782
Σταθμοί υγειονομικού ελέγχου έχουν στηθεί στο μοσχοβίτικο μετρό και υποβάλλουν τους μετακινουμένους σε ράπιντ τεστ | REUTERS/Tatyana Makeyeva

Ρωσία και Αυστρία απομονώνουν τους ανεμβολίαστους

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2021, 20:41
Σταθμοί υγειονομικού ελέγχου έχουν στηθεί στο μοσχοβίτικο μετρό και υποβάλλουν τους μετακινουμένους σε ράπιντ τεστ
|REUTERS/Tatyana Makeyeva

Ρωσία και Αυστρία απομονώνουν τους ανεμβολίαστους

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2021, 20:41

«Μία καταστροφή εκτυλίσσεται στη Ρωσία», έγραψε η Telegraph, «χώρα η οποία παλεύει με τα πολλά κρούσματα κορονοϊού». Μάλιστα έγινε εννεαήμερο μίνι λοκντάουν, που δεν φαίνεται να λειτούργησε. Το βρετανικό Μέσο μίλησε με ρώσους υγειονομικούς που δήλωσαν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι ό,τι χειρότερο έχουν δει από το ξέσπασμά της και μετά: «Πρόκειται για εξελισσόμενη καταστροφή, ορατή διά γυμνού οφθαλμού»

Και περισσότεροι ρώσοι αρρωσταίνουν τώρα και χειροτερεύει η κατάστασή τους πιο γρήγορα. Η βλάβη στους πνεύμονες των ασθενών επέρχεται ταχύτατα, μόλις λίγες μέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Σήμερα στη Ρωσία οι θάνατοι από κορονοϊό βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Αν και το μίνι λοκντάουν απέτυχε, αρκετές περιφέρειες αναγκάστηκαν να το παρατείνουν. Αποτέλεσμα του «πικ» των μολύνσεων και των θανάτων είναι η συμφόρηση στα νοσοκομεία. Και οι ιατροί δυσκολεύονται να παράσχουν ικανοποιητική περίθαλψη. Υπάρχει έλλειψη οξυγόνου, φαρμάκων αλλά και εξειδικευμένου προσωπικού.

Στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν βίντεο που δείχνουν πτώματα μέσα σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών, εγκαταλελειμμένα στους ορόφους και στους διαδρόμους περιφερειακών νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι κλίνες που προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό είναι κατειλημμένες κατά 90% σε 16 ρωσικές επαρχίες. Θέλοντας να περιορίσει την έκταση του προβλήματος, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέθεσε 10 δισ. ρούβλια για εξετάσεις, αγορά εξοπλισμού και πρόσθετων κλινών.

Το βρετανικό Μέσο υποστήριξε ότι αυτά τα μαύρα στοιχεία είναι υποτιμημένα κιόλας, αφού η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο ζοφερή. Οι νεκροί δεν είναι χίλιοι ημερησίως, αλλά πολύ περισσότεροι. Τα επίσημα στοιχεία είναι τρεις με τέσσερις φορές υποτιμημένα, έγραψε επικαλούμενο στατιστικολόγους, καθώς το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας αφορά 4.000 άτομα ημερησίως. Το ρωσικό κράτος υποδεικνύει ως ένοχο της όλης κατάστασης την άρνηση του λαού να εμβολιαστεί. Ωστόσο επιδεικνύει απάθεια και δεν λαμβάνει μέτρα σκληρού περιορισμού των κινήσεων των μη εμβολιασμένων.

Ο ίδιος ο Πούτιν έχει αναρωτηθεί δημοσίως πώς γίνεται μορφωμένοι άνθρωποι, με τα πτυχία τους και με την παιδεία τους, να μη θέλουν να εμβολιαστούν. «Και έχουμε ένα απολύτως ασφαλές εμβόλιο» είπε για το «Σπούτνικ V». «Σας καλώ να εμβολιαστείτε αμέσως. Είναι θέμα της ζωής σου, αλλά και της ζωής όσων είναι κοντά σου». Από τα 114 εκατομμύρια των Ρώσων μόνο το ένα τρίτο έχει εμβολιαστεί, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τρεις στους τέσσερις ανεμβολίαστους ούτε τώρα θα πειστούν να εμβολιαστούν. Ετσι σε κάποιους τομείς οι Ρώσοι επέβαλαν υποχρεωτικώς τον εμβολιασμό (στους υγειονομικούς, στους εκπαιδευτικούς, στους μεταφορείς, στους αστυνομικούς), αλλά καθιέρωσαν και την επίδειξη της κάρτας εμβολιασμού ως κάρτας εισόδου στους εσωτερικούς χώρους.

