300
Η ερευνήτρια ετοιμάζεται να φτιάξει τον πρώτο... καφέ του δοκιμαστικού σωλήνα | VTT

Η νέα ποικιλία καφέ είναι… εργαστηριακή

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 11:00
Η ερευνήτρια ετοιμάζεται να φτιάξει τον πρώτο... καφέ του δοκιμαστικού σωλήνα
|VTT

Η νέα ποικιλία καφέ είναι… εργαστηριακή

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 11:00

Η αρχική διατύπωση της είδησης έμοιαζε ασήμαντη: «Ερευνητές του Κέντρου VTT στη Φινλανδία κατάφεραν να φτιάξουν καφέ στο εργαστήριο». Σπουδαίο κατόρθωμα! Ολοι το κάνουμε και με ένα απλό μπρίκι. Ομως δεν ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Βλέπετε, δεν πρόκειται για το ρόφημα, αλλά για κόκκους, σαν αυτούς του φυτού. Οι οποίοι φτιάχτηκαν με κυτταρική καλλιέργεια σε βιοαντιδραστήρες. Μια τεχνική παρόμοια με εκείνη της δημιουργίας τεχνητού κρέατος!

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, o καφές που δημιούργησαν οι ερευνητές δεν θα έπαιρνε το… πάσο, καθώς υπολείπεται του φυσικού προϊόντος, όχι τόσο σε άρωμα, αλλά σε γεύση. Ομως οι φινλανδοί επιστήμονες αισιοδοξούν ότι είναι θέμα χρόνου και μερικών ακόμη προσπαθειών στο εργαστήριο για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: έναν τεχνητό καφέ, που θα ανταγωνίζεται ευθέως σε γεύση και άρωμα το φυσικό προϊόν.

Οι κόκκοι του συγκεκριμένου καφέ δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο

«Εννοείται δεν βρισκόμαστε ακόμη στο 100%. Ο καφές που δημιουργήσαμε μοιάζει με συνδυασμό γεύσεων από διάφορες ποικιλίες καφέ. Δεν είμαστε ακόμη κοντά σε αυτό που προσφέρουν οι εμπορικές ποικιλίες, αλλά αυτό που φτιάξαμε μοιάζει πολύ με καφέ» δηλώνει η Χέικι Ασάλα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Το εργαστήριο προσφέρει έναν πιο βιώσιμο τρόπο να φτιάχνεις καφέ, αφού η ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη αποψίλωση δασών για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων παραγωγής καφέ. Ο τεχνητός καφές επίσης περιορίζει τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Επιπλέον, περιορίζει τη μεταφορά του καφέ με πλοία στις αγορές και ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον» υποστηρίζει ο Χέικο Ρίσκερ, επικεφαλής του τομέα έρευνας στο VTT. Οταν οι ερευνητές ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους και παρουσιάσουν την τελική δημιουργία τους, επειδή πρόκειται για εργαστηριακό προϊόν, θα πρέπει να λάβει την ανάλογη άδεια και έγκριση προκειμένου να βγει στην αγορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...