίαστο γείτονά του να κάνει ό,τι έκανε και πριν από το lockdown.

Στο μεταξύ, τα κρούσματα κατέγραψαν νέο ρεκόρ στην Αυστρία, την Τετάρτη, την τρίτη ημέρα του lockdown, με 14.416, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 14.000. Το αποκορύφωμα του μεγαλύτερου κύματος μολύνσεων πριν από το σημερινό ήταν 9.586 κρούσματα, πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν η χώρα είχε μπει σε πλήρες lockdown.

Η αύξηση ήταν αναμενόμενη, καθώς τα περιοριστικά μέτρα δεν έχουν προλάβει ακόμα να ανακόψουν τη διασπορά του ιού – αν βέβαια τηρούνται.

Η Αυστρία έχει επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην Ευρώπη, με τον δείκτη επίπτωσης επτά ημερών να διαμορφώνεται σε 925 ανά 100.000 ανθρώπους.

Καθολικό lockdown σε δύο επαρχίες

Εκτός ελέγχου όμως, είναι η κατάσταση στις επαρχίες της Ανω Αυστρίας και του Σάλτσμπουργκ, όπου την Πέμπτη, οι περιφερειακοί ιθύνοντες ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να επιβάλουν γενικό lockdown – ακόμη και για τους εμβολιασμένους.

Η Ανω Αυστρία είναι μία από τις δύο επαρχίες που πλήττεται περισσότερο από αυτό το κύμα της επιδημίας, καθώς εκεί καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων αλλά και το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού. Η επαρχία θεωρείται προπύργιο του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας που τάσσεται κατά των εμβολίων της Covid-19. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο γειτονικό Σάλτσμπουργκ.

Ο συντηρητικός κυβερνήτης της Aνω Αυστρίας, Τόμας Στέλτσερ, δήλωσε την Πέμπτη ότι, αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιβάλει εθνικό lockdown, θα επιβάλει ο ίδιος στην επαρχία.

«Αν δεν επιβληθεί εθνικό lockdown αύριο, σίγουρα θα επιβληθεί lockdown αρκετών εβδομάδων στην Ανω Αυστρία και στο Σάλτσμπουργκ. Θα συντονιστούμε με τη γειτονική μας επαρχία και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε ο Στέλτσερ στο κοινοβούλιο της Ανω Αυστρίας.

Ο συντηρητικός κυβερνήτης του Σάλτσμπουργκ Βίλφριντ Χάσλαουερ δήλωσε στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA ότι όντως η επαρχία του προετοιμάζεται για lockdown.

Οι εννέα κυβερνήτες της Αυστρίας θα συζητήσουν την Παρασκευή την εξέλιξη της πανδημίας και έχουν καλέσει στη συνάντηση τον καγκελάριο Αλεξάντερ Σάλεμπεργκ όπως και τον υπουργό Υγείας Βόλφγκανγκ Μίκσταϊν.

Το Σάλτσμπουργκ προειδοποίησε ότι προετοιμάζεται για διαλογή ασθενών αν η κατάσταση φτάσει στο σημείο που ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι θα χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ ξεπεράσει τη διαθεσιμότητα των κλινών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...