530
Διαμαρτυρία ακτιβιστών για το κλίμα πριν από τη σύνοδο στυη Γλασκώβη | REUTERS/Dylan Martinez

Τι μπορούμε να ελπίζουμε από τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα;

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2021, 14:35
Διαμαρτυρία ακτιβιστών για το κλίμα πριν από τη σύνοδο στυη Γλασκώβη
|REUTERS/Dylan Martinez

Τι μπορούμε να ελπίζουμε από τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα;

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2021, 14:35

Αλλη μία σύνοδος για το περιβάλλον υπό την αιγίδα του ΟΗΕ: ηγέτες από όλο τον κόσμο, ομιλίες, ζοφερά στατιστικά και δεδομένα και υποσχέσεις. Η COP26 που άρχισε σήμερα Κυριακή στη Γλασκώβη φέρνει κοντά αντιπροσώπους από 200 χώρες με στόχο να συμφωνήσουν στον περιορισμό των εκπομπών των αεριών ρύπων με ορίζοντα το 2030.

Οπως τονίζουν οι επιστήμονες τα μέτρα θα πρέπει ληφθούν το ταχύτερο δυνατό για να αποφευχθεί η κλιματική καταστροφή.

Η θερμοκρασία του πλανήτη δεν πρέπει να ανέβει πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με πριν από τη βιομηχανική εποχή: αυτό είναι το όριο πέρα από το οποίο η αντιστροφή θα γίνει σχεδόν αδύνατη.

Μόλις πριν από έξι χρόνια, το 2014, η συμφωνία ήταν να κρατηθεί η αύξηση κάτω από τους 2 βαθμούς, αλλά τα ακραία φαινόμενα που πολλαπλασιάστηκαν από τότε έφεραν την αναθεώρηση του στόχου προς τα κάτω. Σήμερα υπολογίζεται ότι είμαστε 1,1 βαθμούς από τα προβιομηχανικά επίπεδα, άρα τα περιθώρια είναι στενά. Εξάλλου, η περασμένη δεκαετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ από τα τέλη του 19ου αιώνα όταν υπάρχουν αξιόπιστα μετεωρολογικά στοιχεία.

«Στιγμή της αλήθειας» χαρακτήρισε τη σύνοδο ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας από τους ηγέτες να αδράξουν την ευκαιρία για μια όσο το δυνατόν περισσότερο ευρεία συμφωνία. Αλλά μια τέτοια συμφωνία απαιτεί γενναίες πρωτοβουλίες. «Περιμένουμε περισσότερα» από την Κίνα, επισήμανε στο BBC ο πρόεδρος της COP26, Αλόκ Σάρμα, αναφερόμενος στον μεγαλύτερο ρυπαντή του κόσμου.

Ο πρόεδρος της COP26, Αλόκ Σάρμα, στο βήμα της συνόδου η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της στη Γλασκώβη. Οπως τόνισε καθοριστική για τη μάχη με την κλιματική αλλαγή είναι η στάση που θα κρατήσει η Κίνα / REUTERS/Yves Herman

Σε ανάλυσή του το βρετανικό δίκτυο σημειώνει ότι εκ πρώτης όψεως δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από την 26η σύνοδο όταν οι προηγούμενες 25 δεν κατάφεραν να τιθασεύσουν το πρόβλημα των εκπομπών των αερίων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.

Αυτή τη φορά όμως, ίσως πρέπει να περιμένουμε πραγματική πρόοδο γιατί οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή έγιναν σε όλους ορατοί και μάλιστα με επώδυνο τρόπο. Από τους 200 νεκρούς των πλημμυρών στη Γερμανία, στους καύσωνες στον Καναδά ως τις ατελείωτες πυρκαγιές στη Σιβηρία, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Το Reuters προσθέτει ότι, καθώς δεν θα υπογραφεί μία μεγάλη συμφωνία, στόχος είναι πολλές μικρές νίκες από τις επίσημες διαπραγματεύσεις.

Η COP θα κινηθεί πάνω σε τρεις άξονες: τη φιλοδοξία, τους χρηματικούς πόρους και την τήρηση των κανόνων. Η επιτυχία της COP26, όπως προσθέτει, θα κριθεί από το αν τα εμπλεκόμενα μέρη θα καταφέρουν να διατηρήσουν ζωντανό τον στόχο της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης κατά μόνο 1,5 βαθμό.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο να μειωθούν κατά 45% ως το 2030 -σε σχέση με τα επίπεδα του 2010- και να μηδενιστούν ως το 2050. Ωστόσο, βάσει των υφιστάμενων δεσμεύσεων των κρατών οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθούν κατά 16% ως το 2030.

Ενας σύνεδρος από την αποστολή της Κίνας απολαμβάνει τη συμμετοχή του στην σύνοδο για το κλίμα. Ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχει την ίδια άποψη γι’ αυτό και δεν θα παραβρεθεί /Christopher Furlong/Pool via REUTERS

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...