612
Φιαλίδιο με το εμβόλιο της γρίπης (φωτογραφία αρχείου) | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Καμπανάκι από το ECDC: κυκλοφορεί επικίνδυνο στέλεχος της γρίπης

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2021, 19:49
Φιαλίδιο με το εμβόλιο της γρίπης (φωτογραφία αρχείου)
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Καμπανάκι από το ECDC: κυκλοφορεί επικίνδυνο στέλεχος της γρίπης

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2021, 19:49

Την πιθανότητα η περίοδος της γρίπης να είναι επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, τονίζει με ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος σε όσους αρρωστήσουν με κορονοϊό και γρίπη συγχρόνως (συλλοίμωξη). Οπως γράφει το Politico, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η κυκλοφορία της γρίπης είναι πάνω από το εποχικό όριο στην Κροατία.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων γρίπης στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) είναι ακόμη χαμηλός.

Ο κύριος αναφερόμενος υποτύπος στα κρούσματα που καταγράφηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ τον περασμένο μήνα είναι η γρίπη A H3N2. Το στέλεχος αυτό επηρεάζει και αποτελεί κίνδυνο πολύ περισσότερο για τους ηλικιωμένους και σχετίζεται με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η επερχόμενη περίοδος γρίπης μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους, προειδοποιεί το ECDC.

«Οι έγκαιρες ανιχνεύσεις του υποτύπου Α (H3N2) αποτελούν ένδειξη ότι η επερχόμενη περίοδος γρίπης μπορεί να είναι σοβαρή, αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθεί», ανέφερε ο Πάσι Πεντίνεν, επικεφαλής του προγράμματος γρίπης του ECDC.

«Απότομη αύξηση των λοιμώξεων από τη γρίπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να επιβαρύνει επιπλέον τα συστήματα υγείας που έχουν ήδη καταπονηθεί λόγω του κορονοϊού. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να προστατεύσουμε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο», τόνισε ο Πάσι Πεντίνεν.

Υποχώρηση την περίοδο 2021-21

Κατά τη διάρκεια της περιόδου από τον Οκτώβριο του μέχρι και τον Μάιο του 2021, σημειώθηκε αξιοσημείωτη μείωση (99%) στον αριθμό των κρουσμάτων γρίπης που ανιχνεύθηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η αποφυγή του περιττού συνωστισμού και η τήρηση των μέτρων υγιεινής, είναι αποτελεσματικές όχι μόνο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού αλλά και της γρίπης.

«Από την εμπειρία μας με την πανδημία Covid-19, έχουμε περαιτέρω στοιχεία ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως η φυσική απόσταση και τα μέτρα υγιεινής μπορούν να περιορίσουν αποτελεσματικά την εξάπλωση της γρίπης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθεί υπόψη σε περιβάλλοντα όπως οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι υγειονομικής περίθαλψης», επισημαίνει ο Πεντίνεν.

Ο ίδιος προσθέτει ότι ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό και τη γρίπη, παρέχει επίσης καλή προστασία έναντι της βαριάς νόσησης. «Οσοι εργάζονται σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης ή σε γηροκομεία θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν εμβολιαστεί τόσο για τον κορονοϊό, όσο και για τη γρίπη πριν από τους χειμερινούς μήνες», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Διπλάσιος ο κίνδυνος διασωλήνωσης με τη συλλοίμωξη γρίπης-Covid

Από την αρχή της πανδημίας απασχολούσε τους επιστήμονες το ενδεχόμενο του αυξημένου κινδύνου της σύγχρονης λοίμωξης με τους δύο ιούς, λόγω της παράλληλης κυκλοφορίας τους.

«Οπως προκύπτει από μελέτη που έγινε στη Βρετανία στις αρχές της πανδημίας, όταν ακόμη κυκλοφορούσε ο ιός της γρίπης και αναφέρεται από την επικεφαλής του συστήματος υγείας Τζένι Χάρις, έχει καταγραφεί ότι η συλλοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%, και τον κίνδυνο διασωλήνωσης 50%», εξηγεί η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Περίπου το 20% του πληθυσμού νοσεί κάθε χρόνο από γρίπη και ένας στους τέσσερις θα εμφανίσει συμπτώματα.

Χαμηλά η κάλυψη στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του εμβολίου της γρίπης και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, μέχρι την Τρίτη είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις.

«Ο αριθμός αυτός υπολείπεται σαφώς από τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς. Μάλιστα, βλέποντας κανείς τα επί μέρους ποσοστά των εμβολιασμών και του αριθμού των εμβολίων κατά ομάδες, διαπιστώνει ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες πληθυσμού δεν πρέπει να έχει φτάσει στους δέκτες, δηλαδή στα άτομα με χρόνια νοσήματα και τους ηλικιωμένους», τονίζει η κυρία Θεοδωρίδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...