Για μία ακόμα φορά, τα επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Νέο Δελχί ανάγκασαν τις αρχές, το βράδυ της Τρίτης, να κλείσει τα σχολεία της ινδικής πρωτεύουσας μέχρι νεωτέρας και να καλέσει τους κατοίκους να εργάζονται από το σπίτι τους.
Η ποιότητα του αέρα επιδεινώνεται σοβαρά κάθε χειμώνα σε αυτήν την πόλη των περισσότερων από 20 εκατομμύρια κατοίκων, μια από τις πιο μολυσμένες στον κόσμο, η οποία έχει καλυφθεί από πυκνή αιθαλομίχλη.
Το Σάββατο, ο δήμος είχε δώσει εντολή για το κλείσιμο των σχολείων για μια εβδομάδα και είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε λειτουργία των εργοταξίων για τέσσερις ημέρες, αλλά στη συνέχεια η κατάσταση επιδεινώθηκε.
Τα βαρέα οχήματα δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στην ινδική πρωτεύουσα ως τις 21 Νοεμβρίου, με εξαίρεση αυτά που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, ενώ διακόπτονται οι εργασίες στην πλειονότητα των εργοταξίων, σύμφωνα με το διάταγμα.
Μηχανήματα και ψεκαστήρες κατά της ρύπανσης θα τίθενται σε λειτουργία, τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, στις συνοικίες που πλήττονται από τη μεγαλύτερη ρύπανση.
Επίσης, έξι από τους 11 θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που βρίσκονται σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων διέκοψαν τη λειτουργία τους μέχρι νεωτέρας.
Η επιτροπή ανακοίνωσε ακόμα ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο θα πρέπει να τεθούν σε τηλεργασία και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καλούνται να κάνουν το ίδιο.
Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν 24 ώρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Νέου Δελχί να μην υιοθετήσει αίτημα του Ανώτατου Δικαστηρίου για καραντίνα λόγω της ρύπανσης.
Η ρύπανση του αέρα προέρχεται μεταξύ άλλων από τον καπνό, από την καύση γεωργικών υπολειμμάτων σε γειτονικά κρατίδια.
Η κυβέρνηση είχε ωστόσο επιχειρηματολογήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι η βιομηχανία είναι η βασική αιτία της ρύπανσης και ότι ακολουθούν τα μέσα μεταφοράς και η σκόνη από τους δρόμους και τα εργοτάξια.
Αυτήν την εβδομάδα, το επίπεδο των μικροσωματιδίων PM2,5 που είναι τα πιο επικίνδυνα για την υγεία, ξεπέρασε τα 400 σε αρκετές συνοικίες της πόλης.
Την περασμένη εβδομάδα, αυτό έφτασε και τα 500, 30 φορές πάνω από το μέγιστο όριο ασφαλείας για τη δημόσια υγεία, που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση The Lancet, το 2020 περίπου 17.500 άνθρωποι πέθαναν στο Νέο Δελχί εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η ινδική πρωτεύουσα έχει τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής οργάνωσης IQAir που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2020.
Οι επιπτώσεις στα παιδιά
Η επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στην πρωτεύουσα της Ινδίας, έχει οδηγήσει σε αύξηση των χρόνιων παθήσεων του αναπνευστικού μεταξύ των παιδιών, όπως το άσθμα, και η παρατεταμένη έκθεση σε φονικούς ρύπους κινδυνεύει να βλάψει και τη γνωστική τους ανάπτυξη, επισημαίνουν γιατροί.
Η μόλυνση έχει αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα σε όλο το Νέο Δελχί και σε άλλα τμήματα της βόρειας Ινδίας, τον Νοέμβριο.
Τις περισσότερες ημέρες, ο Δείκτης Ποιότητας του Αέρα βρισκόταν πάνω από το 451 σε μια κλίμακα με ανώτατο όριο το 500, γεγονός που παραπέμπει σε «πολύ κακές» και «σοβαρές» συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν ακόμη και τους υγιείς ανθρώπους και πλήττουν σφόδρα εκείνους με υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ομοσπονδιακού συμβουλίου ελέγχου της μόλυνσης.
Ο δείκτης μετράει τη συγκέντρωση των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5) σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «ασφαλή» την τιμή των PM2.5 σε 60 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στη διάρκεια ενός 24ωρου.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων παθήσεων του αναπνευστικού μεταξύ παιδιών στην ινδική πρωτεύουσα έχει αυξήσει την ανησυχία μεταξύ των γιατρών και των γονέων.
Ο αριθμός των παιδιών με παθήσεις του αναπνευστικού έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες επτά με 10 ημέρες, δήλωσε ο Αρβίντ Μπούντρα, επικεφαλής του παιδιατρικού τμήματος στο νοσοκομείο Max Super Speciality.
«Αυτό συνδέεται άμεσα με τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης που παρατηρούνται στην πρωτεύουσα και στη μητροπολιτική περιοχή της», είπε ο Μπούντρα αναφερόμενος στην Περιφέρεια της Εθνικής Πρωτεύουσας του Δελχί, η οποία περιλαμβάνει και τις πόλεις γύρω από αυτήν.
Σύμφωνα με τον Πραβίν Κιλνάνι, διευθυντή του παιδιατρικού νοσοκομείου Madhukar Rainbow, έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα.
Ενώ τα περισσότερα παιδιά μεταφέρονται στα εξωτερικά ιατρεία, κάποια χρειάζονται οξυγόνο και εντατική θεραπεία, εξήγησε ο ίδιος.
Η παρατεταμένη έκθεση σε ρύπους, ανάμεσά τους και σε μόλυβδο, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη σοβαρότερες επιπλοκές.
«Υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι οι γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου (μεταξύ παιδιών) επίσης επηρεάζονται από αυτά τα πολύ μικρά σωματίδια», είπε ο Μπούντρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News