O πανικός του σνίτσελ

Η Αυστρία, χώρα με ποσοστό εμβολιασμένων 64%, που είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο (67%), αντιμετωπίζει το τέταρτο κύμα της κορονοϊκής μόλυνσης επίσης. Την τελευταία εβδομάδα η συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους έχει ξεπεράσει τον αριθμό 600. Και, κατά σύμπτωση, στο χωριό όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ, ο αριθμός των μολυσμένων είναι διπλάσιος του μέσου όρου. Τα νοσοκομεία γεμίζουν από ασθενείς, ενώ οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο.

Βιεννέζα επαγγελματίας του σεξ, ντυμένη νοσοκόμα (ας πούμε), συμβάλλει με τον τρόπο της στην εμβολιαστική καμπάνια του αυστριακού κράτους | REUTERS/Leonhard Foeger

Για την Αυστρία, όπου ισχύουν περιορισμοί ανάλογοι με τους εν Ελλάδι όσον αφορά την (μη) πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε καφενεία, ταβέρνες, κ.λπ., η Repubblica έγραψε ότι αφ’ ενός επικρατεί «έλεγχος και τάξη» στους δημόσιους χώρους, αφ’ ετέρου οι Βιεννέζοι σπεύδουν να εμβολιαστούν την τελευταία στιγμή για να μην αναγκαστούν να αλλάξουν τις κοινωνικές συνήθειές τους: «Την παραμονή της ισχύος του νέου νόμου, ο οποίος απαιτεί έλεγχο των εμβολίων παντού, τα ‘τσιμπήματα’ διπλασιάστηκαν, και ας ήταν και Σαββατοκύριακο. Περί τα 11.000 άτομα έτρεξαν στα εμβολιαστικά κέντρα».

Στις αγαπημένες συνήθειες των Αυστριακών περιλαμβάνεται και η έξοδος στο καλό εστιατόριο για την απόλαυση του παραδοσιακού σνίτσελ, για αυτό και το φαινόμενο των εσπευσμένων εμβολιασμών οι αυστριακές εφημερίδες ήδη το βάφτισαν «ο πανικός του σνίτσελ» – δηλαδή εμβολιάζομαι ώστε να μπορώ να τρώω σνίτσελ στο εστιατόριο. Σύμφωνα με πηγές της αυστριακής αστυνομίας, τα όργανά της εκτελούν 10.000 ελέγχους την εβδομάδα στις επιχειρήσεις εστίασης.

Οσοι συλλαμβάνονται να παρανομούν έρχονται αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, αφού οι κατηγορίες αφορούν «πλαστογράφηση δημοσίου εγγράφου». Και όχι μόνο. «Τα πρόστιμα, που ξεκινούν από 500 ευρώ, είναι το καλύτερο αποτρεπτικό μέσο». Οι Ιταλοί στο ρεπορτάζ τους παρέθεσαν και απόψεις διαφόρων Βιεννέζων οι οποίοι όχι μόνο δεν δυσανασχετούν με τα δρακόντεια μέτρα της κυβέρνησης, αλλά επιπλέον μιλούν και περί «δικτατορίας των μη εμβολιασμένων» από την οποία δηλώνουν ότι κινδυνεύουν.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω πρέπει να τα δει κανείς και υπό το πρίσμα του αναμενόμενου όπως κάθε χρόνο συναλλαγματοφόρου χειμερινού τουρισμού: οι Αυστριακοί θέλουν να περιορίσουν την κορονοϊκή μόλυνση ώστε να  λειτουργήσουν κανονικά οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις τους. Οπως ανακοίνωσε και το υπουργείο Τουρισμού, «βασικό μας μέλημα είναι να διασφαλίσουμε ότι η χειμερινή σεζόν θα ξεκινήσει κανονικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...