536
Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής | Intime/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Καραμανλής: Ποια αυτοκίνητα θα μπαίνουν στον Δακτύλιο

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 19:53
Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής
|Intime/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Καραμανλής: Ποια αυτοκίνητα θα μπαίνουν στον Δακτύλιο

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 19:53

Όλα τα αυτοκίνητα θα μπαίνουν στον Δακτύλιο ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο της πινακίδας τους, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναφορικά με το μέτρο που ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου. Επισήμανε ότι η δεύτερη ρύθμιση έχει να κάνει με το ότι περιορίζονται κατά πολύ «οι εξαιρέσεις, δηλαδή τα ΙΧ που θα μπορούν κάθε ημέρα, ανεξαρτήτως Δακτυλίου, να μπαίνουν στο Κέντρο».

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι στον λεγόμενο πλέον «Καθαρό Δακτύλιο» θα μπαίνουν ελεύθερα τα ηλεκτρικά οχήματα, τα εκ κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου οχήματα, τα υβριδικά οχήματα και τα οχήματα κατηγορίας Euro6 που εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2, ενώ θα περιοριστούν δραστικά οι εξαιρέσεις έως και 50%. «Οι εξαιρέσεις ήταν υπερβολικές και γι’ αυτό θα πέσει μαχαίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι πρόκειται για επαναφορά του Δακτυλίου που και παλαιότερα υπήρχε και πως δεν μιλάμε για καθολική απαγόρευση εισόδου ΙΧ στο Κέντρο, όπως ισχύει σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. «Δεν μιλάμε για απαγόρευση. Μιλάμε για ένα μέτρο το οποίο ίσχυε και παλαιότερα. Κατανοώ ότι αυτό είναι μία δύσκολη συνθήκη, διότι οι περισσότεροι από εμάς είχαμε ξεμάθει τα δύο χρόνια της πανδημίας», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις για όλους, διότι δεν θα αντιμετωπίσουμε έτσι και το περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά και το ζήτημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης».

Ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει υιοθετήσει την πρόταση του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων Ελλάδας να συσταθεί ένα λεγόμενο Παρατηρητήριο Μεταφορών, προκειμένου όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να κάθονται σε ένα τραπέζι και να λύνουν τα ζητήματα που αφορούν στο κυκλοφοριακό.

«Το σύστημα τροφοδοσίας των καταστημάτων, που έχουμε στην Αθήνα, είναι εξωφρενικά προβληματικό. Γιατί στην Αθήνα μπορείς να φορτώνεις και να ξεφορτώνεις με φορτηγά άνω των τριών τόνων από τις 7:00 μέχρι τις 10:30 το πρωί και από τις 2:30 μέχρι τις 4:00 το μεσημέρι και είσαι και ελεύθερος μετά τις 7:00 το βράδυ να κάνεις φορτώσεις και εκφορτώσεις. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το λύσουμε», σημείωσε επίσης ο κ. Καραμανλής.

Αναφέρθηκε και σε πιθανά άλλα μέτρα, όπως εταιρικά πακέτα εισιτηρίων μειωμένου κόστους στο πρότυπο πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, στην επέκταση των γεωγραφικών ορίων του Δακτυλίου, αλλά και σε πλατφόρμες για carpooling/carsharing σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διοδίων στο κέντρο της Αθήνας, απάντησε ότι θα μπορούσε να υπάρχει στο τραπέζι για το μέλλον κάποιο περιβαλλοντικό τέλος, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι μία γενικότερη πολιτική κατεύθυνση στην Ευρώπη, στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Όσον αφορά τις πρόσφατες πλημμύρες στην Αθήνα και το ποιος φέρει ευθύνες, ο κ. Καραμανλής σημείωσε: «Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται αν την ευθύνη την έχει η κεντρική διοίκηση, ο δήμος ή η περιφέρεια. Οι πολίτες θέλουν λύσεις».

Ο κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε ότι τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ανήκουν στην ευθύνη της κεντρικής διοίκησης και σημείωσε ότι τα έργα που έχουν να κάνουν με την αντιπλημμυρική θωράκιση μέσα στις πόλεις ανήκουν πιο πολύ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπενθύμισε ότι από το 2011 και μετά, στο πλαίσιο της αποκέντρωσης και όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, η αυτοδιοίκηση έχει την ευθύνη διευθέτησης των ρεμάτων και καθαρισμού των ποταμών. Και τόνισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, κυβέρνηση, δήμοι και περιφέρεια πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κάνουν ό,τι οφείλουν, ώστε να νιώθει ο πολίτης ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...