Στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου ο ανταγωνισμός των Αμερικανών και των Ρώσων (Σοβιετικών τότε) για τον έλεγχο της Γης μέσω του Διαστήματος είχε λάβει επικές διαστάσεις, οι οποίες κόστισαν στους Ρώσους και στους υπόλοιπους λαούς της Σοβιετικής Ενωσης το καλό βιοτικό επίπεδο όπως αποκαλύφθηκε επί Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (πολιτική εισήγηση στο 27ο συνέδριο του ΚΚΣΕ, 1986). Η επίδειξη διαστημικής ισχύος ήταν πολυδάπανο σπορ για το Κρεμλίνο, το οποίο την ίδια εποχή αντιμετώπιζε «πρόβλημα επισιτισμού» όπως έγραψε επί λέξει και αδίστακτα ο θαρραλέος Γκόρμπι. Ωστόσο το πρότζεκτ Διάστημα ήταν σπουδαίο, καθώς μέσω αυτού εξυπηρετούνταν (και στο απολύτως ψηφιακό παρόν εξυπηρετούνται ακόμη περισσότερο) οι επίγειες πολεμικές επιχειρήσεις, ιδίως οι διηπειρωτικής στόχευσης, με τη χρησιμοποίηση των στρατιωτικών δορυφόρων.
Οι Αμερικανοί, βέβαια, είχαν και έχουν απόλυτη επίγνωση της στρατηγικής σημασίας του Διαστήματος ως πολεμικού υπερόπλου, συνεπώς ως πεδίου σύγκρουσης των ΗΠΑ με τη Ρωσία και πλέον και με την Κίνα. Ο Ντέιβιντ Ιγκνάσιους (David Ignatius) έγραψε ένα εκτενές άρθρο στη Washington Post, φωτίζοντας το θέμα με αφορμή το συμβάν των προηγουμένων ημερών, δηλαδή τη δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου που πραγματοποίησαν οι Ρώσοι και η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση «διαστημικών σκουπιδιών». Αυτά με τη σειρά τους έθεσαν σε κίνδυνο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τους αστροναύτες τους (μεταξύ τους βρίσκονται και δύο Ρώσοι, σημειωτέον). Οι Αμερικανοί έσπευσαν να καταγγείλουν το γεγονός, τονίζοντας ότι οι επικίνδυνες συνέπειες θα είναι μακροπρόθεσμες και θα αφορούν τις διαστημικές δραστηριότητες όλων. Οι λέξεις, δε, που χρησιμοποίησαν ήταν σκληρές, καθώς χαρακτήρισαν την ενέργεια των Ρώσων «απερίσκεπτη, επικίνδυνη και ανεύθυνη».
Η καταστροφή του ρωσικού δορυφόρου από τους Ρώσους, που «ενώθηκαν με τους Κινέζους» όπως έγραψε ο Ιγκνάσιους, δείχνει ότι το Διάστημα είναι ξανά το ανώτατο (κατά πάσα έννοια) πεδίο σύγκρουσης των υπερδυνάμεων. Και μας πληροφορεί ότι τα ανάλογα είχαν πράξει η Κίνα και η Ινδία, το 2007 και το 2019 αντίστοιχα, σε παρόμοιες δοκιμές τους. Οι καταγγέλλουσες σήμερα ΗΠΑ είχαν εκτοξεύσει και αυτές πύραυλο, το 2008, και είχαν καταστρέψει έναν δορυφόρο τους, ωστόσο είχαν συνοδεύσει εκείνη την ενέργειά τους με μία λογικοφανή δικαιολογία: είχαν πει ότι ο δορυφόρος είχε διαρροή καυσίμων. Τώρα πάντως η οργή τους για τους Ρώσους οφείλεται στο γεγονός ότι τα προκληθέντα «σκουπίδια» από την καταστροφή του ρωσικού δορυφόρου είναι περί τα 1.500 τεμάχια, αρκετά μεγάλα κιόλας ώστε να καταγράφονται από τα ραντάρ, δυνητικώς απειλητικά για τους εμπορικούς και τους στρατιωτικούς δορυφόρους, αλλά και για τους αστροναύτες του Σταθμού.
