Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν επιτυχώς σε άνθρωπο έναν νεφρό που είχε αναπτυχθεί σε γενετικά τροποποιημένο χοίρο. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα γράφουν οι New York Times, το όργανο λειτούργησε κανονικά.
Η επιστημονική ανακάλυψη δείχνει ότι στο μέλλον ίσως μπορούμε να καλλιεργούμε όργανα μέσα στο σώμα των χοίρων και να τα μεταμοσχεύουμε σε ασθενείς. Με τον τρόπο αυτό, ενδέχεται να λυθεί μια για πάντα το πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων, τουλάχιστον των νεφρών.
Η μεταμόσχευση έγινε σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή και ήταν στην πραγματικότητα ένα πείραμα, για να διαπιστώσουν οι ειδικοί εάν το όργανο θα γίνει δεκτό από τον οργανισμό και αν θα λειτουργήσει.
Ο νεφρός παρέμεινε 54 ώρες στο σώμα του ασθενούς και λειτουργούσε κανονικά. Ωστόσο, μέχρι να επαναληφθεί η διαδικασία σε ασθενή που διατηρεί τις ζωτικές λειτουργίες του, παραμένουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα.
«Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το πόσο μπορεί να ζήσει το όργανο μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν μπορούμε όμως να αμφισβητήσουμε ότι πρόκειται για μία τεράστια ανακάλυψη», δήλωσε ο δρ Ντόρι Σέγκεφ, καθηγητής Μεταμοσχευτικής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Τζονς Χόπκινς.
Η επέμβαση έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (ΝΥU) και η ιατρική ομάδα που την πραγματοποίησε, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντή του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων του NYU Langone, δεν έχει κάνει ακόμη δημοσίευση με τις λεπτομέρειες σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση.
Το νεφρό προερχόταν από χοίρο που είχε τροποποιηθεί γενετικά, έτσι ώστε να μην απορριφθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι είχε ανθρώπινα αντιγόνα.
Επίσης, το όργανο δεν μεταμοσχεύθηκε πλήρως, αλλά προσαρτήθηκε μέσω αιμοφόρων αγγείων έξω από την κοιλιά του εγκεφαλικά νεκρού ασθενούς, που υποστηριζόταν μηχανικά. Το νεφρό άρχισε να παράγει σχεδόν αμέσως ούρα και κρεατινίνη.
Ο Μοντγκόμερι δήλωσε ότι εφόσον το όργανο λειτούργησε κανονικά έξω από το σώμα, πιθανότατα θα δουλέψει εξίσου καλά και αν μεταμοσχευθεί εσωτερικά, δηλαδή στη θέση του.
«Τα πράγματα πήγαν καλύτερα του αναμενομένου. Λειτούργησε όπως οποιοδήποτε μόσχευμα έχω χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα από ένα ζωντανό δότη. Πολλοί νεφροί από νεκρούς δεν λειτουργούν αμέσως και χρειάζονται μέρες ή εβδομάδες για να ξεκινήσουν. Αυτό λειτούργησε αμέσως», είπε ο ίδιος.
Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια προσπαθούν να αναπτύξουν μέσα σε χοίρους όργανα κατάλληλα για μεταμόσχευση σε ανθρώπους, καθώς οι λίστες αναμονής για διάφορα όργανα (νεφροί, καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ) είναι μεγάλες και μακροχρόνιες.
Η προοπτική παραγωγής οργάνων από χοίρους αναμένεται να εγείρει ζητήματα βιοηθικής, ειδικά σχετικά με το κατά πόσο τα ζώα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ανθρώπους.
Ετσι, ενώ μερικοί γιατροί ευελπιστούν ότι είναι θέμα λίγων ετών να αρχίσει η μεταμόσχευση νεφρών από χοίρους σε ανθρώπους, άλλοι θεωρούν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος.
Επιπλέον, μεταξύ των τεχνικών προβλημάτων, υπάρχουν έντονες ανησυχίες και για ιούς των χοίρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να μολύνουν με αυτόν τον τρόπο ανθρώπους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News