Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη χώρα του πλανήτη που διατηρεί τη στρατηγική «μηδέν κρούσμα» και η τάση της κυβέρνησης την περίοδο αυτή είναι να περιορίζει όχι μόνο τις διασυνοριακές μετακινήσεις, αλλά και τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, σήμανε συναγερμός στο Disney Resort της Σαγκάης, όταν ένας από τους 34.000 επισκέπτες βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Οι βόλτες σταμάτησαν ακαριαία και δόθηκε εντολή οι πελάτες να κλειστούν στα δωμάτιά τους, όπως γράφει η βρετανική Telegraph.
Η Κίνα, όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα του κορονοϊού, μπαίνει στον τρίτο χρόνο που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δημόσιας υγείας. Κάτι που έχει ωθήσει τις Αρχές να εφαρμόσουν και να τηρήσουν τη στρατηγική «μηδέν κρούσμα».
Την ίδια στιγμή, οι γειτονικές χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς και ανοίγουν τα σύνορά τους, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται καθημερινά.
Σκληρά μέτρα
Ο χειμώνας όμως οδηγεί την κυβέρνηση της Κίνας σε νέα φρενίτιδα, καθώς οι φόβοι για αναζωπύρωση της πανδημίας αυξάνονται.
Το Πεκίνο συνεχίζει να επιβάλλει τη στρατηγική του περιορισμού της λοίμωξης Covid με καραντίνα, μαζικά τεστ, ιχνηλάτηση επαφών, τοπικά lockdown ακόμη και με ένα κρούσμα, υποχρεωτικές μάσκες και άλλα μέτρα, τη στιγμή που το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα του 1,4 δισ. ανθρώπων έχει φτάσει στο 77%.
«Οι περισσότερες κυβερνήσεις στον κόσμο είχαν στόχο να κρατήσουν τα lockdowns μέχρι να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια και να ανοσοποιηθούν τουλάχιστον οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Η Κίνα, όμως, έχει μία δική της θεωρία και έχει αποφασίσει να είναι εξαιρετικά επιθετική και να μην επιτρέψει κανένα κρούσμα», σχολιάζει ο Μπεν Κόουλινγκ, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Ακολουθώντας αυτή τη στρατηγική, με το κλείσιμο του Disney Resort, η διαδικασία της ιχνηλάτησης πήρε… φωτιά.
Επιασαν δουλειά τα «λαγωνικά»…
Μία γυναίκα που βρισκόταν εκεί το περασμένο Σάββατο, ειδοποιήθηκε από τις Αρχές ότι ήταν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Βρισκόταν στο τρένο για το σπίτι της, όμως στην επόμενη στάση την περίμενε ασθενοφόρο, την παρέλαβε και την πήγε στο νοσοκομείο.
Και δεν ήταν η μόνη, και άλλοι επισκέπτες που είχαν φύγει από την Disney έλαβαν εντολή από την κυβέρνηση να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους και να κάνουν τεστ κορονοϊού.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι Αρχές είχαν σταματήσει δύο τρένα υψηλής ταχύτητας με προορισμό το Πεκίνο, επειδή από ένας επιβάτης στο καθένα θεωρήθηκε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Και οι 350 επιβάτες των τρένων μεταφέρθηκαν σε δημόσιο κλειστό χώρο, όπου παρέμειναν σε καραντίνα για αρκετές ημέρες.
Στα φαρμακεία έχει δοθεί εντολή όποιος αγοράζει φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη, δίχως συνταγή, να αναφέρεται ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού. Σε όσα φαρμακεία δεν το εφαρμόζουν, η κυβέρνηση βάζει λουκέτο.
Την ίδια στιγμή, τα κινητά τηλέφωνα των πολιτών παρακολουθούνται, ώστε να γνωρίζουν οι Αρχές ανά πάσα στιγμή ποιοι βρέθηκαν σε περιοχές ή σημεία όπου υπήρξε μετάδοση, ενώ συνδέονται με εφαρμογές οι οποίες δίνουν κόκκινο σήμα, όταν κάποιος έχει βρεθεί σε κίνδυνο και πρέπει να μπει σε καραντίνα.
Ακόμη και αν έχει γίνει λάθος από την πλευρά της κυβέρνησης και κάποιος λάβει κόκκινο σήμα, τότε του απαγορεύεται η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, η επίσκεψη σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα. Ακόμη και η επιστροφή στο σπίτι του ελέγχεται.
Οι αστυνομικοί που κάνουν τους ελέγχους, εάν αποκαλυφθεί ότι ήταν ελαστικοί στη διαχείριση πολίτη που δεν εφαρμόζει τα μέτρα, απολύονται χωρίς προειδοποίηση.
Από την «ένδειξη δύναμης», στην απομόνωση
Μάλιστα, αυτήν την περίοδο θεωρείται δεδομένο ότι οι κινεζικές Αρχές δεν θα χαλαρώσουν τα μέτρα και τους ελέγχους για τον κορονοϊό, καθώς σύντομα πρόκειται να διοργανωθούν μεγάλες εκδηλώσεις, όπως οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022, που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο.
Η κυβέρνηση έχει κατασκευάσει, επίσης, μεγάλες μόνιμες εγκαταστάσεις για καραντίνα σε μεγάλες πόλεις, όπως το Γκουανγκτσού, για να καλύψει τις αφίξεις Κινέζων που επιστρέφουν από το εξωτερικό. Μάλιστα, η καραντίνα δεν διαρκεί 14, αλλά 28 ημέρες.
Για να δικαιολογήσει τη σκληρή στάση της η κυβέρνηση, ανέφερε στους πολίτες ότι η προσέγγιση αυτή είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της πανδημίας, αλλά και ένδειξη δύναμης του κινεζικού έθνους.
Στο πλαίσιο της προπαγάνδας, οι πολιτικοί της χώρας έχουν φτάσει στο σημείο να χλευάζουν ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα χαλαρά και δηλώνοντας ότι οι πολιτικοί σε άλλες χώρες αφήνουν τους πολίτες τους να πεθάνουν.
Και μπορεί η οικονομία της χώρας να έχει γίνει γιογιό, όμως παρουσίασε ανάπτυξη 18,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του περασμένου έτους.
Σχολιάζοντας το πολιτικό κόστος, η Telegraph υπογραμμίζει ότι η Κίνα απομονώνεται όλο και περισσότερο, σε μία εποχή που οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται. Και ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος και πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, επέλεξε να μην παραστεί ούτε στην πρόσφατη συνάντηση των G20 στη Ρώμη, αλλά ούτε και στις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα (Cop26) στη Γλασκώβη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News