775
Φιαλίδια με εμβόλια mRNA για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Θα κάνει η τεχνολογία mRNA πιο αποτελεσματικά τα εμβόλια για τη γρίπη;

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 20:40
Φιαλίδια με εμβόλια mRNA για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Θα κάνει η τεχνολογία mRNA πιο αποτελεσματικά τα εμβόλια για τη γρίπη;

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 20:40

Καθώς ολόκληρος ο πλανήτης συνεχίζει αδιάκοπα τη μάχη με τον κορονοϊό, η γρίπη δεν λαμβάνει τη δέουσα σημασία, εκτιμούν οι New York Times. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, ο παγκόσμιος αντίκτυπος είναι μεγάλος: από 3 έως 5 εκατομμύρια άτομα νοσούν σοβαρά κάθε χρόνο από γρίπη, ενώ καταγράφονται 650.000 θάνατοι.

Πέρυσι, τουλάχιστον στη χώρα μας, αλλά και στις περισσότερες της Ευρώπης, δεν είχε καταγραφεί ούτε ένα κρούσματα της νόσου. Ωστόσο, όπως γράφει το france24, η γρίπη φέτος καταφθάνει στο βόρειο ημισφαίριο και μαζί της και η εκστρατεία εμβολιασμού.

Μέχρι τώρα, τα εμβόλια για τον συγκεκριμένο ιό παρασκευάζονταν κυρίως με την τεχνολογία του ιικού φορέα και η αποτελεσματικότητά τους έφτανε στο 62%.

Ωστόσο, ο κορονοϊός επιτάχυνε την ολοκλήρωση της τεχνολογίας mRNA και πλέον μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Ολοένα και περισσότερα εργαστήρια αρχίζουν να αναπτύσσουν εμβόλια εναντίον του ιού της γρίπης χρησιμοποιώντας mRNA τεχνολογία.

Η γαλλική Sanofi, που είναι η πρώτη παγκοσμίως φαρμακοβιομηχανία στα αντιγριπικά εμβόλια, ξεκίνησε φέτος τις δοκιμές για ένα εμβόλιο με μονοσθενές RNA (στοχεύει μόνο ένα στέλεχος του ιού) και με το νέο έτος αναμένεται να αρχίσει τις δοκιμές για ένα τετρασθενές εμβόλιο.

Η αμερικανική Pfizer ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενός αντιγριπικού εμβολίου, το οποίο χρησιμοποιεί το αγγελιαφόρο RNA, που ήδη υπάρχει στο εμβόλιό της για τη λοίμωξη Covid-19.

Η επίσης αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ήταν αυτή που άρχισε τις κλινικές δοκιμές για εμβόλιο της γρίπης με τεχνολογία mRNA στις αρχές Ιουλίου.

Γιατί όμως παρουσιάζει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον η νέα τεχνολογία, αφού έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για τον κορονοϊό μέχρι σήμερα;

Εμβόλια κατά της γρίπης υπάρχουν εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους είναι χαμηλή, καθώς ξεκινά από το 40% και φτάνει στην καλύτερη περίπτωση το 65%. Παράλληλα, για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται αδρανοποιημένοι ιοί, κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται προετοιμασία τουλάχιστον έξι μήνες πριν ξεκινήσει η παραγωγή.

«Εξι μήνες πριν από την εποχή της γρίπης αξιολογούμε τα στελέχη που κυκλοφορούν περισσότερο. Μερικές φορές κάνουμε λάθος και αυτό δημιουργεί σημαντική αύξηση της θνητότητας», εξηγεί η Κλοντ-Ανιές Ρενό, ανοσολόγος και διευθύντρια ερευνών στο Inserm.

Η ίδια διευκρινίζει ότι «το πρόβλημα όταν αδρανοποιούμε έναν ιό για να προετοιμάσουμε ένα εμβόλιο, είναι ότι μπορεί με τον τρόπο αυτό να καταστραφούν ορισμένες επιφανειακές πρωτεΐνες, οι οποίες είναι αυτές που θα περιμέναμε να προκαλέσουν την ανοσολογική αντίδραση».

