Τυπικά η έκτακτη τηλε-σύσκεψη που έγινε το πρωί της Δευτέρας αφορούσε την ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, την τόνωση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Ουσιαστικά έγινε με το μάτι των κυβερνητικών παραγόντων στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία όπου η επιδημία του κορονοϊού φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο ενώ οι υποδομές υγείας βρίσκονται στα όριά τους.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αν. υπουργός Υγείας Μίνας Γκάγκα καθως και οι Περιφερειάρχες και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.
Επισημάνθηκε η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. Τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορονοϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.
Μολονότι επισήμως δεν υπήρξε αναφορά για τη Βόρεια Ελλάδα, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως εκεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Θεσσαλονίκη μετρά καθημερινά πολύ υψηλά νέα περιστατικά μολύνσεων, ενώ ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται «ρεκόρ πανδημίας» σε επίπεδο διασποράς του κορονοϊού.
«Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα. Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600. Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική» προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ειδικά η Θεσσαλονίκη –τόνισε– από τα μέσα του μήνα μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ. «Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα, όχι πριν από τις 10 Δεκεμβρίου. Ομως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δεν θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ».
Ο καθηγητής χαρακτήρισε το μέτρο των SMS σε ανεμβολίαστους «αδύναμο», επισημαίνοντας ότι πλέον πρέπει να γίνουν δύο πράγματα:
1) Να πάει το εμβολιαστικό κέντρο στον κόσμο. «Αυτό που έχει γίνει με τις κινητές ομάδες είναι σημαντικό, ειδικά σε πιο μικρές περιοχές, όπως χωριά, όπου υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εμβολιασμού», σημείωσε.
2) Συμβολή προσωπικών γιατρών. Σε συντονισμό με τον Ιατρικό Σύλλογο, ο προσωπικός γιατρός πρέπει να έρθει σε επαφή ενεργά με τον ασθενή του και να του εξηγήσει τα θετικά το εμβολιασμού.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τα ποσοστά κάλυψης κλινών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας φτάνουν έως 97%, ενώ υπάρχουν και κλινικές με κάλυψη έως 100%. Οπως εξάλλου έκανε γνωστό, έγιναν επίσης πέντε μετακινήσεις ασθενών στην Αθήνα σε νοσοκομεία της πρώτης ΥΠΕ. Οι δύο ασθενείς μεταφέρθηκαν από την Αλεξανδρούπολη, οι δύο από τη Λάρισα και ένας από τη Χαλκίδα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News