«Φαρ Ουέστ» ψηλά στ’ αστέρια
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η ρωσική ενέργεια «απειλεί τα συμφέροντα όλων των εθνών» σε επίπεδο διαστημικών συστημάτων επικοινωνίας, μετεωρολογίας και αναρίθμητων data κάθε είδους, ενώ αποκάλυψε ότι οι Ρώσοι είχαν προειδοποιηθεί από την αμερικανική διπλωματία να μην προβούν σε τέτοιου είδους κίνηση. Συγχρόνως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοια συμπεριφορά, απέφυγε όμως να διευκρινίσει τι ακριβώς προτίθεται να πράξει ώστε να σταματήσει τους Ρώσους από την απόπειρα επανάληψης της κατάρριψης δορυφόρου τους με πύραυλο. Ο Ιγκνάσιους πάντως, αναλογιζόμενος τι «Φαρ Ουέστ» επικρατεί… εκεί επάνω, έγραψε ότι η ιδέα του Διαστήματος ως αμφισβητούμενου και διεκδικούμενου χώρου, χωρίς κοινούς κανόνες ή επικοινωνία και κάποια, έστω, προειδοποίηση, είναι ανατριχιαστική. Η συζήτηση που είχε ωστόσο με τον στρατηγό Τζον Ντάμπλιγιου Ρέιμοντ, τον επικεφαλής του νεότερου κλάδου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Διαστημικής Δύναμης, τον καθησύχασε ως προς το σκέλος της επαγρύπνησης των ΗΠΑ.
Διαστημικό απορριμματοφόρο… αργότερα
Ο στρατηγός τον διαβεβαίωσε ότι το Πεντάγωνο ελέγχει την κατάσταση, αλλά σχεδιάζει και «την οικοδόμηση μίας περισσότερο ανθεκτικής διαστημικής αρχιτεκτονικής», με μικρούς δορυφόρους, τους οποίους δεν θα μπορούν εύκολα να στοχεύσουν οι Ρώσοι. Οσον αφορά τα «σκουπίδια» του Διαστήματος, ο Ρέιμοντ είπε στον Ιγκνάσιους ότι η αμερικανική απάντηση είναι η αποφυγή τής κατά λάθος δημιουργίας τους και ότι το επόμενο βήμα, μελλοντικό οπωσδήποτε, είναι ένα πρότζεκτ για την ασφαλή περισυλλογή τους από ένα διαστημικό απορριμματοφόρο. Προς το παρόν οι ΗΠΑ «ελέγχουν τη διαστημική κυκλοφορία», παρακολουθώντας δορυφόρους και συντρίμμια και προειδοποιώντας για πιθανές συγκρούσεις. Μάλιστα πολύ πρόσφατα η Διαστημική Δύναμη προειδοποίησε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ότι επιβάλλεται να αλλάξει πορεία ώστε να αποφύγει κινεζικά «σκουπίδια» που κατευθύνονταν καταπάνω του.
Αν λέει κάτι το περιστατικό με τον ρωσικό δορυφόρο πάντως, κατέληξε ο Ιγκνάσιους, αυτό είναι ότι απαιτείται καλύτερη διαβούλευση σχετικά με τις κινήσεις των υπερδυνάμεων στο Διάστημα – ένα σύγχρονο ανάλογο της άμεσης και απευθείας επικοινωνίας που είχαν υιοθετήσει οι Αμερικανοί και οι Σοβιετικοί μετά την Κρίση των Πυραύλων, το 1962, στην Κούβα, η οποία είχε φέρει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με ακόμη έναν παγκόσμιο πόλεμο, πυρηνικό κιόλας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News