Στα πλαίσια της πρώτης ημέρας εργασιών του G 20, η ιταλική προεδρία ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την κατώτατη διεθνή φορολόγηση.
Ετσι, μέσα στο 2023, οι πολυεθνικές θα πληρώνουν ελάχιστο φόρο 15% επί των κερδών τους και θα καταβάλλουν το ποσό στις χώρες εκείνες στις οποίες πωλούν προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.
Βασικής σημασίας για την έγκριση του φόρου αποδείχθηκε η στήριξη του Τζο Μπάιντεν.
Η κυβέρνηση Ντράγκι άφησε να διαρρεύσει την ικανοποίησή της για την υιοθέτηση του μέτρου κατά την ιταλική προεδρία του G 20, η οποία είχε οργανώσει σειρά προπαρασκευαστικών συναντήσεων των αρμόδιων υπουργών.
Υπολογίζεται ότι θα μπορέσουν να καταβληθούν στα ταμεία των διαφόρων χωρών, πάνω από 150 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, τα οποία έως τώρα γλίτωναν οι πολυεθνικές.
Τον Ιούλιο, οι υπουργοί Οικονομικών των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου, της G20, είχαν εγκρίνει μια «ιστορική συμφωνία για μια πιο σταθερή και πιο δίκαιη διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική», με την οποία επιβάλλεται ένας παγκόσμιος φόρος «τουλάχιστον 15%» στα κέρδη των πολυεθνικών.
Το σχέδιο βασίζεται σε δύο πυλώνες, αφενός την επιβολή φόρου σε πολυεθνικές, όπως αυτές του Διαδικτύου, αλλά και την καταβολή φόρου στις χώρες στις οποίες εδρεύουν. Με αυτό τον τρόπο, επιχειρείται να εξαλειφθεί η φοροαποφυγή, στην οποία κατέφευγαν οι τεχνολογικοί κολοσσοί, που απολάμβαναν προνομιακή μεταχείριση έχοντας την ευρωπαϊκή τους βάση σε χώρες όπως πχ. η Ιρλανδία.
Αντίθετα, σε ό,τι αφορά το κλίμα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι θέσεις των διαφόρων χωρών που μετέχουν στη σύνοδο των G20, συνεχίζουν να απέχουν σημαντικά μεταξύ τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News