Αν και ζούμε μαζί τους χιλιάδες χρόνια εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε πολλά στοιχεία για την συμπεριφορά και διάφορα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των σκύλων. Μια από τις ανεξήγητες σε εμάς συνήθειες των αγαπημένων μας κατοικίδιων είναι αυτή που όταν ένας σκύλος ακούσει μια ανθρώπινη φωνή συχνά γέρνει το κεφάλι του. Ερευνητές στην Ουγγαρία πραγματοποιούσαν μια μελέτη για την ικανότητα των σκύλων στην εκμάθηση λέξεων όταν εντόπισαν μια πιθανή σύνδεση της κίνησης του κεφαλιού των σκύλων στο πλάι με τον μηχανισμό απομνημόνευσης.
«Αρχίσαμε να ερευνούμε τη συχνότητα και την κατεύθυνση αυτής της κίνησης του κεφαλιού των σκύλων σε σχέση με συγκεκριμένες εκφορές του λόγου όταν αντιληφθήκαμε ότι κάνουν συνήθως αυτή την κίνηση όταν το αφεντικό τους κάτι τους λέει και εκείνοι προσπαθούν να καταλάβουν τι τους λέει», δηλώνει ο Αντρέα Σόμις, ερευνητής στην επιστήμη των ζώων στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Smithsonian οι ερευνητές ζήτησαν από τους κατόχους σκύλων να φέρνουν κάποιο από τα παιχνίδια τους που βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο λέγοντας το όνομα του αντικειμένου. Οι κάτοχοι έλεγαν για παράδειγμα στα κατοικίδια τους «Φέρε το μπαλάκι». Κάποιοι σκύλοι κατάφερναν να απομνημονεύσουν το πολύ δύο ονόματα αντικειμένων ενώ κάποιοι άλλοι αποδείχτηκαν πιο χαρισματικοί και κατάφεραν να μάθουν τα ονόματα δέκα αντικειμένων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι που μάθαιναν περισσότερα ονόματα ήταν εκείνοι που έγερναν το κεφάλι τους όταν ο κάτοχος τους έδινε τις εντολές.
Διαπίστωσαν επίσης ότι οι σκύλοι γέρνουν το κεφάλι τους προς την ίδια κατεύθυνση και με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα με το σημείο που στέκεται και τους μιλά ο κάτοχος τους. Η έρευνα αυτή προσφέρει νέα στοιχεία για την σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην συμπεριφορά των σκύλων και τις γνωστικές τους ικανότητες αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή της προσπάθειας κατανόησης αυτών των μηχανισμών. Πάντως το καλό είναι ότι οι κάτοχοι σκύλων θα μπορούν να νιώθουν πιο όμορφα όταν βλέπουν το κατοικίδιο τους να γέρνει το κεφάλι του γιατί αυτό θα σημαίνει ότι κάνει προσπάθεια να καταλάβει τι είναι αυτό που του λένε να κάνει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News