553
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει ότι «περιθώρια για εθνικολαϊκιστικές ανευθυνότητες δεν υπάρχουν» σε καμία από τις δύο πλευρές | ΙΝΤΙΜΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Βενιζέλος: Εθνικό συμφέρον ο σεβασμός της Συνθήκης των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2021, 22:22
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει ότι «περιθώρια για εθνικολαϊκιστικές ανευθυνότητες δεν υπάρχουν» σε καμία από τις δύο πλευρές
|ΙΝΤΙΜΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Βενιζέλος: Εθνικό συμφέρον ο σεβασμός της Συνθήκης των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2021, 22:22

Τον καθορισμό ενιαίας και αταλάντευτης εθνικής στρατηγικής απέναντι στην -όποια- κυβέρνηση των Σκοπίων προτείνει με δημόσια παρέμβασή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την αστάθεια που παρατηρήθηκε στην γειτονική χώρα και τις βιαστικές δηλώσεις ορισμένων περί καταστρατήγησης των συμφωνηθέντων.

«Υπεύθυνη εθνική θέση που πρέπει να συνιστά την ενιαία εθνική στρατηγική, είναι η επιμονή στην υποχρέωση της άλλης πλευράς να σεβαστεί πλήρως τη Συνθήκη των Πρεσπών καθώς με τον τρόπο αυτό διατηρείται και η συνακόλουθη υποχρέωση των διεθνών οργανισμών και των άλλων κρατών να σέβονται τις προβλέψεις της Συνθήκης» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με άρθρο του που δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής.

«Μετά τα όσα έχουν ήδη συντελεστεί, η ισχύς και ο σεβασμός της Συνθήκης των Πρεσπών, όπως επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο και η αρχή της συνέχειας του κράτους που δεσμεύει και τα δυο αντισυμβαλλόμενα μέρη, είναι ζωτικό συμφέρον της Ελληνικής Δημοκρατίας» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος ο οποίος υπενθυμίζει ότι εξ αρχής είχε διαφωνήσει με την συγκεκριμένη συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. «Τα σημεία που αφορούν την ιθαγένεια, τη γλώσσα και την εθνικότητα, δεν μου επέτρεψαν να ψηφίσω υπέρ της κύρωσης της Συνθήκης καθώς θεώρησα ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων και το momentum που οδήγησε στη σύναψη της Συνθήκης, καθιστούσαν δυνατές σαφέστερες και καλύτερες διευθετήσεις. Θεώρησα ότι η Συνθήκη δεν εμπεριέχει την ισορροπία που ήταν εφικτή», αναφέρει.

Ωστόσο αυτή η ισορροπία έχει διαταραχθεί ακόμη περισσότερο με αφορμή τα εμπόδια που συναντά η γειτονική χώρα στην ευρωπαϊκή της προοπτική, γι’ αυτό και ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταγράφει χωρίς περιστροφές τους λόγους για τους οποίους πρέπει η ελληνική γραμμή να παραμείνει ακλόνητη καθώς πιθανή διαφοροποίηση θα ισοδυναμεί με επιπολαιότητα αν όχι με αυτοχειρία.

«Η σκέψη ότι μπορούμε να απαλλάξουμε τη Βόρεια Μακεδονία από τις υποχρεώσεις της κατά τη Συνθήκη των Πρεσπών για να την πιέσουμε αποτελεσματικότερα ενόψει της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, είναι αφελής και επικίνδυνη» εξηγεί ο πρώην υπουργός, διότι «καθιστά την Ελλάδα τμήμα του και πάλι ανοικτού ζητήματος των Δυτικών Βαλκανίων και απαλλάσσει τη Βουλγαρία από την ευθύνη χειρισμού των δικών της επιφυλάξεων και ευαισθησιών, κυρίως όμως επιτρέπει σε πολλά αλλά κράτη – μέλη της Ε.Ε. να συγκαλύψουν τις αντιρρήσεις και την αμηχανία τους που καθιστά πρακτικά πολύ μακρινή και αχνή την προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».

Κι αυτό είναι το πρόδηλο, το εμφανές. Διότι σε δεύτερο χρόνο μια υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς θα επιτρέπει «σε κάποια τυχοδιωκτική κυβέρνηση της γειτονικής χώρας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, «να απαλλαγεί από την υποχρέωση εσωτερικής χρήσης του σύνθετου ονόματος, να επιδιώξει την αντιστροφή της αναθεώρησης του Συντάγματος, για την οποία απαιτείται βεβαίως αυξημένη πλειοψηφία δυο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών ή ακόμη και να διεκδικήσει τη διεθνή χρήση του λεγόμενου συνταγματικού ονόματος (εάν αυτό έχει στο μεταξύ επανέλθει σύμφωνα με την εκδοχή αυτή) χωρίς τον προσδιορισμό “Βόρεια”».

Ο κ. Βενιζέλος, φυσικά, αναγνωρίζει ότι σε περίπτωση ρήξης θα υπάρξει παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα, άλλωστε οι δύο χώρες είναι πλέον μέλη του ΝΑΤΟ, γι’ αυτό και τονίζει πως οι ισχυρές πιέσεις που θα ασκηθούν «πρέπει να έχουν μόνο αποδέκτη την άλλη πλευρά. Η Ελλάδα, για λόγους εθνικού συμφέροντος και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, οφείλει να έχει σαφή και σταθερή θέση υπέρ της ισχύος και του σεβασμού της Συνθήκης και να λειτουργεί ως ενεργό και αξιόπιστο μέλος της Ε.Ε. και όλης της διεθνούς κοινότητας. Περιθώρια για εθνικολαϊκιστικές ανευθυνότητες δεν υπάρχουν ούτε στην ελληνική πλευρά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...