Το mRNA, όμως, δεν απαιτεί την παραγωγή αντιγόνων (η ξένη προς τον οργανισμό ουσία που προκαλεί την ανοσολογική ανταπόκριση) σε εκατομμύρια αυγά, αφού είναι το ανθρώπινο κύτταρο αυτό που θα εκπαιδευτεί ώστε να παραγάγει τις πρωτεΐνες του ιού που είναι ο στόχος.

«Αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος κάθε χρόνο προσδιορίζει τα στελέχη του ιού της γρίπης που πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο εμβόλιο, προειδοποιήσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα ότι έχουν αλλάξει, με το mRNA θα μπορέσουμε να τροποποιήσουμε πολύ γρηγορότερα το εμβόλιο, από ό,τι με την κλασική τεχνολογία», υπογραμμίζει ο Ζαν-Ζακ Λεφίρ, αναλυτής στη Bryan, Garnier & Co.

Την ίδια στιγμή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης αναμένεται να εκτιναχθεί από 50%, που είναι σήμερα, κατά μέσο όρο στο 95%. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που εκατοντάδες ερευνητές ανά τον κόσμο ασχολούνται με το θέμα.

Από την πλευρά του, ο Νορμπέρ Παρντί, ειδικός στα εμβόλια από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, δημιούργησε χάρη στην τεχνολογία mRNA πολλά αντιγόνα σε ένα και μόνο εμβόλιο, το οποίο ήδη δοκίμασε σε ποντίκια.

«Αυτά τα πολυσθενή εμβόλια πιθανόν να προκαλέσουν μια συνολικά ανώτερη ανοσολογική ανταπόκριση σε σχέση με τα σημερινά», δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο και αυτή η τεχνολογία έχει τα μειονεκτήματά της, καθώς απαιτούνται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για τη συντήρηση των εμβολίων. «Θα πρέπει να φθάσουμε σε θερμοσταθερά εμβόλια, τα οποία να συντηρούνται στη θερμοκρασία του ψυγείου, δηλαδή από τους 2 ως τους 8 βαθμούς Κελσίου. Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα για να καταφέρουμε να παρασκευάσουμε mRNA για τη γρίπη», λέει ο Τομά Τριόμφ, αντιπρόεδρος του κλάδου εμβολίων στη Sanofi.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε «το ζήτημα της αποδοχής. Αραγε μέχρι να έρθουν αυτά τα εμβόλια, θα τα έχει αποδεχθεί η πλειοψηφία των πολιτών ή θα εξακολουθήσουν να έχουν επιφυλάξεις»; διερωτάται ο Λεφίρ.

Ωστόσο ουδείς αποθαρρύνεται. «Η Sanofi κατάλαβε πως δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή την τεχνολογία και τα εμβόλια για τη γρίπη αντιπροσωπεύουν γι’ αυτούς πωλήσεις 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρονιά», προσθέτει.

«Είναι μια πολύ ελκυστική αγορά για τα μεγάλα εργαστήρια. Πέρα από τη Moderna, η οποία είναι καινούργια στον τομέα αυτόν, άλλες εταιρείες, όπως οι Sanofi, AstraZeneca και GSK, ασχολούνται χρόνια με τα εμβόλια και ειδικά με αυτά της γρίπης», παρατηρεί η Τζαμιλά Ελ Μπουγκρινί, ειδική στις βιοτεχνολογίες στην εταιρεία χρηματιστηριακών αναλύσεων Invest Securities.

H αγορά των εμβολίων της γρίπης είχε το 2020 πωλήσεις 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2021 αναμένονται 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ίσως και περισσότερα, ενώ όλα θα αλλάξουν όταν κυκλοφορήσει το πρώτο mRNA εμβόλιο για τη γρίπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...